Πορεία κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη

Της Αναστασίας Καραγιάννη

Μέλη φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι φοιτητές διαδηλώνουν ζητώντας “δωρεάν παιδεία για όλους”.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Καμάρας και κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνοδευόμενη από ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα και στην Αθήνα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα και στη Βέροια.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα τεθεί προς ψήφιση.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης κυρία Τρώντσιου Ευαγγελία μιλάει στο Speak News λέγοντας «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη δε θέλουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα προς πώληση».

Σύμφωνα με την ίδια ζητούν να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση σε δημόσια και όχι κρατικά πανεπιστήμια. «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» υπογραμμίζει. Όπως είπε τάσσεται όχι μόνο υπερ της ύπαρξης δημοσίων πανεπιστημίων αλλά και της ενίσχυσης τους καθώς έχει μειωθεί πολύ η επιχορήγηση τους. «Η κυβέρνηση δε στηρίζει τα δημόσια πανεπιστήμια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι αισιόδοξη ότι δε θα επιτραπεί η εφαρμογή του νομοσχεδίου, καθώς θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση εκπαιδευτικών γονέων και φοιτητών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής σε δημοτικό σχολείο κυρία Αργύρω Ψαρουδάκη δήλωσε στο Speak News πως θεωρεί απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Ειδικότερα ανέφερε: «Η προώθηση του ιδιωτικού τομέα είναι απαράδεκτη, καθώς απευθύνεται σε λίγους. Δηλαδή θα μπορούν να εκπαιδεύονται τα παιδιά οποιουδήποτε έχει την οικονομική άνεση και θα μπορέσει να στηρίξει την εκπαίδευση σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, χωρίς απαραίτητα να έχει τα εχέγγυα για τις σπουδές αυτές. Αντίθετα ένα παιδί το οποίο ζει σε μία φτωχή οικογένεια δε θα καταφέρει να σπουδάσει ποτέ».

Αναφορικά με το γεγονός ότι πολλά παιδιά ήδη σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και επιστρέφουν έπειτα στην Ελλάδα απαντούν πως είναι κατώτερου επιπέδου. «Πρόκειται για πληρωμένες σπουδές χωρίς επίπεδο» τονίζουν.

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ Γαλλία ορίζει τις εξελίξεις με το βλέμμα στο μέλλον.
Επόμενο άρθρο14 χρόνια χωρίς τον Άντη Χατζηκωστή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ