Διεθνές βραβείο για τον σχεδιασμό λογοτύπου, έλαβε η Αν. Καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ Ασπασία Παπαδήμα

Η Αν. Καθηγήτρια και ερευνητικά υπεύθυνη του Εργαστηρίου για τη Γλώσσα και τη Γραφιστική Επικοινωνίας ΕΕΓΓΕ (lgcrl.com), στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Ασπασία Παπαδήμα, έλαβε διεθνές βραβείο για τον σχεδιασμό του λογοτύπου του Ευρωπαϊκού προγράμματος EMPACT: Empathy and Sustainability τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο εν λόγω σχεδιασμός διακρίθηκε με το διεθνές Βραβείο Αριστείας Wolda Award of Excellence για υποδειγματικό σχεδιασμό και σκεπτικό (Wolda Award of Excellence for exemplary design and concept), στην κατηγορία Νέο Λογότυπο (Logo New).

Ο διεθνής διαγωνισμός λογοτύπου WOLDA – Worldwide Logo Design Award, αποτελεί μια αναγνωρισμένη πλατφόρμα που αναδεικνύει, τιμά και βραβεύει τα καλύτερα δείγματα σχεδιασμού λογοτύπου παγκόσμια. Ο διαγωνισμός αυτός δίνει στους/στις γραφίστες/στριες την ευκαιρία να προβάλουν τη δημιουργικότητά τους και να συμβάλουν στον διεθνή διάλογο για τον σχεδιασμό οπτικής ταυτότητας. Στον 14ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σχεδιασμού Λογοτύπου WOLDA του 2023 διαγωνίστηκαν 217 λογότυπα/οπτικές ταυτότητες από 30 χώρες.

Το πρόγραμμα “EMPACT – Empathy and Sustainability: The Art of Thinking like a Mountain”, συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe Program της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Grant Agreement No: 101055903 – EMPACT – CREA-CULT-2021-COOP-2) και συντονίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους Επίκ. Καθηγητές Έφη Κυπριανίδου και Γιάννη Χρηστίδη. Το EMPACT αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση των διεθνών κρίσεων και προωθεί την επιτάχυνση της κλιματικής δράσης με καινοτόμες, ενσυναισθητικές προσεγγίσεις μέσα από καλλιτεχνικές συνεργασίες. Διερευνά τη σχέση μεταξύ ενσυναίσθησης και βιωσιμότητας, στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης κι επικεντρώνεται στη δύναμη της τέχνης για να εμπνεύσει δημιουργικές λύσεις και συμπεριληπτικές ευκαιρίες για ένα βιώσιμο μέλλον.

Το λογότυπο κωδικοποιεί τους στόχους του προγράμματος με εικονικά και τυπογραφικά στοιχεία, και τους ενσωματώνει στο σχεδιασμό του με τρόπο συμβολικό. Σύμφωνα με το σκεπτικό της δημιουργού του λογοτύπου «σε αυτό αποτυπώνεται με καθαρότητα στο σχεδιασμό και σαφήνεια στην απεικόνιση το δίπολο κλιματική κρίση-βιωσιμότητα. Το βασικό σχήμα απορρέει από το αρχικό γράμμα του Έργου EMPACT, το πεζό «e», το οποίο τεμαχίζεται στο όριο της αναγνωρισιμότητας και τοποθετείται σε συμμετρική αντανάκλαση σχηματίζοντας έναν κύκλο που συμβολίζει τη συλλογικότητα και την αέναη κίνηση προς την αλλαγή που ανθίζει. Ο διαγώνιος άξονας που δημιουργείται, με τη δυναμική του φορά, δίνει ώθηση στην κυκλική περιστροφή, αποτυπώνοντας τη στροφή προς τη θετική/πράσινη συμπεριφορά. Η αντίστροφη τοποθέτηση των δύο μερών που συνιστούν το εικονικό στοιχείο και η χρωματική τους διαφοροποίηση, με σκούρο γκρίζο για την κρίση και φρέσκο πράσινο για τη βιωσιμότητα, υποδηλώνει το καθρέφτισμα ως σύμβολο της ενσυναίσθησης, της ικανότητας για κατανόηση και ταύτιση με την άλλη πλευρά.
Το λογότυπο είναι λιτό σε σχεδιασμό, με καθαρές γραμμές κι ευανάγνωστες φόρμες για άμεση κατανόηση και σύνδεση με τη φιλοσοφία του προγράμματος EMPACT, αβίαστη απομνημόνευση και εύκολη χρήση σε πολλαπλές εφαρμογές και σε διαφορετικά μέσα».

Η διάκριση αυτή αποτελεί, μεταξύ άλλων, απόδειξη της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού προγράμματος EMPACT για επιδραστικό σχεδιασμό.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ