Ογδόντα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας

Συνολικά 80 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να «εξαλείψει τη Χαμάς», ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία Τύπου του ισραηλινού στρατού.

Μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα στις 27 Οκτωβρίου, ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οποία άφησε πίσω του 1.200 νεκρούς, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αφήσει σχεδόν 16.000 νεκρούς, κατά πλειοψηφία αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

 

Δύσκολες μάχες κατά την νέα φάση του πολέμου περιμένει το Ισραήλ

Το Ισραήλ περιμένει δύσκολες μάχες κατά την νέα φάση του πολέμου του στην Γάζα, αλλά είναι ανοικτό σε «εποικοδομητικές γνώμες» για την μείωση της βλάβης των πολιτών υπό τη προϋπόθεση ότι οι συμβουλές θα συνάδουν με τον στόχο της εξάρθρωσης της Χαμάς, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Προχωρούμε τώρα με το δεύτερο στάδιο. Ενα δεύτερο στάδιο που θα είναι στρατιωτικά δύσκολο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εϊλόν Λεβί.

Οι δυνάμεις της Τσαχάλ έχουν αρχίσει πολεμικές επιχειρήσεις στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ δέχεται επίμονες διεθνείς πιέσεις, και από την Ουάσινγκτον, για τον περιορισμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων.

«Οποιαδήποτε εποικοδομητική γνώμη λάβουμε, οποιαδήποτε σοβαρή στρατηγική συμβουλή για να πλήξουμε την Χαμάς ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούμε την βλάβη προς τους πολίτες, φυσικά θα την υπολογίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η συμβουλή πρέπει να συνάδει με τον στόχο της εξάρθρωσης της Χαμάς.

«Θα συνεχίσουμε με την εκστρατεία για την καταστροφή της Χαμάς, μία εκστρατεία που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ακριβώς όπως και εμείς ως προς τους στρατηγικούς στόχους του πολέμου αυτού, ότι δηλαδή αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει και η Χαμάς να παραμένει όρθια».

Ο Εϊλόν Λεβί δήλωσε ότι το Ισραήλ καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να περιορίσει την βλάβη στους πολίτες. «Δεν επιλέξαμε εμείς το πεδίο της μάχης, η Χαμάς επέλεξε το πεδίο της μάχης», είπε.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους παλαιστίνιους πολίτες στην περιοχή της Χαν Γιούνες στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας να ακολουθούν τις οδηγίες του στρατού που έχουν ως στόχο να τους κρατήσουν μακριά από τον κίνδυνο καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις.

«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να παραμείνουν ασφαλείς είναι να ακούν τις οδηγίες που έρχονται από τους λογαριασμούς μας στο Twitter, από την ιστοσελίδα μας και επίσης να κοιτάζουν τα φυλλάδια που πέφτουν στις περιοχές τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χεχτ στους δημοσιογράφους.

 

ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται με την ώρα

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση εκεί επιδεινώνεται ώρα με την ώρα καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εντάθηκαν στο νότιο τμήμα του θύλακα, γύρω από τις πόλεις Χαν Γιούνες και Ράφα.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται με την ώρα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα. «Υπάρχουν έντονοι βομβαρδισμοί παντού, και εδώ στις νότιες περιοχές, τη Χαν Γιούνες ακόμα και στη Ράφα».

Ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στη Γάζα είναι «πάρα πολύ μικρή» και ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαιτέρως για το πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα υγείας στον πυκνοκατοικημένο θύλακα καθώς περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται προς τα νότια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

«Θέλω να το τονίσω αυτό ιδιαίτερα, ότι βλέπουμε μια αυξανόμενη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συμμορφώνεται με την εντολή του Ισραήλ να μεταφερθούν οι προμήθειες από αποθηκευτικούς χώρους στη Χαν Γιούνες. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο ΠΟΥ έχει ενημερωθεί ότι η περιοχή θα «γίνει το πιθανότερο χώρος ενεργών μαχών τις επόμενες ημέρες».

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε πράγματι να παραδώσουμε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες», είπε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς έκανε έκκληση τη Δευτέρα στο Ισραήλ να αποσύρει την εντολή αυτή. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι ζήτησε την εκκένωση των αποθηκών.

 

–Ζώνες ασφαλείας–

Είναι «αδύνατο» να τεθούν σε εφαρμογή ζώνες ασφαλείας, που δημιουργήθηκαν από το Ισραήλ για να καταφύγουν εκεί και να γλιτώσουν από τις μάχες οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Οι ζώνες αυτές δεν μπορούν να είναι ούτε ασφαλείς ούτε να έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα καθώς κηρύχθηκαν μονομερώς», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος του ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά (Unicef), που πέρασε αρκετές ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, πρόσθεσε ότι οι ζώνες αυτές «δεν έχουν επιστημονικό χαρακτήρα, δεν έχουν λογική, δεν είναι δυνατές».

«Και πιστεύω ότι οι αρχές το γνωρίζουν αυτό. Πιστεύω ότι είναι άκαρδο και ότι δείχνει ότι αυξάνεται η αδιαφορία απέναντι στα παιδιά και τις γυναίκες στη Γάζα», δήλωσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος της Unicef εξήγησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι μπορεί κανείς να μιλά για ζώνες ασφαλείας εφόσον είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί στον πληθυσμό πρόσβαση σε τροφή, νερό, φάρμακο και κατάλυμα.

Είπε ότι τα όσα είδε κατά την παραμονή του στη Γάζα απέχουν πολύ από μια ζώνη ασφαλείας. Τόνισε ιδιαίτερα την έλλειψη χώρων και συστημάτων υγιεινής, προσθέτοντας ότι τα σημεία αυτά κινδυνεύουν να γίνουν σημεία εξάπλωσης ασθενειών.

«Το Ισραήλ είναι η δύναμη κατοχής, πρέπει να δώσει τροφή, φάρμακα, νερό…Μόνο μια κατάπαυση πυρός θα σώσει τα παιδιά στη Γάζα», δήλωσε ο Έλντερ.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝίκη Κεραμέως: η επιστολική ψήφος αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΤο νέο σχήμα Διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Στέλιος Αγγελούδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ