Κων. Λετυμπιώτης: Ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη Νεκρή Ζώνη

Ενεργοποιήθηκαν τα μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη Νεκρή Ζώνη αλλά «δεν μπορούμε να πούμε πολλά»

O Κυβερνητικος Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι από το πρωί της Πέμπτης τα μέτρα που αποφάσισε η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της παραβίασης της νεκρής ζώνης από το τουρκικό καθεστώς είναι ενεργά.

«Έχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση των μέτρων, υπάρχει ένας σχεδιασμός – δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα – ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί από σήμερα το πρωί. Κάποια μέτρα είναι ορατά, κάποια όχι. Εμείς αναμένουμε και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη. Αυτός είναι ο στόχος, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Την ίδια στιγμή, από την πρώτη στιγμή που έγιναν τα γεγονότα στο “Σπίτι της Μαρίας”, έχει γίνει αξιολόγηση και σχεδιασμός ο οποίος εκτελείται αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης στη διάρκεια ερωτήσεων του από στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το θέμα παραβίασης της νεκρής ζώνης.

Σε ερώτηση αν μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή αν απλώς της έχουν κοινοποιηθεί τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος τόνισε τα εξής: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ειρηνευτική δύναμη, έχει ενημερωθεί προτού τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα, ότι σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, θα ενεργοποιούνταν αυτά τα μέτρα».

Πρόσθεσε ότι «η ενημέρωση που έχουμε από την ειρηνευτική δύναμη είναι ότι η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Είναι παρούσα η ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί της».

Ο επικεφαλής του 6ου αμερικανικού στόλου από την Κύπρο

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με στελέχη του 6ου αμερικανικού στόλου, ο Εκπρόσωπος είπε: «Βρίσκεται στη χώρα μας ο επικεφαλής του 6ου αμερικανικού στόλου για αυτό κρίθηκε ωφέλιμο να γίνει η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – και ως προς το πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει – για να ευχαριστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζει ως προς τις εκκενώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Ως πυλώνας σταθερότητάς στην περιοχή η Κύπρος, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και για τις ΗΠΑ και για τις άλλες χώρες».

Ερωτηθείς για άλλο ζήτημα είπε ότι «η συνεργασία που υπάρχει, ιδιαίτερα ως προς τις εκκενώσεις των υπηκόων τρίτων χωρών, είναι εξαιρετική και παρέχεται η όποια διευκόλυνση στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου Εστία».

Στην ερώτηση: Aν ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα σε σχέση και με τα συμβάντα στη νεκρή ζώνη; Ο Εκπρόσωπος απάντησε τα εξής: «Έχουν γίνει διαβήματα και μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στη Νέα Υόρκη προς την κα DiCarlo και τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) και είμαστε σε επαφή με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ως προς τους σχεδιασμούς και την παραβίαση της νεκρής ζώνης από το κατοχικό καθεστώς. Εμείς επαναλαμβάνουμε τον πλήρη σεβασμό μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την ειρηνευτική δύναμη, σύμφωνα με τους όρους εντολής της που απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ), να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να αποκαταστήσει το καθεστώς, όπως πριν από τα γεγονότα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ