Κ. Μαυρίδης: Μια Ευρώπη με σωστό κοινωνικό πρόσωπο

Η εξεύρεση εργασίας, η στέγαση, η αξιοπρεπής διαβίωση με δίκαιους μισθούς και με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η εξάλειψη των διακρίσεων ως βασικοί πυλώνες μιας κοινωνικής Ευρώπης, ήταν το θέμα συζήτησης σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) με τίτλο «Προς μια Κοινωνική Ευρώπη με Επίκεντρο τον Άνθρωπο», στο Σπίτι της ΕΕ στην Λευκωσία. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος απασχόλησης και κοινωνικών δικαιωμάτων Nicolas Schmit και χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εργασίας της Κύπρου Γιάννης Παναγιώτου.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των πολιτικών που αναπτύσσονται και συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης μέσα από την εφαρμογή της ανθρωποκεντρικής κυβερνητικής πολιτικής. Στην ομιλία του ο κ. Schmit αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα πολιτικές της ΕΕ για τα κοινωνικά ζητήματα όπως τις πρωτοβουλίες της Ευρ. Επιτροπής για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους και την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας καθώς και στις κυριότερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ΕΕ, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι τεχνολογικές αλλαγές, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

Ο Επίτροπος τόνισε επίσης ότι η θέσπιση ενός κατώτατου μισθού είναι σημαντική για την καταπολέμηση της εργασιακής φτώχειας, υπογραμμίζοντας ότι εάν οι άνθρωποι εργάζονται θα πρέπει να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του έδωσε στο ζήτημα του στεγαστικού, το οποίο επεσήμανε ότι είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολεί την Ευρώπη. Όπως εξήγησε, το στεγαστικό δεν είναι παραδοσιακά εκ των αρμοδιοτήτων της Ένωσης, ωστόσο υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει οικονομική βοήθεια στα κράτη-μέλη και να προωθηθεί η στεγαστική πολιτική, καθώς η αγορά δεν θα λύσει το πρόβλημα.  

Ο κ. Κ. Μαυρίδης επεσήμανε αρχικώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, στους τομείς της ποιότητας ζωής και της ευημερίας, ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις στη διασφάλιση της ευημερίας όλων των πολιτών, όπως ο πληθωρισμός, το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης, το στεγαστικό πρόβλημα, το φαινόμενο της εργασιακής φτώχειας και η ανεργία. 

Για την υιοθέτηση ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τον κατώτατο μισθό, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι  ο εθνικός κατώτατος μισθός όπως έχει ρυθμιστεί στην Κύπρο δεν διασυνδέεται με συγκεκριμένο αριθμό ωρών εργασίας, με αποτέλεσμα τη δυσμενή μεταχείριση εις βάρος εργαζομένων σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, με περισσότερες ώρες εργασίας από άλλους εργαζόμενους που επίσης λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.

Για το σημαντικό ζήτημα της στέγασης, που απασχολεί τους πολίτες τόσο στην Κύπρο όσο και πανευρωπαϊκά, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι  «η  ενεργειακή κρίση, η τεράστια αύξηση των οικοδομικών υλικών, η αύξηση των  επιτοκίων και άλλα δεδομένα, καθιστούν την

στέγαση (π.χ. ιδιοκατοίκηση νεαρών ζευγαριών κ.ά.) ως ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις μέχρι και την υπογεννητικότητα». «Ως διαπραγματευτής της πολιτικής μου ομάδας, καταφέραμε την συμπερίληψη της κοινωνικής διάστασης στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και πρόνοια που αναφέρεται στις επιπτώσεις από τον πληθωρισμό και την δυνατότητα διαμόρφωσης του αρχικού Σχεδίου που καταθέσαν τα κράτη-μέλη» και συνεχίζοντας σημείωσε ότι «όπως είχε αναφέρει και ο Επίτροπος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κράτη-μέλη μπορούν να αιτηθούν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης κι ένας αριθμός κρατών μελών έχει ανταποκριθεί. Η Κύπρος όχι».

Τέλος, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι «όσοι πιστεύουμε σε αυτό το σπίτι μας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε λόγο και ρόλο να το διατηρήσουμε μέσα από ένα κοινωνικό πρόσωπο γιατί θέλουμε μια Ευρώπη που να έχει μέλλον με το σωστό της πρόσωπο».


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ