Νίκος Χριστοδουλίδης: Ζωτικής σημασίας ο ρόλος του ΟΗΕ στην επανέναρξη των συνομιλιών

Μιλώντας σε εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο, για τον εορτασμό της ημέρας των Ηνωμένων Εθνών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την προσήλωση του στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στο Κυπριακό, με στόχο μια ειρηνική, ευήμερη και ενωμένη Κύπρο.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου των Ηνωμένων Εθνών Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ο ΟΗΕ έχει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών, ώστε να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων, για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα.

Ανέφερε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι τα Ηνωμένα Έθνη, μέσα και από τις Καλές Υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, όπως και της νεοδιορισθείσας προσωπικής απεσταλμένης του, θα συνεχίσουν να είναι εταίροι της Κύπρου στην προσπάθεια για ειρήνη και για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Σε μια περίοδο όπου η ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο αποτελεί μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις, η επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ειρήνη στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ζωτικής σημασίας ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς και στον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον παγκοσμίως, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καταπολέμηση της αδικίας και η αποτροπή διενέξεων αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Επισήμανε, επίσης, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο παραμένουν ακόμη μια τραγικά ανεκπλήρωτη υπόσχεση για όλους τους Κυπρίους, ως αποτέλεσμα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Τουρκίας από το 1974, που αποτελεί και παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Πρόσθεσε ότι όλοι οι Κύπριοι –Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι– αξίζουν να έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, όπως και ευημερία μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνδημιουργία σε μια επανενωμένη χώρα, όπου τα ανθρώπινά τους δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες τηρούνται και διασφαλίζονται.

ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣταυρος Ιωαννιδης // Stavros Ioannides/Stavros Ioannides/PIO

«Με αυτή την έννοια, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Χάρτης και η Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένουν τα πιο σημαντικά εργαλεία στη διάθεσή μας για επανένωση της χώρας μας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη ότι «υπάρχουν μακρόχρονοι και ιστορικοί δεσμοί της Κύπρου με τα Ηνωμένα Έθνη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαδραματίσει και συνεχίζουν να διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο μέσα από την ειρηνευτική αποστολή, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τη μακροβιότερη ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον κόσμο, αλλά και μέσα από τις Καλές Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο όπου η ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο αποτελεί μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις, η ειρήνη στην Κύπρο θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για ειρήνη στην περιοχή, αλλά και στο παγκόσμιο που το χρειάζεται απεγνωσμένα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη, τηρώντας τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ένα ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν στη διευκόλυνση των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η Κύπρος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Έχω επανειλημμένως δηλώσει την προσήλωσή μου στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ώστε, επιτέλους, να μπορέσουμε να απολαύσουμε μια ειρηνική, ευημερούσα και ενωμένη Κύπρο.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα Ηνωμένα Έθνη, μέσα από τις Καλές Υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, όπως και της νεοδιορισθείσας προσωπικής απεσταλμένης του, θα συνεχίσουν να είναι εταίροι μας σε αυτή την προσπάθεια για ειρήνη και για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: EURONEWS

Προηγούμενο άρθροΚοπή βασιλόπιτας Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΤέσσερα νέα μέτρα που μειώνουν τις τιμές – Τι αλλάζει για βρεφικό γάλα, είδη ατομικής υγιεινής, αγροτικά προϊόντα (video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ