Ειδική Μικτή Επιτροπή των ΥΠΟΙΚ-Υπ. Υγείας για τα οικονομικά του ΕΣΥ – Παράδοση 10 νέων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ

Προχωρά η σύσταση Ειδικής Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδικότερα, σκοπός της Επιτροπής είναι αφενός η καταγραφή των αναγκών χρηματοδότησης των υποδομών υγείας αφετέρου η μέριμνα για ορθή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Αυτά έγιναν γνωστά κατά την παράδοση 10 νέων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που ήρθαν να προστεθούν στα 7 που ήδη παραδόθηκαν εντός του 2023.

Οι πόροι για αυτά τα 17 ασθενοφόρα προήλθαν από δωρεές Ελλήνων πολιτών στον ειδικό λογαριασμό Covid-19. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας, παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νικόλαου Παπαευσταθίου.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Χατζηδάκης σημείωσαν ότι οι δαπάνες για την υγεία έχουν αυξηθεί κατά 46,5% σε σχέση με το 2019 και πως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 481 εκατ. ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκε ότι προχωρά και η σύσταση Ειδικής Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επεσήμανε πως «ο σκοπός μας είναι από τη μία να περιστείλουμε τη σπατάλη -όπου υπάρχει- στο σύστημα υγείας, αλλά από την άλλη όλοι οι πόροι που θα εξοικονομούνται να επιστρέφουν στο σύστημα υγείας, όπως είπε ο κ. πρωθυπουργός, και έτσι να βελτιώνουμε διαρκώς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους συμπολίτες μας. Μία απόδειξη είναι η σημερινή προσφορά αυτών των ασθενοφόρων, που είναι ένα έμπρακτο τέτοιο δείγμα και θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα μέσα στον χρόνο γιατί είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει το ζήτημα της υγείας στην απόλυτη προτεραιότητα της δεύτερής του θητείας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ευχαρίστησε τους πολίτες που από το υστέρημά τους, πολλές φορές, συνέβαλαν στην απόκτηση αυτών των ασθενοφόρων. «Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους κινήσεις από όλους, στο μέτρο του δυνατού, διότι η Ελλάδα θα αλλάξει ακόμα περισσότερο όταν αλλάξουμε όλοι εμείς. Και οι συμπολίτες μας αυτοί, που συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν το δρόμο», τόνισε.

«Θέλω να σημειώσω ότι τα τελευταία 4 χρόνια οι δαπάνες για την υγεία έχουν αυξηθεί κατά 46,5% από τον προϋπολογισμό. Δεν σημαίνει, όμως, αυτό ότι το σύστημα υγείας δεν έχει προβλήματα. Το αντίθετο. Τα έχει υπογραμμίσει πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και γι’ αυτό έχουμε δεσμευτεί σε περισσότερες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και σε περαιτέρω στήριξη της υγείας. Μόνο για το 2024, ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση 481 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία μας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ δήλωσε πως «τα 10 νέα ασθενοφόρα θα καλύψουν κρίσιμες ανάγκες στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Τρίπολης, Εύβοιας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηρακλείου. Τους προηγούμενους μήνες είχε ολοκληρωθεί η παράδοση άλλων 6 ασθενοφόρων σε Αττική και Φθιώτιδα, καθώς και μίας Κινητής Μονάδας για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Αθηνών».

Στην τελετή παρευρέθησαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Παναγιώτης Κουτσουμπέλης και ο Β’ αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, Μιχάλης Αγρανιώτης.

Με την παράδοση των ασθενοφόρων, οι δύο υπουργοί ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Αθήνας, γιατρό Δημήτρη Πύρρο, στο Συντονιστικό Κέντρο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ, στο τηλεφωνικό κέντρο του 166 και στο ΚΕΠΥ του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ, που διαχειρίζεται την πανδημία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ