Ορμπαν: Σκοπεύει να μπλοκάρει τις αποφάσεις για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής

Συγκέντρωση των ηγετών της Ευρωπαικής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής

Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για μια διήμερη σύνοδο κορυφής όπου θα καθοριστεί το μέλλον της πολιτικής του μπλοκ για την Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τους αυτής αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με την εμπόλεμη χώρα και την έγκριση ενός ειδικού ταμείου μακροπρόθεσμης στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συνδέεται με μια ευρύτερη αναθεώρηση του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ.

Επιπλέον σχέσεις με άλλες υποψήφιες χώρες, παράδειγμα τη Μολδαβία, η Γεωργία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η κατάσταση στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας, η μετανάστευση, η ασφάλεια και η άμυνα ανήκουν επίσης στην πυκνή ατζέντα.

Ως ο κύριος πρωταγωνιστής της συνόδου κορυφής, έχει αναδειχθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, καθώς έχει οργανώσει μια σφοδρή αντιπολιτευτική εκστρατεία για να αποτρέψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και να σταματήσει κάθε περαιτέρω παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Και οι δύο επακόλουθες αποφάσεις απαιτούν την ομοφωνία των 27 κρατών μελών και είναι συνεπώς ευάλωτες σε εθνικά βέτο.

«Ακόμη και όταν υπάρχουν κάποιες διαφορές ή αποκλίσεις, είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους πάντες και να δούμε πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία θέση, διότι είμαστε ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι», δήλωσε ο Μισέλ το απόγευμα της Τετάρτης.

Η μαχητική ώθηση του Όρμπαν εκδηλώθηκε σε δημόσιες ομιλίες, εκστρατείες με διαφημιστικές πινακίδες, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνεντεύξεις σε εφημερίδες και όχι μία αλλά δύο επιστολές που απευθύνθηκαν προσωπικά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Ακόμη και όταν υπάρχουν κάποιες διαφορές ή αποκλίσεις, είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους πάντες και να δούμε πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ενιαία θέση, διότι είμαστε ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο Μισέλ το απόγευμα της Τετάρτης.

«Δεν είναι μυστικό ότι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι δύσκολο, αλλά δεν το βάζω κάτω και θα δουλέψουμε πολύ τις επόμενες ώρες. Και βασίζομαι στο αίσθημα συλλογικής ευθύνης όλων των πλευρών για να γίνουμε ισχυρότεροι», συνέχισε.

Ανάμεσα στα ποικίλα παράπονα του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέκρινε έντονα την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ετοιμότητα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο μπλοκ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Κίεβο έχει εκπληρώσει “πλήρως” τέσσερις από τις επτά μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς, του περιορισμού της δύναμης των ολιγαρχών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

“Αβάσιμη και κακώς προετοιμασμένη” χαρακτήρισε ο Ορμπάν την αξιολόγηση και δήλωσε ότι η ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας θα στερήσει από την Ουγγαρία δισεκατομμύρια από τα γεωργικά κονδύλια και τα κονδύλια συνοχής. Ο πρωθυπουργός έχει προτείνει μια “στρατηγική εταιρική σχέση” με την Ουκρανία ως εναλλακτική λύση στην ένταξη στην ΕΕ, ακόμη και αν η πλήρης ένταξη θα χρειαστεί χρόνια για να υλοποιηθεί.

«Η διεύρυνση δεν είναι ένα θεωρητικό ζήτημα, είναι μια διαδικασία βασισμένη στην αξία, νομικά λεπτομερής, η οποία έχει προϋποθέσεις», δήλωσε κατά την άφιξή του την Πέμπτη. «Εάν δεν έχετε εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε πως «θα πρέπει να επανέλθουμε αργότερα και να επανέλθουμε ξανά σε αυτό το θέμα όταν αυτό εκπληρωθεί από τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Θα μπορούσε να παρεμποδιστεί περαιτέρω η συζήτηση για τη διεύρυνση από το αίτημα των “Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων”, οι οποίοι ζητούν από τη μεριά τους να αντιμετωπιστεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με τους ίδιους όρους με την Ουκρανία και να της δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.

Αν και η έκκληση του συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τις βόρειες και δυτικές χώρες, οι οποίες πιστεύουν ότι η Βοσνία δεν είναι καν κοντά στην εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων που επέβαλε η Επιτροπή.

Ένα είδος λογικής παζαριού

Εξέφρασε επίσης ο Όρμπαν την αντίθεσή του στην προτεινόμενη διευκόλυνση για την Ουκρανία, ένα πρόγραμμα στήριξης που αποτελείται από 33 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια και 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα θα πέσουν θύματα διαφθοράς και θα είναι αδύνατο να εντοπιστούν.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός πρότεινε την παροχή μακροπρόθεσμης βοήθειας προς την Ουκρανία εκτός του τακτικού πλαισίου του προϋπολογισμού της ΕΕ, κάτι που θα εξαιρούσε τη χώρα του από το να συνεισφέρει.

“Τα χρήματα για την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα βρίσκονται ήδη στον προϋπολογισμό (της ΕΕ). Εάν θα θέλαμε να δώσουμε μακροπρόθεσμα και μεγαλύτερα χρήματα, πρέπει να τα διαχειριστούμε εκτός του προϋπολογισμού (της ΕΕ). Και το υποστηρίζουμε”, υπογράμμισε ο Όρμπαν.

Η σειρά των παραπόνων άφησε τους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες να αναρωτιούνται πώς να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να αποτρέψουν το ουγγρικό βέτο από το να τινάξει στον αέρα τη διήμερη σύνοδο κορυφής. Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία στο τέλος της συνόδου, ακόμη και αν οι συνομιλίες χρειαστεί να παραταθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Η ανάγκη να ενισχυθεί η οικονομική στήριξη του μπλοκ προς την Ουκρανία έχει καταστεί “ζωτικής σημασίας” προτεραιότητα, καθώς η αμερικανική βοήθεια έχει κολλήσει επί του παρόντος στο αμερικανικό Κογκρέσο χωρίς να διαφαίνεται λύση, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

«Ας δούμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Μέχρι στιγμής, πάντα καταφέρναμε να καταλήγουμε σε ομόφωνες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Όρμπαν».

Η απειλή βέτο του Όρμπαν, ωστόσο, δεν είναι το μόνο εμπόδιο στο δρόμο της διευκόλυνσης για την Ουκρανία: το σχέδιο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μέρος μιας αναθεώρησης του πολυετούς προϋπολογισμού του μπλοκ ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προτείνει η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η παράνομη μετανάστευση, η τεχνολογία αιχμής και η αύξηση των επιτοκίων.

Οι Βρυξέλλες θέλουν τα κράτη μέλη να βάλουν στο τραπέζι 66 δισεκατομμύρια ευρώ φρέσκων μετρητών, ένα νομοσχέδιο που η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτευουσών έχει απορρίψει κατηγορηματικά. Οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα αποφασίσουν πόσα χρήματα θα καταβληθούν και πόσα θα αναδιατεθούν από άλλα προγράμματα του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η διαπραγμάτευση είναι έτοιμη να είναι έντονη και εύθραυστη: χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, θέλουν να διατηρήσουν κονδύλια για τη μετανάστευση, ενώ κράτη με λιτό μυαλό, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, απαιτούν έναν προϋπολογισμό μόνο για την Ουκρανία.

Ο τελευταίος συμβιβασμός κάνει λόγο για νέα χρήματα ύψους 22 έως 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα υποστηρίζονται από ανακατατάξεις και εξοικονομήσεις σε άλλους τομείς. Το STEP, μια προτεινόμενη πλατφόρμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση τεχνολογικών έργων, αναμένεται ευρέως να περικοπεί στο ελάχιστο.

Κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τους ηγέτες, οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό έρχονται εν μέσω φόβων ότι ο Όρμπαν θα επιχειρήσει ένα αντάλλαγμα για να εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση στα κονδύλια συνοχής και ανάκαμψης της Ουγγαρίας, τα οποία πάγωσαν πέρυσι λόγω επίμονων ανησυχιών για το κράτος δικαίου. Η Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη την αποδέσμευση έως και 10,2 δισ. ευρώ σε κεφάλαια συνοχής, αφήνοντας σταθερά δεσμευμένα περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. Η Βουδαπέστη έχει ζητήσει να ξεπαγώσει το σύνολο των μετρητών.

«Δε θέλω να μπω σε ένα είδος λογικής παζαριού όπου θα πρέπει να ανταλλάσσουμε το ένα πράγμα με το άλλο. Πρόκειται για την ασφάλεια της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ενότητα και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι εφικτό αν υπάρχουν καθαρά πνεύματα και καλή θέληση στο τραπέζι».

Σε περίπτωση που ο Όρμπαν επιμείνει σε αυτό το μονοπάτι διαπραγμάτευσης, οι διπλωμάτες προετοιμάζουν ήδη εναλλακτικές λύσεις για την οικοδόμηση ενός παράλληλου συστήματος, το οποίο θα υποστηρίζεται από 26 κράτη μέλη και θα παρέχει οικονομική στήριξη στην Ουκρανία χωρίς διακοπές. Το Κίεβο αντιμετωπίζει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024 και οι Βρυξέλλες, από τώρα, έχουν μόνο μία πληρωμή να κάνουν.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε κάποιου είδους συμφωνία. Πραγματικά δεν έχουμε χρόνο να χρονοτριβούμε ή να το μεταθέσουμε στο μέλλον. Είναι σίγουρα ένα κακό μήνυμα. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία τουλάχιστον για ορισμένα από τα στοιχεία που βρίσκονται στη γραμμή», δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, σημειώνοντας ότι η εστίαση θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι στο “σχέδιο Α”.

Ερωτηθείσα πώς αισθάνεται για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις, η Κάλας δήλωσε: “Όχι αισιόδοξη, όχι”.

Πηγή: EURONEWS

Προηγούμενο άρθροΗ Κύπρος είναι το νησί των θρύλων και των ιστοριών-Μια διαδρομή γεμάτη από θρύλους και ιστορίες
Επόμενο άρθρο6η χρονιά «Κρίτωνα Κάλαντα» στο Θέατρο Σοφούλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ