Δημόσια διάλεξη του Καθηγητή Θ. Ρακόπουλου στο ΤΕΠΑΚ με θέμα τα «Χρυσά Διαβατήρια»

Το Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργανώνει δημόσια διάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, Θεόδωρου Ρακόπουλου, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο «Το Νησί των Διαβατηρίων; Η Αγορά Ευρωπαϊκής Πολιτειοτητας στην Κύπρο».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30, στο κτήριο του ΤΕΠΑΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος» (Αμφιθέατρο 1).

Εκτός από τον συγγραφέα του βιβλίου, στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Θεόδωρος Κούρος, Λέκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ και ο Γιάννης Παπαδάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό, ενώ θα υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Κυπριακή Δημοκρατία άνοιξε έναν δρόμο πολιτογράφησης για μη υπηκόους που ήθελαν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση – οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πλούσιοι Ρώσοι. Το μέγεθος του φαινομένου είναι συγκλονιστικό. Χιλιάδες ξένοι επενδυτές έγιναν Κύπριοι αγοράζοντας ακίνητα -και, εμμέσως, διαβατήρια- στο νησί. Το «διαβατήριο της ΕΕ» έγινε η κύρια εξαγωγή της χώρας.


Το “Passport Island”, όπως είναι η αγγλική ονομασία του βιβλίου, διερευνά σε βάθος την περίπτωση του Κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, δηλαδή των “χρυσών διαβατηρίων”, που διήρκεσε σχεδόν 15 χρόνια, ενώ οι συνέπειές του είναι ορατές στη Λεμεσό του σήμερα (στις τιμές των ενοικίων και στους άδειους πύργους του μόλου).

Αυτή η επιστημονική μονογραφία παρέχει τη μέχρι σήμερα πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η ιθαγένεια εμπορευματοποιείται, αλλά και αποτελεί το μοναδικό βιβλίο για το θέμα των κυπριακών “χρυσών” πολιτογραφήσεων.


Το βιβλίο δείχνει έτσι πώς ένα εθνικό διαβατήριο γίνεται παγκόσμιο εμπόρευμα, και πώς η πώληση διαβατηρίων συνδέεται με τις οικονομικές κρίσεις, τη μετανάστευση, την ιδιοκτησία, την ανισότητα και την ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως δείχνει η έρευνα, η ιθαγένεια δεν είναι πλέον ζήτημα πολιτικής, αλλά πολιτικής οικονομίας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΠροσβολή και ντροπή για την ελληνική κοινωνία το κλείσιμο τριών Ειδικών Σχολείων στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΗ Αντιτρομοκρατική ανέλαβε τις έρευνες για τον εκρηκτικό μηχανισμό στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ