Μεγάλη τουρκική διακλαδική άσκηση Θαλασσόλυκος ένα μήνα μετά την Διακήρυξη Φιλίας των Αθηνών;

Του Λάζαρου Καμπουρίδη

Από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση της Διακλαδικής Άσκησης DENIZKURDU 2024/I σε περιοχές της Μ. Θάλασσας, του Αιγαίου και της ανατ. Μεσογείου την περίοδο 7-16 Ιανουαρίου, στην οποία περιλαμβάνεται πλήθος σεναρίων και ασκήσεων καθώς και ασκήσεων με αποβατικά σενάρια κατάληψης νησιωτικού εδάφους, με συμμετοχή όλων των τύπων πολεμικών σκαφών και αεροσκαφών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και σκαφών της τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών. Οι περιοχές αυτές στην ουσία ορίζουν το εύρος του τουρκικού Δόγματος “Γαλάζια Πατρίδα”.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Άσκηση αυτή:

Είχε ακυρωθεί πέρυσι (Ιούνιος 2023) στο πνεύμα του καλού κλίματος που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα ενώ είχε γίνει λόγος και για μορατόριουμ αποφυγής προκλητικών δηλώσεων και μεγάλων ασκήσεων στο Αιγαίο και από τις δύο πλευρές, ώστε το Αιγαίο να καταστεί “θάλασσα ειρήνης”.

Πραγματοποιείται ακριβώς έναν μήνα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στο πλαίσιο του 5ου ΑΣΣ και την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών, στην οποία αναφέρεται, η αποφυγή κάθε ενέργειας που διαταράσσει το πνεύμα και το γράμμα αυτής.

Φυσικά η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί μεγάλες ασκήσεις σε κάθε περιοχή της επικράτειάς της καθώς και στα Διεθνή Ύδατα. Προφανώς το θέμα της ακύρωσης των μεγάλων ασκήσεων από Αθήνα και Άγκυρα έχει αρθεί προκειμένου να ασκηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Όμως προκύπτουν δύο σοβαρά ερωτήματα:

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία θα λάβουν μέρος στην Άσκηση αυτή θα σεβαστούν τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο εύρους 10 νμ και θα αποφύγουν την παραβίασή του καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά θέμα αμφισβητήσεων από τουρκικής πλευράς, με δεδομένες τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας ότι, η Τουρκία δεν παραιτείται από τα εθνικά της δίκαια στο Αιγαίο και ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις περιοχές της “Γαλάζιας Πατρίδας” και της “Ουράνιας Πατρίδας”;

Με δεδομένο ότι στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από Αθήνα και Άγκυρα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των άλλων και η αποφυγή παρενόχλησης των πολεμικών αεροσκαφών της μιας χώρας από αυτά της άλλης χώρας στο Αιγαίο, σε περίπτωση τουρκικής παραβίασης του Ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) τα ελληνικά μαχητικά θα εμπλακούν σε αερομαχίες με τα τουρκικά;

Εάν συμβεί παραβίαση του ΕΕΧ από τα τουρκικά αεροσκάφη και εμπλοκή των ελληνικών μαχητικών σε αερομαχίες, τότε μιλάμε για ακύρωση της Διακήρυξης Φιλίας. Εάν από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι σεβαστούν τον ΕΕΧ και αποφύγουν άλλες προκλήσεις στο Αιγαίο, τότε θα μιλάμε για πολύ σημαντική αλλαγή στάσης των Τούρκων και συμμόρφωση με την Διακήρυξη.

Ας περιμένουμε την εξέλιξη της τουρκικής Άσκησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ