ΤΕΠΑΚ: Δημιουργία Κέντρου κατά της Παραπληροφόρησης «Fact-Check Cyprus»

Η Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) (https://socialcomputing.eu/ ) ανακοινώνει τη δημιουργία του Κέντρου κατά της Παραπληροφόρησης «Fact-Check Cyprus» (https://factcheckcyprus.org). 

Πρόκειται για την πρώτη ομάδα κατά της παραπληροφόρησης που έχει συσταθεί στην Κύπρο για τη μελέτη και την κατάρριψη ψευδών ισχυρισμών. Αποτελεί την κορύφωση μίας συνεργασίας ατόμων που ασχολούνται με την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Ο στόχος του Κέντρου είναι διπλός: από τη μία πλευρά η αποδόμηση ψευδών ειδήσεων και από την άλλη η εκπαίδευση του κοινού σε θέματα καταπολέμησης παραπληροφόρησης και στον ψηφιακό γραμματισμό (media literacy).

Η συμφωνία υπογράφτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023, από τον Δρα Μαρίνο Κουτσομιχάλη εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ και τη Δρα Λουκία Ταξιτάρη από την ομάδα του Fact-Check Cyprus. Παρόντες ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του ΤΕΠΑΚ, Μιχάλης Σιριβιανός και ο Θάνος Σιτίστας, που έχει αναλάβει το ρόλο του εξωτερικού συμβούλου. 

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο τέλος της εκδήλωσης «Παραπληροφόρηση/ Αντι-παραπληροφόρηση και Μετανάστευση» που έλαβε χώρα στο ΤΕΠΑΚ.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τις Αναπληρώτριες Καθηγήτριες, Δήμητρα Μηλιώνη και Λία Σπυρίδου, του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε αναφορά στο σημαντικό έργο του προγράμματος MedDMO (meddmo.eu) αλλά και το γενικότερο πλαίσιο του EDMO (https://edmo.eu/ ). 


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕρ. Μοάτσος: Βαρύς ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα το 2023
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Στέλιου Αγγελούδη – Γιάννη Μασούτη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ