“Ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια” Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα

Το αίτημα για την άδεια λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, το οποίο επί δεκαετίες σκόνταφτε στο άρθρο 16 του Συντάγματος, φαίνεται ότι τελικά θα προχωρήσει, αφού η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, το οποίο βεβαίως και αναμένεται να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Απέναντι στο νομοσχέδιο βρίσκεται σύμπασα η αντιπολίτευση, μαζί με όλες τι πολιτικές νεολαίες, εκτός της ΔΑΠ βέβαια, που στηρίζει την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Οι αντιδράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης ήδη ξεκίνησαν και εντείνονται, με πορείες, μαθητικά και φοιτητικά συλλαλητήρια, καταλήψεις σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, και ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων!

Πως όμως μπόρεσε η κυβέρνηση να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος, που ρητά ορίζει πως «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση” και πως “Η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται”;

Η λύση δόθηκε με την ερμηνεία πως όταν το άρθρο 16 λεέι ότι “H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους” ουσιαστικά δεν απαγορεύει την λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα. Αυτή η ερμηνεία, σε συνδυασμό με την υποχρέωση της χώρας να υπακούει στο ενωσιακό δίκαιο το οποίο επιτρέπει στα πανεπιστήμια να ανοίγουν παραρτήματα σε άλλες χώρες, άνοιξαν τον δρόμο για μία μεταρρύθμιση την οποία είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, και πολλοί περίμεναν εδώ και δεκαετίες.

Η κυβέρνηση διακηρύσει ότι το νέο νομοσχέδιο θα ενισχύσει και τα δημόσια πανεπιστήμια, προσφέροντάς τους περισσότερη αυτονομία, και βαφτίζει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα ιδρυθούν ως “μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά”.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για το νομοσχέδιο, υπερασπίστηκε την ίδρυσή των ιδιωτικών πανεπιστημίων λέγοντας πως «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις». Ακόμη, τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει το «δημόσιο πανεπιστήμιο», ενώ στόχος είναι «να μείνουν στην πατρίδα μας πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό».

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε πως «Από την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου 2025/2026 και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιόδου, θα είμαστε έτοιμοι να δούμε να λειτουργούν τα παραρτήματα των ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τα όσα έχει πει μέχρι τώρα ο Υπουργός, η λειτουργία των μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα γίνει με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα θα χρειάζονται τρεις σχολές για να εξεταστεί ο φάκελός τους, τα κριτήρια ίδρυσης θα είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών θα είναι 30 καθηγητές με διδακτορικό. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγκατάστασης και αδειοδότησης των ξένων παραρτημάτων, για την αξιολόγηση αυτών και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση της δημόσιας ανώτερης εκπαίδευσης από το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα όσα έδουν δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, αυτή θα έγκειται στην διευκόλυνση ενός πανεπιστημίου να ιδρύει νέα τμήματα, στην δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, στην απαλλαγή από την γραφειοκρατία, στη δυνατότητα σύμπλευσης των ελληνικών ΑΕΙ με καταξιωμένα διεθνή πανεπιστήμια και στην αύξηση των τακτικών δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης με αυτό το νομοσχέδιο είναι πρώτον, η προσέλκυση χιλιάδων ξένων φοιτητών στη χώρα, όπως γίνεται ήδη όχι μόνο σε χώρες όπως η Μεγάλη βρετανία π.χ. αλλά και σε μικρότερες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος, και δεύτερον να καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο εξωτερικό φοιτούν περίπου 40.000 Έλληνες.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Μυλόπουλος “Μύθοι και αλήθειες για τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια”
Επόμενο άρθροΔημήτρης Πιατάς: H τέχνη πρέπει να είναι ελεύθερη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ