«Θέατρο» σκληρών μαχών η Γάζα – Τα βλέμματα στραμμένα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η Χαν Γιούνις παραμένει σήμερα θέατρο σκληρών μαχών, που έχουν αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να την εγκαταλείψουν, την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται στη Χάγη, στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο ενδέχεται εντός της ημέρας να δώσει εντολή στο Ισραήλ να πατήσει φρένο στην επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να έχει κανένα μέσο επιβολής τέτοιας απόφασης.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει τις τελευταίες ώρες ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πάνω απ’ όλα στη Χαν Γιούνις, όπου πυρά αρμάτων μάχης εναντίον εγκατάστασης του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκότωσαν 13 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 56, 21 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία «καταδίκασε» τα πολύνεκρα πλήγματα, καλώντας παράλληλα το Ισραήλ -που απέφυγε να κατηγορήσει ρητώς γι’ αυτά- να «τηρεί το διεθνές δίκαιο». Ενώ η διπλωματία της Γερμανίας δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την «απελπιστική κατάσταση» με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι άμαχοι στη Χαν Γιούνις.

«Προσπαθήσαμε να φύγουμε, αλλά όταν κοίταξα έξω, είδα άρματα μάχης να ρίχνουν. Πώς θα μπορούσαμε να φύγουμε;» αναρωτιόταν πάνω στο κρεβάτι του, στο νοσοκομείο Άχμαντ Κάτρα, παλαιστίνιος άμαχος που τραυματίστηκε στο επεισόδιο. «Δεν μας έδωσαν καμιά ευκαιρία να φύγουμε. Έλεγαν πως επρόκειτο για ασφαλή τοποθεσία, όμως τελικά μας βομβάρδισαν μέσα σε εγκατάσταση του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, γίνονταν ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί χθες στη Χαν Γιούνις, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς στον θύλακο. Ο στρατός κατηγόρησε για πολλοστή φορά εξάλλου τον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος πως εξαπολύει επιθέσεις από τοποθεσίες κοντά σε νοσοκομεία.

«Ανθρώπινη θάλασσα»

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι πήραν τον δρόμο από τη Χαν Γιούνις προς τη Ράφα, πόλη που γειτονεύει με την Αίγυπτο, όπου έχουν πλέον συγκεντρωθεί οι περισσότεροι από τους 1,7 εκατ. εκτοπισμένους εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης.

«Ανθρώπινη θάλασσα εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Χαν Γιούνις για να πάει στα σύνορα με την Αίγυπτο», συνόψισε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο γενικός επίτροπος του UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο περί «αναζήτησης χωρίς τέλος για ασφάλεια» από τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει «περικυκλώσει» τη Χαν Γιούνις, τη γενέτειρα του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρούμενου ως αρχιτέκτονα της άνευ προηγουμένου επίθεσης του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε κάπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις

Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων περίπου εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, στο πλαίσιο ανταλλαγής με παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια ανακωχής μιας εβδομάδας.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε, τις πιο εκτεταμένες που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.900 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

 

Τα βλέμματα στραμμένα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, θα ανακοινώσει σήμερα μία πρώτη απόφαση σχετικά με την λήψη ή μη επειγόντων μέτρων που ζητά με προσφυγή της η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της διάπραξης γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας θεωρείται σημαντική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την στρατιωτική του εκστρατεία που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ή να διευκολύνει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Δικαστήριο θα κρίνει αν τα επιχειρήματα της Πρετόριας είναι ευλογοφανή ή μη, αλλά μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία θα κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται, θα χρειασθεί εξέταση της υπόθεσης εις βάθος, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ξεκίνησε με την κατάθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης περί Γενοκτονίας του 1948, η οποία υπήρξε απάντηση στην γενοκτονία των Εβραίων στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα. Ορίζει ως γενοκτονία τις «ενέργειες που διαπράττονται με πρόθεση την καταστροφή, μερικώς ή ολικώς, μίας εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας».

Προς το παρόν, «η Νότια Αφρική δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία», δήλωσε η Τζούλιετ ΜακΙντάιρ, ειδικευμένη στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. «Απαιτείται να δείξει απλώς ότι υπάρχει ευλογοφανής κίνδυνος γενοκτονίας».

 

«Κανείς δεν θα μας σταματήσει…»

«Οι γενοκτονίες ποτέ δεν αναγγέλλονται εκ προοιμίου», δήλωσε η Αντίλα Χασίμ, συνήγορος της Νότιας Αφρικής κατά την ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε ενώπιον του Δικαστηρίου στις αρχές του μήνα.

«Αλλά αυτό το Δικαστήριο έχει στην διάθεσή του αποδείξεις των 13 τελευταίων εβδομάδων που δείχνουν κατά αναμφισβήτητο τρόπο ένα μοντέλο συμπεριφοράς και πρόθεση που δικαιολογεί τον ευλογοφανή ισχυρισμό περί πράξεων γενοκτονίας», είπε.

Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης στην Χάγη, η υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Παντόρ δήλωσε ότι η Νότια Αφρικής «διατηρεί την ελπίδα» και ότι το σημαντικό είναι «να έρθει στο φως η μοίρα των αθώων στην Παλαιστίνη».

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, το οποίο εκδικάζει διαφορές μεταξύ κρατών, είναι νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα και τελεσίδικες. Ωστόσο, το Δικαστήριο της Χάγης δεν διαθέτει κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, η απόφαση με την οποία διέτασσε την Ρωσία να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία δεν έγινε εκτελεστή.

Ηδη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αισθάνεται υποχρεωμένος να εφαρμόσει μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. «Δεν θα μας σταματήσει κανείς. Ούτε η Χάγη, ούτε ο Αξονας του Κακού, ούτε οποιοσδήποτε άλλος», είπε.

Η Χαμάς δεσμεύθηκε με χθεσινή ανακοίνωση να σεβαστεί μία κατάπαυση του πυρός αν ζητηθεί από το Δικαστήριο, υπό τον όρο ότι το Ισραήλ θα κάνει το ίδιο.

 

Τεράστια συμβολική αξία

Αλλά, αν το Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας στην Γάζα, αυτό θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές συνέπειες.

«Είναι πολύ πιο δύσκολο για άλλες χώρες να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ απέναντι σε μία ουδέτερη τρίτη πλευρά που κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος γενοκτονίας», δήλωσε η Τζούλιετ ΜακΙντάιρ.

«Χώρες μπορεί να αποσύρουν την στρατιωτική ή άλλη υποστήριξή τους προς το Ισραήλ για να το αποφύγουν αυτό», πρόσθεσε τονίζοντας τις τεράστιες συμβολικές συνέπειες οποιασδήποτε απόφασης κατά του Ισραήλ βάσει της Σύμβασης περί Γενοκτονίας του 1948, δεδομένης της ιστορίας του.

 

CIA, Μοσάντ και Κατάρ

Ο επικεφαλής της CIA θα μεταβεί στην Ευρώπη για συνομιλίες με τους ομολόγους του στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, με την ελπίδα πως θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για νέα ανακωχή και την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, ανέφεραν χθες η εφημερίδα Washington Post και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Ο Γουίλιαμ Μπερνς θα δει τον επικεφαλής της Μοσάντ, τον Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Κάμελ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τα δυο ΜΜΕ, που δεν αποκάλυψαν πού.

Δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, για τον οποίο ο ρόλος μεσολαβητή που διαδραματίζει το εμιράτο είναι «προβληματικός», αφού κατ’ αυτόν «χρηματοδοτεί» τη Χαμάς, ενδέχεται να «υπονομεύσουν τη διαδικασία μεσολάβησης», προειδοποίησε η διπλωματία του Κατάρ.

Ερωτηθείς σχετικά στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ, δεν σχολίασε τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού, χαρακτήρισε πάντως το Κατάρ «αναντικατάστατο» εταίρο.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροThessaloniki PhotoΒiennale
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το έργο του Fly Over

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ