Ορφέας Γεωργίου, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ – Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια θα άρουν το φαινόμενο του «Brain Drain»

Συνέντευξη: Αναστασία Καραγιάννη

Ο Ορφέας Γεωργίου είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, απόφοιτος του τμήματος νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως δικηγόρος με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο και σε νομικά θέματα οικονομικών συναλλαγών στην Αθήνα.

Ο Ορφέας Γεωργίου ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μιλάει στο SPEAKNEWS και την Αναστασία Καραγιάννη, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, και τις επικείμενες επιπτώσεις των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην αγορά εργασίας και την οικονομία της χώρας.

Ποια είναι η στάση της ΟΝΝΕΔ σχετικά με την εισαγωγή μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα;

Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα αποτελεί διαχρονική πρόταση της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. και της ΟΝΝΕΔ. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, που ως στόχο έχουν αφενός, την ενίσχυση και την πρόσθετη αυτονομία των δημόσιων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αφετέρου, την αποδέσμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ένα αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο.

Είστε σύμφωνος με τη νομική λογική της προτεινόμενης ρύθμισης, λαμβάνοντας υπόψη τις απαγορεύσεις των παραγράφων 5 και 8 του άρθρου 16 του Συντάγματος;

Η σύγχρονη συνταγματική προσέγγιση υποδεικνύει ότι οι διατάξεις του Συντάγματος δεν μπορούν να ερμηνεύονται στατικά μέσα στο χρόνο. Μια σύγχρονη και επίκαιρη ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, υπό το φως του ευρωπαϊκού δικαίου, επιτρέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων, με την εγγύηση και εποπτεία του κράτους.

Η ορθότητα δε της προτεινόμενης προσέγγισης προκύπτει και από γνωμοδοτήσεις έγκριτων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου. Επιπλέον, το άρθρο 28 του Συντάγματος που επιτρέπει τις διακρατικές συμφωνίες, πρόκειται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα που προβάλλει η ΟΝΝΕΔ υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων;

Τα οφέλη από την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι πολλαπλά. Η χώρα μας θα προσελκύσει μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές σε άλλη χώρα από αυτή που κατοικεί ο φοιτητής. Στα Πανεπιστήμια της Κύπρου για παράδειγμα, φοιτούν περισσότεροι από 40.000 φοιτητές. Επιπλέον, θα καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές, με θετικές επιπτώσεις τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στον προϋπολογισμό των οικογενειών.

Κύριε Πρόεδρε κατά τις εκτιμήσεις σας, ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις ψήφισης αυτής της πρότασης στην ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα; Υπάρχει περίπτωση ξένα Πανεπιστήμια να υποβαθμίσουν τελικά τα δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας;

Αντιθέτως, τα δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας θα επωφεληθούν από τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Ο ισχυρισμός ότι η εισαγωγή μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, θα υποβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια δεν ευσταθεί και δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου. Σε πολλές περιπτώσεις, η συνύπαρξη δημόσιων και μη κρατικών Πανεπιστημίων έχει αποδειχθεί ωφέλιμη, ενισχύοντας τόσο τα δημόσια όσο και τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Πως θα διασφαλιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια;

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως το κράτος δε θα είναι απλός παρατηρητής σε όλο αυτό, αντιθέτως θα έχει τον κύριο λόγο. Η δομή και η λειτουργία τους θα καθορίζεται από ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπως αυτό θα κατατίθεται και θα εγκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας. Φυσικά, όπως συμβαίνει και στα Πανεπιστήμιά μας, το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχει λόγο στην επιλογή των μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, καθώς αυτό αποφασίζεται από τις εκάστοτε συνελεύσεις των τμημάτων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο και τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, θα αποφασίζουν για το επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό που θα επιλέγεται. Είναι ευρέως γνωστό ωστόσο ότι η ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι υψηλή. Για να μπορέσει λοιπόν ένα μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα να επιβιώσει στην χώρα μας, δεν μπορεί παρά να προσφέρει υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης σε όσους το επιλέξουν, εξάλλου κανένας μεγάλος εκπαιδευτικός όμιλος δε θα διακινδυνεύσει την δυσφήμησή του. Τέλος, τα ξένα παραρτήματα τα οποία πρόκειται να ιδρυθούν στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στο χώρο της εκπαίδευσης με πολλές διακρίσεις κι επιτυχίες, είναι λοιπόν λίγο αδόκιμο να συζητάμε για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Πώς αντιλαμβάνεστε την επίδραση εισαγωγής μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην αγορά εργασίας και την οικονομία της χώρας;

Η ύπαρξη μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα επιφέρει αυτόματα και μια μεγάλη άρση του φαινομένου του «Brain Drain». Άνθρωποι με υψηλή μόρφωση, εκπαίδευση και ευφυΐα δε θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν ή θα μπορούν πλέον με αξιώσεις να επιστρέψουν στην χώρα, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό. Πίσω από την μεγάλη αυτή εικόνα, θα κινηθούν ουκ ολίγοι μηχανισμοί. Τα ξένα παραρτήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα θα χρειαστούν χώρους στέγασης για τους οποίους κάποιοι θα εργαστούν, θα χρειαστούν ανθρώπινο δυναμικό πέραν του επιστημονικού προσωπικού, θα χρειαστούν τεχνική υποστήριξη, καθαριότητα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες. Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο ότι τα οφέλη για την οικονομία της χώρας είναι πολλά, όπως εξίσου σημαντική θα είναι η μείωση της ανεργίας που θα επέλθει σε πολλούς τομείς.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ