Κυρ. Μητσοτάκης: Θέλω να διαφυλάξω τις καλές μας σχέσεις με την Βρετανία, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό το θέμα

«Στο πνεύμα των μακροχρόνιων καλών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες μας, τις οποίες βεβαίως σκοπεύω να διατηρήσω, δεν έχω πολλά να προσθέσω για αυτό το ζήτημα, ούτε θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πιστεύω πως ό,τι είχαμε να πούμε για το θέμα αυτό έχει ειπωθεί και πραγματικά δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg σχετικά με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή τους στο Λονδίνο.

«Σίγουρα θα ήθελα να αφήσω πίσω αυτό το ατυχές περιστατικό, όμως πάντοτε «για το ταγκό χρειάζονται δυο»», συνέχισε ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Για την COP28 είπε ότι είναι σημαντική σύνοδος όπου θα γίνει μία αποτίμηση της κατάστασης.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ιδιαίτερα εύλογη ανησυχία για την πορεία που ακολουθούμε και το χάσμα ανάμεσα στις εθνικά προσδιορισμένες συνεισφορές μας και του πού πρέπει να φτάσουμε. Προερχόμενος από μια χώρα που υπέστη τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης αυτό το καλοκαίρι, δεν μπορώ παρά να προτρέψω τους πάντες να είναι πιο φιλόδοξοι στους στόχους τους», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επωμιστεί το μερίδιο που της αναλογεί από αυτό το βαρύ φορτίο.

«Έχουμε μειώσει τις εκπομπές μας κατά 43% από το 2005. Πρόκειται για την ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Είχαμε, βεβαίως, να αντιμετωπίσουμε και μία οικονομική κρίση, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου μας για την άμβλυνση των επιπτώσεων. Προφανώς, όμως, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας», πρόσθεσε.

Ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει να θέσουμε μακροπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους.

«Θεωρώ ότι η απανθρακοποίηση στον τομέα της ενέργειας είναι ο προφανής δρόμος για την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που έχουμε κάνει στην Ελλάδα. Είμαστε στην πρώτη δεκάδα των παραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παγκοσμίως και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Ωστόσο, χρειαζόμαστε επίσης περισσότερες επενδύσεις στα δίκτυά μας, προκειμένου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Επομένως, αυτό θα είναι η πρώτη προτεραιότητα. Έπειτα, ασφαλώς, μιλάμε για την προφανή εξοικονόμηση ενέργειας, στα σπίτια μας και πώς μπορούμε να επιτύχουμε γρήγορες νίκες, μέσω μέτρων που έχουν καθαρά θετικό πρόσημο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία αλλάζει τις δεσμεύσεις για την πράσινη μετάβαση στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είμαστε προσηλωμένοι στην ατζέντα «Fit for 55» και έχουν ψηφιστεί σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Ταυτόχρονα, πρέπει να ακούσουμε τους πολίτες μας και να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε περισσότερο τους λιγότερο προνομιούχους. Για τον λόγο αυτό ο συνολικός επαναπροσδιορισμός της δημοσιονομικής μας προσέγγισης, να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε τα έσοδα από την ανάπτυξη για να στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, είναι τόσο σημαντικός στην περίπτωσή μας. Όπως και το να διασφαλίσουμε ότι πολλοί πολίτες μπορούν να έχουν χειροπιαστά οφέλη από την πράσινη μετάβαση. Στην Ελλάδα, παραδείγματος χάρη, έχουμε εκτεταμένη διείσδυση της θερμαντικής ηλιακής ενέργειας. Απλώς θερμαίνουμε το νερό μας χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και είναι ένα πολύ φθηνό μέτρο που συμβάλλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Πρέπει, λοιπόν, να βεβαιωθούμε ότι εστιάζουμε στα θέματα όπου μπορούμε πραγματικά να αποδείξουμε στους πολίτες ότι λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες τους και δεν τους επιβαρύνουμε χωρίς λόγο», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στο εσωτερικό πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών απάντησε αρνητικά σημειώνοντας πως στην Ελλάδα υπάρχει «μια λογική, μετριοπαθής κεντροδεξιά κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, με πολύ ισχυρή εντολή να επιτύχει ανάπτυξη, έναν ρυθμό ανάπτυξης πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

«Όλα αυτά είναι καλά μηνύματα. Είναι, λοιπόν, εφικτό να ηγηθείς μίας μετριοπαθούς κεντροδεξιάς κυβέρνησης και να εξασφαλίσεις μεγάλη πλειοψηφία, εφόσον συνεχίζεις να παρέχεις οφέλη στους πολίτες», σημείωσε.

Σε ότι αφορά την επανεγκατάσταση επιχειρήσεων για πολλές από τις πράσινες τεχνολογίες που επιστρέφουν στις ΗΠΑ και τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η Ευρώπη έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει όσον αφορά στη χάραξη της δικής της ατζέντας, σχετικά με τη δική της στρατηγική αυτονομία. Είμαστε πρωτοπόροι στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Και, βεβαίως, δεν θέλουμε να θέσουμε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις αμερικανικές ή τις κινεζικές επιχειρήσεις. Κοιτάξτε, παραδείγματος χάρη, τη ναυτιλία. Θέλουμε να απανθρακοποιήσουμε τη ναυτιλία, αλλά η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία μας δεν θα βρεθεί σε μια θέση όπου οι πλοιοκτήτες απλώς θα μεταφέρουν τις σημαίες τους σε άλλες χώρες».

Είπε επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας.

Ρωτήθηκε επίσης πως η Ελλάδα στοχεύει να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας προς την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη και ταυτόχρονα κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες.

«Χρειαζόμαστε την ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για το ορατό μέλλον. Ταυτόχρονα, όμως, μπορούμε να επεκτείνουμε σημαντικά την παραγωγική μας ικανότητα για πράσινη ενέργεια, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε. Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μεσομακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι καλύπτουμε τις ανάγκες των γειτονικών μας χωρών, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε φυσικό αέριο, κάτι που κάνουμε μέσω σημαντικών επενδύσεων στις υποδομές μας», απάντησε.

Είπε επίσης ότι ήδη καλύπτουμε ανάγκες της Βουλγαρίας, εξάγουμε φυσικό αέριο στη Μολδαβία και κατασκευάζουμε τις απαραίτητες υποδομές για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της βόρειας Ελλάδας. «Θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενεργειακής ασφάλειας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) φτάνει στην Αλεξανδρούπολη σε έναν μήνα. ‘Αρα η πρώτη υποδομή είναι ήδη έτοιμη».

Ερωτηθείς πως πράγμα πρέπει οι ηγέτες στην COP να πετύχουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες είπε ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα αυξήσουν τη φιλοδοξία τους.

«Αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετό, πληρώνουμε τις συνέπειες και πρέπει να στείλουμε το μήνυμα του κατεπείγοντος μέσα από αυτή τη διάσκεψη. Παραγωγή ενέργειας από μεθάνιο βραχυπρόθεσμα και φυσικά χρηματοδότηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ