Κική Τσιρανίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Ιμερόεσσα «Παχυσαρκία: Η νόσος που αντιμετωπίζεται…»

Του Δημήτρη Ι. Μπρούχου


Δίπλα στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, με στόχο τη μείωση των προβλημάτων τους, στέκεται εδώ και τρία χρόνια η «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ», ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποτελεί τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ (του οποίου έχω την τιμή να είμαι και ο ανάδοχος του ονόματος), ο οποίος φέρει και πιστοποίηση ως φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο Σύλλογος ενεργοποιήθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και προοδευτικά επεκτείνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, τυγχάνοντας θερμής υποδοχής από ειδικούς και κοινό. Ο βασικός σκοπός του είναι να προσφέρει συμπαράσταση και ουσιαστική βοήθεια, στα άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Με ιδιαίτερη ευαισθησία, προσπαθεί να είναι δίπλα στα άτομα αυτά, ώστε να έχουν μια συνολικά ομορφότερη ζωή.

«Καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες για να αναγνωριστεί η παχυσαρκία ως χρόνια νόσος καθώς η Ελλάδα διεκδικεί την τρίτη θέση στην Ευρώπη, με 3-6 στους 10 Έλληνες να είναι παχύσαρκοι», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου κα Κική Τσιρανίδου.

Κυρία Τσιρανίδου, πώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη «φυσιογνωμία» του παχύσαρκου ασθενή;

Η φυσιογνωμία του παχύσαρκου ασθενή περιγράφεται και αναλύεται σε τέσσερις βασικές διαστάσεις: Στις γενετικές προδιαγραφές που ο ίδιος ο παχύσαρκος κουβαλάει και που ως νόσος αποτελεί συνισταμένη δυνάμεων που επιδρούν στον ίδιο και προέρχονται από πολλές άλλες αιτίες, με πολλά επακόλουθα, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αίσθημα ενοχής, αναβλητικότητα και αδυναμία λήψης απόφασης, κατάθλιψη και πολλά άλλα. Στο κοινωνικο-οικονομικό και οικογενειακό περιβάλλον του, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως προς την ποιότητα της ζωής του και την εξέλιξη ή διαχείριση του πλεονάζοντος βάρους του. Στην πεποίθηση ότι δεν νοσεί, που τον μπερδεύει και τον αποπροσανατολίζει από την υιοθέτηση των πεποιθήσεων εκείνων που θα προάγουν την υγεία και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του και το προσδόκιμο επιβίωσής του και τέλος η ενδεδειγμένη φροντίδα υγείας που θα τον απομακρύνει από παλινωδίες σε προγράμματα ατυχούς δίαιτας και επιπλοκές από την επαναπρόσληψη κιλών και τη ματαίωση που τον αναστέλλει να προβεί σε πιο δραστική λύση για να αντιμετωπίσει της νόσου του.

Ποιός ακριβώς είναι ο στόχος του Συλλόγου, ποιοι οι σκοποί του και πώς μπορεί να συνδράμει κάποιον που νοσεί;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας. Επιδιώκουμε μια στενότερη επαφή και συνεργασία με τα μέλη του Συλλόγου, με στόχο την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στον παχύσαρκο. Θα συνοψίσω σε τρεις μόνο φράσεις τη φιλοσοφία και το σκεπτικό του Συλλόγου μας, της «Ιμερόεσσας», που αποτελούν και τους πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίζει τις δράσεις της:

-Δεν αφήνω την παχυσαρκία στην τύχη της

-Συμφιλιώνομαι με τον εαυτό μου και

-Συνεργάζομαι με τους ειδικούς.

Θέλω να καταστεί σαφές, ότι η μεγαλύτερη συμβολή μας έγκειται στην παροχή ηθικής και επιστημονικής συμπαράστασης, ενημέρωσης και υποστήριξης, στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση του προβλήματος να είναι κάποιος υπέρβαρος, ώστε να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη γήρανση.

Η νόσος έχει μια πολυπλοκότητα και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Η ενημέρωση και η συμπαράσταση παρέχεται από ειδικούς επιστήμονες υποστηρίζεται από εθελοντές, που κάποιοι προέρχονται από το χώρο των πασχόντων, σε μια κοινή προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή, με περισσότερη ενέργεια και με καλύτερες αποδόσεις. Για την επίτευξη των στόχων μας, σχεδιάζουμε και προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις. Μερικές από τις υποστηρικτικές μας δράσεις, είναι: Η παροχή υπεύθυνης και επίκαιρης πληροφόρησης στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τις εξελίξεις της νόσου, η διιοργάνωση διαλέξεων, επιστημονικών ημερίδων και ανοικτών συζητήσεων, η ανάπτυξη συνεργασίας με αντίστοιχους συλλόγους, επιστημονικά κέντρα, κοινωνικές υπηρεσίες και ιατρικούς φορείς, επεκτείνοντας τη δράση μας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης η έκδοση εντύπου ή διαδικτυακού περιοδικού (newsletter), με σχετικά θεματικά άρθρα

Θα λέγαμε ότι η νόσος της παχυσαρκίας έχει και ψυχικές προεκτάσεις;

Η απόκτηση περιττού σωματικού βάρους είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να υποτροπιάζει εφ’ όρου ζωής και συνοδεύεται από σημαντικό κοινωνικό στίγμα μέχρι και κοινωνική απόρριψη. Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία, καθίστανται συχνά πλήγμα τόσο για τη σωματική υγεία με το πλήθος των ασθενειών που τα ακολουθούν, όσο και για την ψυχή του ανθρώπου. Οι πάσχοντες, συνήθως παραδίδονται στον αυτοστιγματισμό τους και αρχίζουν να ελαττώνουν τη δραστηριότητά τους. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δυστυχώς γίνεται όλο και πιο έντονος. Εκτός από τα γενετικά αίτια, τις μεταβολικές διαταραχές και τις νευρολογικές αιτιολογίες που έχουν αποδοθεί εκτός των άλλων στην παχυσαρκία, η τελευταία συνδέεται στενά με την αρνητική εικόνα του εαυτού και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μελέτες, έδειξαν ότι τα παχύσαρκα άτομα επιδεικνύουν συχνότερα μεγαλύτερη συναισθηματική κόπωση.

Σε αυτήν τη κατάσταση ερχόμαστε εμείς, ως Σύλλογος, να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο με όλα όσα ανέφερα ως δράσεις μας.

Θα μπορούσαμε να πούμε εδώ, ότι αποτελεσματικές και χρήσιμες είναι οι ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις ή και ενέργειες, που προσπαθούν να θεραπεύσουν τους λόγους που φτάνει ένα άτομο στην παχυσαρκία. Η ψυχανάλυση, η ομαδική και η ατομική, εξετάζουν τις ψυχολογικές καταστάσεις που προηγούνται της συμπεριφοράς που σχετίζεται με τη διατροφή.

Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι αποτελεσματικές και μαζί με τους διαιτολόγους, που προτείνουν αλλαγή διατροφής στους πάσχοντες, ωθώντας τους ταυτόχρονα να ασχοληθούν με τα συναισθήματά τους και να προσπαθήσουν για τη διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας σώματος, που θα αποφέρει πιο υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και συνεπώς καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία αποτελεί την παγκόσμια επιδημία του 21ου αιώνα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣπύρος Δημητρίου – Να ξαναμπεί η Κύπρος και ο ελληνισμός του νησιού στην καρδιά και στο μυαλό των Ελλήνων
Επόμενο άρθροΑλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος “Προτεραιότητα σήμερα για τη Δύση είναι να αποκατασταθεί η ροή του παγκόσμιου εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ