Το τέλος της κομματοκρατίας και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Γράφει ο Μάριος Λουκά

Εξανέστησαν στην ηγεσία του ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ από τους χθεσινούς διορισμούς στους Ημικρατικούς, οι οποίοι έγιναν για πρώτη φορά μέσω Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Τι γινόταν μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα;

1. Όποιος είχε ισχυρή πρόσβαση σε ένα κόμμα ή/και στην εκάστοτε Κυβέρνηση, είχε μεγάλες πιθανότητες για διορισμό. Οι πολίτες που στερούνταν αυτής της πρόσβασης, ανεξάρτητα ακαδημαϊκών ή άλλων προσόντων, δεν είχαν φυσικά σχεδόν καμία πιθανότητα.

2. Η μέχρι πρότινος διαδικασία ήταν ένα κομματικό παζάρι, μέσω του οποίου αρκετά από τα μέλη που διορίζονταν δεν διέθεταν καν τα τυπικά προσόντα.

3. Ο ισχυρισμός ότι μέσω της διακομματικής εκπροσώπησης ασκείτο ουσιαστικός έλεγχος, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Υπάρχουν άλλες διαδικασίες και σώματα για τον ρόλο αυτό.

4. Πάμπολλα είναι τα παραδείγματα που πολιτικά παιχνίδια και κακοδιαχείριση της κομματοκρατίας οδήγησαν σε σκάνδαλα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Τα πιο πάνω ήρθε να τα ανατρέψει η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θεσπίζοντας ένα ανεξάρτητο σώμα το οποίο:

1. Είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες.
2. Αξιολογεί τα προσόντα των αιτούντων με συγκεκριμένα κριτήρια.
3. Τερματίζει τα κομματικά παζάρια και συνδιαλλαγές.

Λάθη (πχ διορισμός Κωσταλιά) προφανώς έγιναν και θα γίνονται, ειδικά σε μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Το θέμα είναι να μην γίνονται επί σκοπώ, να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται ακαριαία, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Επίσης, προφανώς και μια τέτοια μεταρρύθμιση θα ενοχλούσε όσους εξυπηρετούνταν από την προηγούμενη “διαδικασία”, που ισοδυναμούσε με αναξιοκρατική κομματοκρατία.

Αλλά τι θέλουμε:

Εκσυγχρονισμό ή παλαιοκομματισμό; Αξιοκρατία και διαφάνεια ή αδιαφάνεια και παζάρια μιας άλλης εποχής; Οργανισμούς με προσοντούχα μέλη ή εντεταλμένους κομμάτων με αμφίβολα προσόντα;

Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όταν, απαντώντας στις επικρίσεις, μίλησε για καινοτόμες μεταρρυθμίσεις που φυσιολογικά ξεσηκώνουν αντιδράσεις. Και για τη μάχη του νέου έναντι του παλιού. Ας κρίνουν οι πολίτες ποιοι εξυπηρετούν το πρώτο και ποιοι το δεύτερο.

ΥΓ: Εκτός από τα παραπάνω, η ανακοίνωση του ΔΗ.ΣΥ. υποδηλώνει ότι προφανώς η ηγεσία του δεν ξέρει ούτε τα ίδια τα μέλη του γιατί με μια ματιά μόνο μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι ανάμεσα στους διορισθέντες υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές της παράταξης που ΔΕΝ ψήφισαν καν τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ