Κ. Μαυρίδης: Η επιτυχία της ΕΕ ως δύναμης δικαίου κρίνεται στην Κύπρο

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) στη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέμα «τον ρόλο της προληπτικής διπλωματίας στην αντιμετώπιση των παγωμένων συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο – χαμένη ευκαιρία ή αλλαγή για το μέλλον;».

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:

«Για να ασκήσουμε επιτυχημένη προληπτική διπλωματία ως ΕΕ, χρειάζεται να αποκτήσουμε δυνατότητα για σοβαρό γεωπολιτικό ρόλο. Αυτό προϋποθέτει κοινά αμυντικά εργαλεία και κοινούς κανόνες συμμόρφωσης στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές μας αξίες. Έτσι θα παρεμβαίνουμε με ίδιο τρόπο, είτε πρόκειται για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είτε για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, έδαφος της ΕΕ.»

Συνεχίζοντας ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υπογράμμισε:

«Συγκεκριμένα, τα τουρκικά στρατεύματα διατηρούν στο βόρειο μέρος της Κύπρου ένα κατοχικό καθεστώς, καταπατούν θεμελιώδη δικαιώματα και διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, όπως εποικισμό και πολιτισμική γενοκτονία, καθώς και παράνομες πωλήσεις Ελληνοκυπριακής γης κ.ά. Όλα παράνομα σε  ευρωπαϊκό έδαφος υπό τουρκική κατοχή για σχεδόν μισό αιώνα.

Πρόκειται για αποτυχία που καταγράφεται σε αυτή την Έκθεση, ζητώντας από την ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο με διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ για το κυπριακό. Άλλωστε, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε επανειλημμένως ζητήσει άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και σεβασμό των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.»

Καταλήγοντας τόνισε:  «Η επιτυχία της ΕΕ ως δύναμης δικαίου κρίνεται πρωτίστως στην Κύπρο».

Προηγούμενο άρθροΣήμερα: Συνάντηση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης με τον Δήμαρχο Εορδαίας στο Διοικητήριο
Επόμενο άρθροΤο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δρομολογεί νέες εξελίξεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ