Στέλιος Αγγελούδης: «Θα δούμε την επόμενη μέρα για τη Θεσσαλονίκη»

Της Αναστασίας Καραγιάννη


Σε εκδήλωση για το μέλλον και τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης ο νέος Δήμαρχος της, αναζητά τρόπους να κλείσουν οι πληγές της

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τρείς πολιτικοί από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Ελλάδας, συναντήθηκαν στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ιανός, για να απαντήσουν σε προβληματισμούς και ερωτήσεις που έθεσαν οι πολίτες. Πρόκειται για την 3η εκδήλωση που διοργανώνει η ιστοσελίδα “Ανιχνεύσεις“ και η διαδικτυακή Ανιχνεύσεις Web TV αυτή τη φορά με θέμα τη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε ένας από τους δύο συντονιστές της εκδήλωσης και δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης «μια φορά το μήνα οργανώνουμε εκδηλώσεις, σ’ αυτόν το χώρο για θέματα που κρίνουμε ότι ενδιαφέρουν την κοινωνία της πόλης». Αυτό το μήνα με θέμα τη Θεσσαλονίκη διεξάγεται μια ανοιχτή συζήτηση, που αποσκοπεί στο να «ανιχνεύσουμε» τι χρειάζεται η πόλη, όσο αφορά τόσο τη λειτουργία όσο και την ανάπτυξη της. Ο κ. Σαββίδης στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο στην εγκατάλειψη της πόλης από το κεντρικό κράτος αλλά και την παθητική στάση που διατηρεί η τοπική κοινωνία.

Τα προβλήματα, οι πολιτικοί και το μέλλον της πόλης, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έλαβε χώρα χθες Δευτέρα 4/12, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ιανός στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο πάνελ συμμετείχε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος Κ.Ο. Σύριζα Σωκράτης Φάμελλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Γλαβίνας και ο Νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων εξέφρασαν ερωτήσεις για το θέμα του μετρό, του Θερμαϊκού κόλπου, του έργου Fly Over κ.α. Υπήρξαν ερωτήματα όπως: Γιατί δε λειτουργεί το μετρό χωρίς τη στάση της Βενιζέλου; Γιατί αποφασίστηκε η δημιουργία του έργου fly over και δεν υπάρχει σύνδεση του μετρό με το αεροδρόμιο; Γιατί επενδύουμε στο Fly Over και όχι να έχουμε νωρίτερα μετρό; Γιατί ο Θερμαϊκός κόλπος συνεχίζει να βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση;

Κατά την τοποθέτηση του αναφορικά με το έργο Fly Over, o νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε πως «η πραγματικότητα είναι η εξής: Έρχεται ξαφνικά ένας νεοεκλεγείς δήμαρχος και βρίσκει ένα έργο στο οποίο δε συμμετείχε στην απόφαση του, ούτε στη διαμόρφωση του, με 1.000 προβλήματα. Επιμένει με κάθε τρόπο να λέει ότι πρέπει να σταματήσει και να ξεκινήσει μετά το μετρό, μετά τις κυκλοφοριακές μελέτες, μετά από μια σοβαρή παρέμβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όμως από τη στιγμή που αυτή είναι μία πραγματικότητα πηγαίνω στη διαχείριση των επιπτώσεων της για να βοηθήσω τους συμπολίτες να αντιμετωπίσουν μία λυμένη απόφαση στην οποία δεν είχαμε καμία συμμετοχή».

Στην ομιλία του ο κ. Αγγελούδης έκανε λόγο για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης και πως αυτή θα καταφέρει να κλείσει τις πληγές της, με ένα συνολικό πλάνο βάση του οποίου θα δομηθούν τα επόμενα του βήματα, προς όφελος των πολιτών. «Αν μπορώ κάτι να συνεισφέρω είναι να προσπαθήσω χωρίς να έχω προβληματισμό να συνεργαστώ με μία σύνθεση που θα μιλάει και θα διεκδικεί για την πόλη», τόνισε ο νεοεκλεγείς ο κ. Αγγελούδης.

Σχετικά με το έργο του Fly Over, ο κ. Καλαφάτης, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη της πόλης. Η Θεσσαλονίκη έχει συμφωνήσει για ένα έργο καταλύτη στο κυκλοφοριακό της πόλης. Μέχρι τότε αναζητούμε τρόπους να απαλύνουμε την ταλαιπωρία των πολιτών».

Αναφορικά με την επίσκεψη στο πλαίσιο του Open House του σταθμού του Μετρό «Αγίας Σοφίας», διευκρίνισε τα εξής: «Bρίσκω πολύ άδικο για την πόλη μου να σκύβω χαμηλά και να μη βλέπω ψηλά την προοπτική. Έχουν έρθει μεγάλες εταιρείες στη Θεσσαλονίκη. Βλέπουν και άλλες πόλεις, όμως διαλέγουν τη Θεσσαλονίκη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Από το 2019 και μετά έχουν σχεδιαστεί 30 έργα για την πόλη. Κάποια έχουν παραδοθεί, ενώ άλλα υλοποιούνται».

Ο πρόεδρος Κ.Ο. Συριζα, Σωκράτης Φάμελλος στη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι πρέπει να αναρωτηθούμε: «Τί ανάγκες εκπληρώνει πλέον η ένταξη στην πολιτική; Την ανάγκη της εκλογιμότητας ή την ανάγκη της υπεράσπισης κάποιον αξιών;»

«Υπάρχουν δυνατότητες πολιτισμικής συμφωνίας που έχει να κάνει με βασικές αξίες και δικαιώματα. Δεν μπορούμε να δίνουμε τις μάχες πίσω από ιδεολογικά χαρακώματα. Χρειαζόμαστε συμφωνίες και νίκες», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ