Ελλάδα: Σύγχυση και δυσπιστία από τους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Οι περισσότεροι θα πάνε στο πράσινο- και όχι από επιλογή. Στα γραφεία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας οι συσκέψεις είναι συνεχείς.

Με ελάχιστα 24ωρα να απομένουν για την εφαρμογή των νέων χρωματιστών τιμολογίων, η μάχη της αγοράς θα δοθεί για την προσφορά ελκυστικών τιμών στα κίτρινα και στα μπλε τιμολόγια.

Όμως, παρά τη συνεχή κάλυψη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης, οι καταναλωτές δεν έχουν κατανοήσει ακόμα πώς ακριβώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα τιμολόγησης.

Επίσης, και παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των τιμών της αγοράς χονδρικής, ελάχιστοι καταναλωτές ελπίζουν ότι θα πληρώνουν λιγότερα για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως όλα δείχνουν, τους πρώτους μήνες του 2024, οι περισσότεροι καταναλωτές θα βρεθούν στο πράσινο τιμολόγιο.

Δείτε τι λένε για το θέμα οι καταναλωτές στο παραπάνω βίντεο.

ΕΕ: Πρώτο βήμα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας

Προκειμένου να αποτρέψουν μία ενεργειακή κρίση όπως αυτή που έπληξε την Ευρώπη το 2022, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ορισμένα από τα κύρια στοιχεία της γενικής προσέγγισης του Συμβουλίου ήταν τα εξής:

  • καθιέρωση ελεύθερης επιλογής προμηθευτή ενέργειας για τους πελάτες
  • υποχρεωτικές συμβάσεις επί διαφοράς για έργα που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους τόσο για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όσο και για την πυρηνική ενέργεια χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών
  • μεγαλύτερη ευελιξία για την κατανομή των εσόδων από συμβάσεις επί διαφοράς στους καταναλωτές
  • ενίσχυση του ρόλου του Συμβουλίου στην κήρυξη κρίσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ.

Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την πιο υψηλή τιμή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και στην ΕΕ. Μάλιστα, η τιμή της παραγωγής είναι διπλάσια στην Ελλάδα από το μέσο όρο της ΕΕ.

EURONEWS

Προηγούμενο άρθροΜάνη: Κηδεία του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα
Επόμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και Αεροπορίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ