Από τα σφαιρίδια στην επιστολική ψήφο

Του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα Βουλευτή Θεσσαλονίκης, π. Υπουργού, π. Προέδρου Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής

Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, μια εμβληματική μεταρρύθμιση περνά αυτές τις ημέρες από την αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, το οποίο επιτέλους δίδεται, με το νομοσχέδιο αυτό, σε όλους τους Έλληνες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν στο εξωτερικό αλλά και σε όσους, εντός της επικράτειας, επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους επιστολικώς. Κάτι το οποίο είχαν καταφέρει πολλά άλλα κράτη στο παρελθόν – κράτη από τα οποία δεν είχε να ζηλέψει τίποτα τεχνολογικά η Ελλάδα – επιτέλους κατοχυρώνεται και στην πατρίδα μας, αίροντας τους όποιους πρακτικούς περιορισμούς εμπόδιζαν πολλούς συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, να συνδιαμορφώσουν, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, την κοινή πορεία μας, το κοινό μέλλον μας.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου παρατηρήσαμε μια έλλειψη προθυμίας από Έλληνες που έχουν φύγει και ζουν το εξωτερικό να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων εκτός Ελλάδος και να ψηφίσουν.
Αποτέλεσμα ήταν η πολύ χαμηλή συμμετοχή. Από την άλλη πλευρά τότε ακούστηκαν πολλές αιτιάσεις εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δήθεν, επέλεξε τον Ιούνιο, ως χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών, προκειμένου να αποκλείσει από την ψηφοφορία αρκετούς εποχικούς υπαλλήλους, οι οποίοι , για τις ανάγκες της εργασίας τους, τους θερινούς μήνες μεταβαίνουν σε άλλα μέρη από αυτά στα οποία διαμένουν και ψηφίζουν.
Μια σειρά από πρακτικά κωλύματα που ανέκυπταν κατά την διεξαγωγή των εκλογών έρχεται αυτό το νομοσχέδιο να τα άρει, διευκολύνοντας όλους όσοι έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν να επιλέγουν τον τρόπο, με τον οποίον θα ασκήσουν το δικαίωμά τους στις επικείμενες ευρωεκλογές και σε εθνικά δημοψηφίσματα.

Δε θα λειτουργήσουν πλέον εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό γιατί η επιστολική ψήφος θα είναι ο μόνος τρόπος άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν από εκείνους που βρίσκονται εκτός Ελλάδος την ημέρα των ευρωεκλογών. Επίσης, εντός επικράτειας, όσοι το επιλέξουν, θα ψηφίσουν με την επιστολική ψήφο. Ηλικιωμένοι, που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης, εποχικοί υπάλληλοι, φοιτητές και σπουδαστές που, ενδεχομένως, βρίσκονται στον τόπο των σπουδών τους, μαθητές, κατά την περίοδο των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια – οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν την 9 η Ιουνίου, στο μέσον της εξεταστικής δοκιμασίας των μαθητών – όλοι αυτοί θα μπορούν πλέον, εφόσον το επιθυμούν, να ψηφίζουν με το νέο τρόπο που θεσπίζεται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και από την ερχόμενη Δευτέρα εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για μια ιστορικής και εθνικής σημασίας μεταρρύθμιση, που φέρει την σφραγίδα του Υπουργείου των Εσωτερικών και της σημερινής Κυβέρνησης. Πρόκειται για το αυτονόητο, που θα έπρεπε να το έχουμε αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια και το οποίο, ευτυχώς, τώρα υλοποιείται στην πατρίδα μας. Λυπούμεθα, όμως, γιατί, ως εισηγητές της κυβερνητικής παράταξης, διαπιστώνουμε ότι ακόμη και σε αυτή την μεταρρύθμιση υπάρχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις από κάποιες πλευρές, που θυμίζουν, δυστυχώς, ότι κάποιοι βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.

Προηγούμενο άρθροΒραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ 2023 σε Αρβελέρ Γλύκατζη Ελένη, Λοΐζου Λοΐζος
Επόμενο άρθροΕνεργειακές Κοινότητες και εμπόδια στην πρακτική εφαρμογή της Ενεργειακής Δημοκρατίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ