Στην τελική Φάση της τουρκικής Αεροναυτικής Άσκησης “Θαλασσόλυκος 24/” το σενάριο περιελάμβανε κατάληψη νησιού

του Λάζαρου Καμπουρίδη*


Είναι σε εξέλιξη η τουρκική Αεροναυτική Άσκηση DENIZKURDU 2024/I η οποία διεξάγεται σε περιοχές της Μ. Θάλασσας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου (07-16 Ιανουαρίου), με συμμετοχή όλων των τύπων πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και σκαφών της τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών. Οι περιοχές αυτές στην ουσία ορίζουν το εύρος του τουρκικού Δόγματος “Γαλάζια Πατρίδα”.

Στις 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της (Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών DVDay) στον κόλπο Ακσάζ έναντι της Ρόδου, την οποία παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ξένων Ακολούθων Άμυνας οι οποίοι υπηρετούν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τουρκικές κρατικές πηγές, το σενάριο περιελάμβανε την κατάληψη νησιού με συνδυασμένη αεροκίνητη και αποβατική ενέργεια από ειδικές και αποβατικές δυνάμεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι, η Άγκυρα στις φετινές εορταστικές επισκέψεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε στρατιωτικές Μονάδες σε νησιά και μικρονήσους στο Αιγαίο, δεν αντέδρασε όπως συνήθιζε σε αντίστοιχες επισκέψεις του παρελθόντος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεν αναφέρθηκε τουρκική παραβατική συμπεριφορά εκτός από μία περίπτωση.

Όμως στο πλαίσιο της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών, νομίζω ότι οι Τούρκοι θα έπρεπε να είχαν αποφύγει την πραγματοποίηση άσκησης στην οποία το κύριο αντικείμενο (τελική φάση) ήταν η κατάληψη νησιού και μάλιστα στην περιοχή του νότιου Αιγαίου, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο του τουρκικού αναθεωρητισμού και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Σημειώνω ότι σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές το σενάριο δεν αναφέρεται σε ανακατάληψη τουρκικού νησιού αλλά σε κατάληψη νησιού στο οποίο υπήρχαν εχθρικές δυνάμεις.

Οι Τούρκοι δεν αμφισβητούν την κυριαρχία νησιωτικού εδάφους κανενός από τα γειτονικά κράτη τα οποία βρέχονται από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή των περιοχών που περιλαμβάνει το Δόγμα της «Γαλάζια Πατρίδας». Αντιθέτως, στο στόχαστρο των Τούρκων βρίσκονται ελληνικά νησιά, μικρόνησοι και βραχονησίδες αλλά και η Κύπρος.


*Αντιστράτηγος ε.α


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ