Ημέρα του Ραδιοφώνου, λέει, κι εγώ αναστορούμαι

του Μιχάλη Στρατάκη


Έζησα την εποχή εκείνη και την αναπολώ με αγάπη και με συγκίνηση.
Την εποχή, που ο δείκτης, ο μέσος και ο αντίχειρας της δεξιάς παλάμης είχαν αγκαλιάσει το δεξί στρογγυλό κουμπί και το έστριβαν, με αγωνία, με προσοχή, με αδημονία και με ευτυχισμένη προσδοκία, χιλιοστό το χιλιοστό, αναζητώντας την πηγή της αλήθειας ή και της διασκέδασης.

Την εποχή, που ο δείκτης, ο μέσος και ο αντίχειρας της αριστερής παλάμης κρατούσαν σαν νυστέρι το αριστερό στρογγυλό κουμπί, έτοιμα να χαμηλώσουν την ένταση μόλις ξεχύνονταν από το ηχείο σκληρίσματα, πολυβολισμοί, βραχνόβηχες και λόγια που παρέπεμπαν σε χώρες μακρυνές, όπου οι άνθρωποι οδηγούσαν ιπτάμενα χαλιά και τζίνια έβγαιναν μέσα από λυχνάρια.

Την εποχή, που το ράδιο μας μάθαινε πως υπήρχανε μύριοι τόποι αλαργηνοί, με αθρώπους που μόνο η παιδική φαντασία μπορούσε να ζωγραφίσει.
Την εποχή, που άκουγα μακρόσυρτους, ακαταλαβίστικους αμανέδες κι έλεγα μέσα μου «παντού πόνος».

Την εποχή που άνοιγα τα μάθια μου με τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» και πολύ εστενοχωρούμουνα που η μέρα ήτανε ηλιόλουστη και κοντράριζε την καρδιά μου.
Την εποχή των ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη, που με κάνανε να νοιώθω σαν κριτής και να μανίζω αφάνταστα άμα η κρίση του ταλεντάρχη ραδιοφωνατζή δεν εσυμφωνούσε με τη δικιά μου.

Την εποχή που ακούγαμε τη λειτουργία τις Κυριακές από το ράδιο και αχνιά μιλιά δεν έβγαινε από τα χείλια κανενούς, γιατί ‘τανε μεγάλη αμαρτία.

Την εποχή, που ο κύρης μου, μαζί με τον μπάρμπα μου τον Σταύρο είχανε κολλημένο τ’ αφτί τους στο ράδιο κι ακούγανε ξένους σταθμούς, για να μάθουνε τι γινότανε στην αυλόπορτα μας, κι εγώ αναρωτιόμουνα γιάντα είχανε τη φωνή του ράδιου ετόσονα χαμηλωμένη.

Έζησα την εποχή, που όλα όσα ”έλεγε” το ραδιόφωνο, ήσανε δόγματα και δεν επιδέχονταν την παραμικρή αμφισβήτηση.
Έζησα την εποχή, που εξαιτίας του ραδιοφώνου, τα πιο ωραία λαϊκά σε σπίτια με μωσαϊκά τα είχαμε χορέψει.

Έζησα εκείνη την εποχή και πολύ στεναχωριέμαι, όταν (αναγκαστικά) τη συγκρίνω με τη σημερινή εποχή, την επικυριαρχούμενη από τους δαίμονες που αποκαλούνται ΜΜΕ.

Πηγή : Facebook


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο26o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ // 7-17/3/2024 Οι ταινίες των διαγωνιστικών τμημάτων: 35 μεγάλες πρεμιέρες και «εισιτήριο» για τα Όσκαρ
Επόμενο άρθροΤΕΠΑΚ και PwC Foundation ενώνουν δυνάμεις για προώθηση της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ