Ισραηλινός πρόεδρος: Στην COP28 για το θέμα των ομήρων που κρατά η Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να συζητήσει σήμερα το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Σήμερα έχει προγραμματιστεί ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ να συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Έπειτα από περισσότερες από επτά βδομάδες πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την ώρα που η εκεχειρία μεταξύ τους παρατάθηκε ως αύριο Παρασκευή, πραγματοποιείται η επίσκεψη του Χέρτζογκ στη χώρα αυτή του Κόλπου.

Αυτή η εκεχειρία αναμένεται να επιτρέψει την απελευθέρωση και άλλων ομήρων τους οποίους το παλαιστινιακό κίνημα απήγαγε στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεσή του στο Ισραήλ, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Το Ισραήλ σε αντίποινα το δεσμεύθηκε «να εξαλείψει» τη Χαμάς βομβαρδίζοντας ασταμάτητα τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την κήρυξη της εκεχειρίας. Κατά την κυβέρνηση της Χαμάς, 14.854 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 6.150 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις.

Από όταν τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία στις 24 Νοεμβρίου η Χαμάς και το Ισραήλ αφήνουν κάθεμέρα ελεύθερους περίπου δέκα Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα τριπλάσιο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων. Ως τώρα έχουν απελευθερωθεί 70 Ισραηλινοί όμηροι και 210 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, Εξάλλου περίπου 30 ξένοι πολίτες, κυρίως Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι εκτός του πλαισίου της συμφωνίας της εκεχειρίας.

Κατά τη διάρκεια της COP28, στην οποία θα μετάσχει επίσης ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Χέρτζογκ θα έχει «σειρά διπλωματικών συναντήσεων για τη σημασία της απελευθέρωσης των ομήρων», επεσήμανε η ισραηλινή προεδρία σε ανακοίνωσή της. Η ανακοίνωση πρόσθεσε τα εξής: «Σκοπεύει να συνομιλήσει με παγκόσμιους ηγέτες σε μια ανθρωπιστική προσπάθεια υψηλού επιπέδου». Παραπάνω από 140 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα απευθυνθούν στην COP28 την Παρασκευή και το Σάββατο, μεταξύ τους ο Χέρτζογκ και ο Αμπάς, οι οποίοι αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες με λίγα λεπτά διαφορά.

Προηγούμενο άρθροΚροατία: Πάνω από 1.000 κρούσματα της επιδημίας κοκκύτη φέτος
Επόμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Να σπάσουμε το στίγμα και τις προκαταλήψεις-Ο καθένας δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ