2024 και η ανάγκη να καταστεί η Ένωση πιο ισχυρή

του Λουκά Φουρλά*


Το νέο έτος είναι η συνέχεια μιας μεταβατικής περιόδου η οποία έχει αρχίσει εδώ και λίγα χρόνια. Οι προκλήσεις ενώπιον μας είναι λίγο ή πολύ γνωστές σε όλους.

Επαναφορά της ειρήνης στην Ευρώπη, αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών και κλιματικής αλλαγής, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, μείωση της ακρίβειας, τεχνητή νοημοσύνη και δεξιότητες για το μέλλον.

Θέλω όμως να επικεντρωθώ σε κάτι άλλο. Σε κάτι που πιστεύω είναι εξαιρετικά σημαντικό ώστε η Ευρώπη να καταστεί το πρώτο βαγόνι στη διεθνή πολιτική σκηνή και όχι ο ουραγός των εξελίξεων. Γιατί καταφέρνοντας να κάνουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή, σημαίνει να έχουμε τον πρώτο λόγο σε όλα τα προηγούμενα που ανέφερα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον κόσμο, ο οποίος συνεχίζει να δίνει έμφαση στον οικονομικό τομέα, ενώ ακόμα δεν έχει ασπαστεί μία κοινή εξωτερική πολιτική με την οποία θα εκφέρει γνώμη στα διεθνή τεκταινόμενα. Η δημιουργία μίας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας αποτελεί θέμα ταμπού για την Ένωση.

Η διαχείριση προκλήσεων θα είναι ευκολότερη αν αντιμετωπίζεται συλλογικά. Μία ισχυρή κοινή εξωτερική πολιτική στο θέμα της ενέργειας και όχι μόνο, θα θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ισότιμο παίχτη και όχι τον ασθενέστερο μπροστά σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Όσον αφορά την Κύπρο, η μεγαλύτερη ευκαιρία και η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε σήμερα στον τόπο μας είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο βιώσιμο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας. Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου σε τομείς που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία.

Τα νέα ενεργειακά δεδομένα που δημιουργήθηκαν με τις πολεμικές συγκρούσεις, μας αναβαθμίζουν τα πολιτικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και μας δίνουν τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τις εξελίξεις. Σήμερα, μπορούμε να επηρεάσουμε όσους έχουν συμφέροντα στην περιοχή μας, καθώς η σφυρηλάτηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου, περνά μέσα από μία λειτουργική και στέρεα λύση του Κυπριακού.

Αυτό που απαιτείται, είναι ένα ρεαλιστικό και σωστά σχεδιασμένο πλάνο, ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο, το οποίο θα έχει κεντρικό ρόλο στην εξόρυξη και διανομή του φυσικού πλούτου. Με αυτό τον τρόπο, θα αναδειχθούμε εντός της Ένωσης και της Ευρωζώνης και θα αποκομίσουμε οικονομικές και πολιτικές ευκαιρίες και οφέλη, μέσω των οποίων θα εδραιωθούμε στο διπλωματικό προσκήνιο.

Ήμουν και παραμένω Ευρωπαϊστής. Και επειδή πάντα πίστευα στον καθαρό και σταράτο λόγο, θα το πω πολύ απλά. Τα ταμπού στην Ευρώπη πρέπει να σπάσουν. Εκείνοι που δεν μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά τους, δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα. Έχουμε την τεχνογνωσία για αλλαγές. Δραστικές αλλαγές.

Οφείλουμε να τα καταφέρουμε.


* Ευρωβουλευτής ΔΗ.ΣΥ. – ΕΛΚ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ