Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής-Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “Η στρατηγική και οι πολιτικές της κυβέρνησης στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ”

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος μιλάει στο SPEAKNEWS για τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, όπως είναι τα απογευματινά χειρουργεία, η αλλαγή στον τρόπο επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων, η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ενίσχυση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την “ιδιωτικοποίηση” του ΕΣΥ.

Κύριε Παναγιωτόπουλε, ως γιατρός, πείτε μας ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας στην Ελλάδα σήμερα;

Ως γιατρός αλλά και ως βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας τη συνολική εικόνα από όλη την ελληνική επικράτεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στρατηγική και οι πολιτικές της κυβέρνησης που στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Γι’ αυτό άλλωστε και στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης ανέθεσε στον κ. Άδωνη Γεωργιάδη να εκτελέσει το σχέδιο που προ πολλού έχει απεργαστεί. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου στηρίζεται, όπως έχει φανεί, στην υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό όλων των υγειονομικών δομών με αποτέλεσμα την απαξίωση των ήδη υπαρχουσών και τη «μετακύλιση» των ασθενών σε ιδιώτες, με το αζημίωτο βέβαια.

Οι ελλείψεις σε δομές υγείας σε όλη την επικράτεια, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μίας μόνο κυβέρνησης. Πως φτάσαμε ως εδώ;

Χωρίς να παραγνωρίζω τις συνέπειες της υπερδεκαετούς κρίσης και των σκληρών μνημονίων, η εγκατάλειψη και η εκθεμελίωση του ΕΣΥ δεν αποτελεί μόνο «λογιστικού» τύπου ζήτημα. Προφανώς και το δημοσιονομικό πλαίσιο την προηγούμενη δεκαετία ήταν εξαιρετικά σφιχτό -μέγγενη θα έλεγα-, ωστόσο, η πανδημία κατέδειξε ότι χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες υγειονομικές κρίσεις και επιπλέον η χώρα έχει βγει από τη στενή δημοσιονομική επιτήρηση και τα μνημόνια ήδη από τον Αύγουστο του 2018. Άρα, υπάρχει ζήτημα πολιτικής βούλησης. Και προς επίρρωση αυτού, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε εσάς και τους αναγνώστες σας ότι πριν από λίγες ημέρες έκλεισε η Γ’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, που ήταν δωρεά και την οποία είχε εγκαινιάσει μετά Βαΐων και κλάδων ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε μια επίσκεψή μου στο Ασκληπιείο Βούλας, άλλη κλινική, επίσης δωρεά, δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει προσωπικό. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, το πρόβλημα στις δομές υγείας ξεκινά από την αδιαφορία της κυβέρνησης.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για το μισθολογικό χάσμα που τους χωρίζει από τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχει σήμερα ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για μείωση αυτών των διαφορών;

Κοιτάξτε, επειδή γίνεται πολύς λόγος για την κοστολόγηση των πολιτικών και των προγραμμάτων καλό θα είναι να αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα στις προτεινόμενες πολιτικές τους θα πρέπει να προσαρμόζουν τη δημοσιονομική πραγματικότητα στις βασικές και θεμελιώδεις αρχές τους και το αντίστροφο. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάμε για ένα ανθρωποκεντρικό δημόσιο σύστημα υγείας για όλους, που προϋποθέτει μισθούς αξιοπρέπειας για τους θεράποντές του. Αλλιώς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας θα διαρρέει στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain. Η κυβέρνηση, αυτό που κάνει είναι να σπρώχνει το «αόρατο χέρι» της αγοράς προς την απορρύθμιση και την εργασιακή ζούγκλα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά συμπεριφέρεται και «κουτοπόνηρα», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποτιθέμενη αύξηση του ωρομισθίου στις εφημερίες, αφού θα τους παρακρατεί αλλιώς τα χρήματα, δηλαδή με την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησής τους – εμείς καταθέτουμε τροπολογία για την επιστροφή της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών.

Απογευματινά χειρουργεία: πέρα από την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αρχών, πιστεύετε ότι αυτό το μέτρο δεν θα μπορέσει να αποσυμφορήσει τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία;

Δεν είναι μόνον θέμα διαφωνίας σε επίπεδο αρχών αλλά και ουσίας. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι εδώ δεν προλαβαίνουν να γίνουν τα πρωϊνά χειρουργεία, πώς θα γίνουν τα απογευματινά. Δεύτερον, θεωρούμε ότι έτσι νομιμοποιείται το «φακελάκι», αφού θεσμοθετημένα πια οι ασθενείς θα πληρώνουν για την παροχή σημαντικών ιατρικών υπηρεσιών στο ΕΣΥ. Δηλαδή, δημιουργούνται πολίτες και ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν να πληρώσουν και επισπεύδεται η υπόθεσή τους και οι άλλοι που θα περιμένουν, με ενδεχόμενη επιβάρυνση του προβλήματος υγείας τους. Επιπλέον, μιλάμε και για οικονομική αφαίμαξη, αφού ο καθένας που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας θα «πουληθεί» για να το θεραπεύσει. Επομένως, όσον αφορά τον πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, οι αρχές ταυτίζονται με την ουσία και τις πολιτικές.

Μετά τον οικογενειακό γιατρό, που δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, η κυβέρνηση εξήγγειλε τον προσωπικό γιατρό. Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη χώρα μας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;

Έχω υπηρετήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) για δεκαετίες, όποτε μετά λόγου γνώσεως μπορώ να σας πω γιατί δεν τη στηρίζει η Πολιτεία όπως της αρμόζει. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα και παρά τη δημοσιονομική μέγγενη έγιναν σημαντικά βήματα. Ωστόσο, η επέλαση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης με την έλευση Μητσοτάκη στην εξουσία, υπονομεύει με στρατηγικό σχεδιασμό την ΠΦΥ. Αν είχαν ενισχύσει τις υγειονομικές δομές της ΠΦΥ με προσωπικό -το μόνο που κάνει, όπως και σε όλες τις βαθμίδες είναι να αναγγέλλει προσλήψεις για τους ήδη επικουρικούς-, είχαν συντηρήσει και εκσυγχρονίσει τις υποδομές και στηρίξει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες θα είχαν εξαλειφθεί. Αλλά η ατομική ευθύνη που υιοθετήθηκε ως δόγμα στην περίοδο της πανδημίας, οδήγησε και στον «προσωπικό» γιατρό, ενώ ο οικογενειακός γιατρός θα μπορούσε να διαδραματίσει πέραν του υγειονομικού και κοινωνικό ρόλο, αποτρέποντας λ.χ. την καχυποψία απέναντι στον εμβολιασμό και τη δημιουργία αντιεμβολιαστικού κινήματος την περίοδο της πανδημίας.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε νέα διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία στην επιλογή των νέων διοικητών στα νοσοκομεία. Το σχόλιό σας;

Όνειρα χειμερινής νυκτός και μάλιστα βαριάς… Μα είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι η πιο πελατειακή κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών θα λειτουργήσει αξιοκρατικά; Και μάλιστα με τον υπουργό των ημετέρων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Μα δεν βλέπετε τι γίνεται; Παντού επικρατεί, λόγω της συνέντευξης, η αναξιοκρατία των δήθεν αρίστων και των «Στάσσηδων». Έρχονται πρώτοι οι άνθρωποι στα προσόντα και βρίσκονται τελευταίοι μετά τη συνέντευξη. Τα «δικά μας παιδιά», από τη βάση έως την κορφή της πυραμίδας. Να μην υπάρχει κανείς που δεν ελέγχεται. Κι επειδή θα είναι «δικά μας τα παιδιά» τους αυξάνουμε και τους μισθούς. Το θέμα είναι ότι όπως φάνηκε με τους νυν διοικητές των νοσοκομείων, πολλά από τα πρόσωπα που επελέγησαν αποδεικνύονται ανεπαρκή, με επιζήμιες και επικίνδυνες συνέπειες για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Είναι αρκετά τα 2,17 δις του ταμείου ανάκαμψης που θα επενδυθούν στην Υγεία;

Για την ορθή και υπέρ της κοινωνίας λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας τίποτε και ποτέ δεν είναι αρκετό. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση μοιράζει το δημόσιο χρήμα για το βόλεμα ημετέρων. Η υγεία δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Τα χρήματα δεν θα επιστρέψουν στους φορολογούμενους πολίτες και στις μικρομεσαίες μονάδες του ιδιωτικού τομέα, που και αυτές πλήττονται, αλλά στα μεγάλα funds που «βάζουν παντού το χέρι τους». Ας ξεκινήσει η κυβέρνηση και ο υπουργός να προσλάβουν το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, γιατί οι υποδομές χωρίς ανθρώπους δεν λειτουργούν, και μετά συζητάμε για τα υπόλοιπα.

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάμε κοστολογημένα για επαναθεμελίωση του ΕΣΥ, για μια δημόσια υγεία για τους πολλούς, για μια δημόσια υγεία για όλους!


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝικόλαος Νίτσας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης “Αυτή την στιγμή εργάζονται εκτός Ελλάδος 20.000 Έλληνες γιατροί”
Επόμενο άρθροΜιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) “Έχουμε ένα κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το σύστημα”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ