Στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές – Ο γάμος των ομόφυλων, ο Σαρλ Μισέλ και η Τέιλορ Σουίφτ!

του Περικλή Βλάχου


Το 2023 σημαδεύτηκε από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, που υποτίθεται ότι ξεκαθάρισαν το τοπίο γύρω από την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Το 2024 όμως θα είναι και αυτό εκλογική χρονιά, αφού στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες θα κληθούν να επιλέξουν τους Ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την θριαμβευτική επικράτηση του περασμένου Ιουνίου, είδε τους επόμενους μήνες με τις φωτιές, τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, και την ακρίβεια που δεν λέει να υποχωρήσει, να ροκανίζουν το αλώβητο προφίλ της. Ο κεφαλικός φόρος που επέβαλλε η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό αύξησαν τις αντιδράσεις. Και φτάνουμε στο σήμερα με την πρόθεση για νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να προκαλεί αντιδράσεις από βουλευτές και προβεβλημένους υπουργούς της κυβέρνησης που εκφράζουν την δημόσια αντίθεσή τους. Στα social media η φράση “θα τα πούμε στις ευρωεκλογές” επαναλαμβάνεται από πολλούς δεξιούς-συντηρητικούς ψηφοφόρους, και αυτή η τάση εκφράζεται και στις δημοσκοπήσεις. Ο σπόρος της ανησυχίας φυτεύτηκε ήδη από την δεύτερη Κυριακή των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου ενώ η ΝΔ ετοιμαζόταν για περίπατο, βρέθηκε να ψάχνει τι έφταιξε και έχασε μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση που ξεκίνησε από την ήττα στις βουλευτικές εκλογές και ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να καταγράφει χαμηλή δημοφιλία, οι ευρωεκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη συνέχεια της πορείας του ίδιου και του κόμματός του. Ο ίδιος ο Σ. Κασσελάκης έχει δηλώσει πως “Ο πήχης είναι να κερδίσουμε τις Ευρωεκλογέςκαι πως αν δεν ευοδωθεί αυτός ο στόχος θα το εκλάβει «ως κοινωνική ήττα». Στο δε ΠΑΣΟΚ παρά την σχετική δημοσκοπική άνοδο και την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να κάνουν το άλμα που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν νέα δυναμική ως ο έτερος σοβαρός πόλος στη διεκδίκηση της εξουσίας.

Στην πρώτη δημοσκόπηση της Alco για το 2024, η ΝΔ συγκεντρώνει το 30,3% στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, πολύ μακριά από το 41% που την ανέδειξε κυβέρνηση. Κρατάει όμως την τεράστια διαφορά απέναντι στους δύο “ανταγωνιστές” της, καθώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 12,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στην τρίτη θέση, με 11,8%.

Η προεκλογική περίοδος δεν ξεκίνησε όμως μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές, γεγονός που ισοδυναμεί με πρόωρη παραίτησή του από την θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (EUCO). Η (σχεδόν βέβαιη) εκλογή του, οδηγεί την ΕΕ σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη για την πρόωρη αντικατάστασή του. Αν οι ηγέτες δεν συμφωνήσουν γρήγορα στον αντικαταστάτη του Μισέλ, τότε στις συνεδριάσεις θα προεδρεύει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, καθώς η Ουγγαρία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με λίγα λόγια η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική να είναι άτυπος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο ακροδεξιός, ευρωσκεπτικιστής και φιλορώσος Βίκτορ Όρμπαν.

Και αυτός δεν είναι ο μόνος προβληματισμός στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΕ. Τα ποσοστά της πιθανής αποχής αποτελούν πάντα αιτία ανησυχίας. Τη λύση φαίνεται να βρήκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Επιτροπή θα επιστρατεύσει για τον λόγο αυτό την Αμερικανίδα ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ!!! Σε συνέντευξη Τύπου για το Ευρωπαϊκό Ετος Νεολαίας ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η ποπ σταρ απευθύνθηκε μέσω των social media στους νέους Αμερικανούς ψηφοφόρους να εγγραφούν προκειμένου να ψηφίσουν. Την ίδια κιόλας μέρα, όπως εξήγησε, 35,000 νέοι Αμερικανοί προχώρησαν στην εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους. «Κανείς δεν μπορεί να κινητοποιήσει τη νεολαία καλύτερα από τους νέους» πρόσθεσε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ