“Οι φοιτητές προασπίζονται το Σύνταγμα και το αυτονόητο δικαίωμά τους”

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πλήττει ευθέως το δημόσιο Πανεπιστήμιο, πλήττει ευθέως το δικαίωμα των πολιτών ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και οικονομικών δυνατοτήτων να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε ένα υψηλής ποιότητας δημόσιο Πανεπιστήμιο και άρα να έχουν ισότητα ευκαιριών στην αγορά εργασίας. Εκτός των άλλων είναι και αντισυνταγματικό, βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση, όχι μόνο με το πνεύμα αλλά και με το γράμμα του Άρθρου 16», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “ACTION24”.

Για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών τόνισε ότι «η διατύπωση του Συντάγματος είναι σαφής, η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους. Άρα δεν μπορεί να ιδρύονται μη κρατικά Πανεπιστήμια. Όταν η κυβέρνηση έρχεται με νόμο και προσπαθεί αυτό να το παρακάμψει, παραβιάζει το Σύνταγμα. Οι φοιτητές που αντιδρούν για να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα παρανομούν; Οι φοιτητές αυτή τη στιγμή ενεργούν για να προστατεύσουν το Σύνταγμα. Καταλαβαίνετε το παράλογο του πράγματος; Η κυβέρνηση έρχεται να καταλύσει ένα άρθρο του Συντάγματος παρανομώντας, δρώντας άκρως αντισυνταγματικά και εμείς συζητούμε αν παρανομούν οι άνθρωποι που λειτουργούν για να το προστατεύσουν».

Υπογράμμισε, ακόμα, πως «οι αποφάσεις των κινητοποιήσεων προκύπτουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών με πλειοψηφία. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Οι φοιτητές προασπίζονται ένα αυτονόητο δικαίωμα και από τη δική μας πλευρά τους στηρίζουμε. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά την εμμονή που έχει με τα Πανεπιστήμια. Να λάβει υπόψη τις αντιδράσεις, να μην τις απαξιώνει και να αποσύρει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο βλάπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών οικογενειών».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις τόνισε πως υπάρχουν τρία σοβαρά θέματα, «το πρώτο αφορά τη Θεσσαλία όπου η κατάσταση είναι αβίωτη. Η Θεσσαλία έχει αφεθεί κυριολεκτικά στο έλεος, οι αγρότες δεν έχουν στηριχθεί, δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους, δεν γίνονται έργα υποδομής και υποστήριξης, οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, έχουν ολοσχερώς καταστραφεί. Το δεύτερο θέμα είναι ότι οι αγρότες συνολικά στη χώρα έχουν τεράστια προβλήματα με το ενεργειακό κόστος, με την έλλειψη εργατικών χεριών, με τον ΕΛΓΑ και τον κανονισμό αποζημιώσεων. Τρίτο θέμα είναι το πανευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά την ΚΑΠ».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, «δεν ενσκήπτει στα προβλήματα των αγροτών και μιλάει για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, όπως κάνει για τους φοιτητές και για τους εργαζόμενους. Δεν είναι δυνατόν μονίμως να απαξιώνει την κοινωνική φωνή που θέτει στο επίκεντρο τα ζητήματα της καθημερινότητας. Λύσεις υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, τέλος, ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών αν στηριχθούν «μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια καθολική αντίδραση στην ακρίβεια, η οποία είναι το κορυφαίο θέμα που πνίγει αυτή τη στιγμή τα νοικοκυριά. Το τεράστιο κόστος τροφίμων, το στεγαστικό πρόβλημα με τα δυσθεώρητα ενοίκια, το κόστος ενέργειας που έχει καθιερωθεί σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τιμών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Και η κυβέρνηση λέει από το 2024 και μετά μόνοι σας, όπως τα λύσετε, ενώ η αγορά λειτουργεί ανεξέλεγκτα».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ψελλίσει κουβέντα για τους αγρότες μέχρι που βγήκαν προχθές στο δρόμο»
Επόμενο άρθροΤΕΠΑΚ: Για τα οφέλη της Πρακτικής Άσκησης ενημερώθηκαν οι φοιτη(ρι)ές του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ