Κ. Γκιουλέκας: Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Άρθρο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, Βουλευτή Θεσσαλονίκης π. Υπουργού, π. Προέδρου Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Επανέρχεται στην επικαιρότητα το γνωστό θέμα με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών που υπάρχουν στον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης με αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Καλύτερα, με αυτά που εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν από την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στην Αγγλία και από τότε παραμένουν εκεί.

Η απρέπεια και η προσβλητική συμπεριφορά του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανέδειξε ακόμη περισσότερο το εκκρεμές αυτό ζήτημα και έπεισε κι άλλους για το γεγονός ότι το θέμα πια όχι απλώς έχει ωριμάσει αλλά ότι έφθασε ο καιρός για να βρει την οριστική λύση του. Η αδυναμία του Βρετανού Πρωθυπουργού να απαντήσει στο δίκαιο ελληνικό αίτημα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών και την επανένωσή τους κατέδειξε το έωλο των βρετανικών επιχειρημάτων. Κατέδειξε, όμως, και την κατάφωρη αδικία που υφίσταται η Πατρίδα μας όλα αυτά τα χρόνια, με την εμμονή των Βρετανών – όχι μόνον του Βρετανικού Μουσείου, αλλά, τώρα, και του ίδιου του Βρετανού Πρωθυπουργού – να αρνούνται να αποκαταστήσουν το δίκαιο, να αρνούνται να επανορθώσουν μια πέρα για πέρα παράνομη πράξη που συντελέστηκε πριν από δυο αιώνες.

Οι Τούρκοι κατακτητές στην προεπαναστατική Ελλάδα και ο Βρετανός Λόρδος Έλγιν συμφώνησαν για την απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την μεταφορά των αποσπασμένων τμημάτων στην Βρετανία, σε βάρος των νόμιμων δικαιούχων και φυσικών κληρονόμων μιας τέτοιας σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, των υπόδουλων Ελλήνων. Το ανοσιούργημα αυτό, δηλαδή η κλοπή των ελληνικών αρχαιοτήτων, έχει και άλλη μια δραματική πτυχή. Προκειμένου τα αποσπασθέντα τμήματα να είναι ελαφρύτερα για την ευκολότερη μεταφορά τους στην Βρετανία, ο «άθλιος Έλγιν», όπως τον αποκαλούσαν οι Επαναστάτες Έλληνες στην περίοδο του Αγώνα του 1821, όχι μόνον τα κατάτμησε, αποσπώντας τα, με ειδικά τρυπάνια που χρησιμοποίησε, από τον υπόλοιπο μαρμάρινο όγκο, επάνω στον οποίο ήταν δουλεμένα αλλά κατέστρεψε και πολλά από αυτά, στην προσπάθειά του να τα αποκόψει και να τα κατεβάσει από τα αετώματα του Παρθενώνα. Δυστυχώς, κατά την διάρκεια της κλοπής κάποια τμήματα έπεσαν κατά γης με αποτέλεσμα την μερική ή την ολική καταστροφή τους.

Και σαν να μη φθάνουν όλα τα παραπάνω έχουμε και εκείνους τους ανιστόρητους, οι οποίοι αποκαλούν τις κλαπείσες αρχαιότητες «ελγίνεια μάρμαρα». Δηλαδή, δίνουν στα περίφημα Γλυπτά του Φειδία το όνομα του ληστή τους, εκείνου που τα έκλεψε από την Ελλάδα. Λίγη γνώση της Ιστορίας δεν βλάπτει. Εν αναμονή των εξελίξεων πάνω στο πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον αγώνα της έως την τελική δικαίωσή του. Έως την ημέρα που αυτά που σεβάστηκαν οι αιώνες θα επιστρέψουν στην φυσική κοιτίδα τους. Θα επανενωθούν με τα υπόλοιπα Γλυπτά, για να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο, όπως ήταν την εποχή που ο γλύπτης Φειδίας τα σχεδίασε και τα απέδωσε για να κοσμήσουν τον Παρθενώνα.

Πηγή: Politic

Προηγούμενο άρθροΟι (απαραίτητες) προϋποθέσεις για τις σχέσεις με την κατοχική Τουρκία
Επόμενο άρθροΠόσος είναι τελικά ο πληθυσμός των κατεχομένων; / Ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ παραδέχεται ότι συνεχίζει να παρέχεται η “υπηκοότητα” του ψευδοκράτους σε Τούρκους εποίκους / Οι Τ/Κ μειονότητα στα κατεχόμενα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ