Δημήτρης Σκουτέλης, Πρόεδρος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη παροχής κινήτρων στους Νοσηλευτές ώστε να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Δημήτρης Σκουτέλης μιλάει στο SPEAKNEWS και συνηγορεί στην γενική παραδοχή ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υποστέλέχωσης, με τους νοσηλευτές να παραιτούνται ακόμη και μετά από 20 χρόνια προϋπηρεσίας, λόγω των χαμηλών αποδοχών, του υπερβολικού φόρτου και του επισφαλούς περιβάλλοντος εργασίας.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των νοσηλευτών που εργάζονται στη Δημόσια Υγεία;

Τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε εκτός από σημαντικά είναι και διαχρονικά, δυστυχώς! Εστιάζουμε αρχικά στο γεγονός ότι οι αμοιβές μας είναι τραγικές σε σχέση με το έργο που προσφέρουμε. Το οικονομικό κομμάτι αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τον οποίο οι Νοσηλευτές έχουν γυρίσει την πλάτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακολουθεί η μη ένταξη των Νοσηλευτών οι οποίοι έχουν διοριστεί πριν το 2011 στα ΒΑΕ, το επισφαλές εργασιακό περιβάλλον λόγω της βίας και λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας και σαφέστατα η μη έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας από την Πολιτεία. Όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την τραγική υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία επιδεινώνεται καθημερινά λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των παραιτήσεων των Νοσηλευτών.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας Υγείας στη χώρα μας σήμερα;

Η τραγική υποστελέχωση και η αποστροφή των Νοσηλευτών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως χωρίς Νοσηλευτές κανένα Σύστημα Υγείας δεν είναι βιώσιμο. Αντιθέτως είναι επισφαλές τόσο για τους ασθενείς, όσο και για όσους έχουν απομείνει και εργάζονται.

Υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσηλευτικό προσωπικό, και πόσο μεγάλο είναι αυτό;

Η υποστελέχωση ταλανίζει διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα έχουμε 3,4/1.000 κατοίκους σε νοσηλευτικό προσωπικό (γενικά), ενώ αν μιλήσουμε πιο εξειδικευμένα για νοσηλευτές έχουμε την τραγική αναλογία 1,7/1.000 κατοίκους με το μέσο όρο στην Ευρώπη να αγγίζει το 8,5/1.000! Επιπλέον έχουμε περίπου 4.000 Νοσηλευτές στο εξωτερικό και την πλειοψηφία πλέον των Νοσηλευτών να επιλέγουν να εργάζονται ως Αναπληρωτές Σχολικοί Νοσηλευτές. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι παραιτούνται Νοσηλευτές από το Δημόσιο έχοντας κατά μέσο όρο 20 χρόνια προϋπηρεσίας για να εργαστούν ως Σχολικοί Νοσηλευτές, με τις παραιτήσεις να είναι δεκάδες κάθε χρόνο! Και να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των Νοσηλευτών στη χώρα μας είναι τα 53 έτη!

Οι κάτοικοι της περιφέρειας, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, έχουν σήμερα επαρκή νοσηλευτική στήριξη;

Όσο υποστελεχωμένοι και εξουθενωμένοι κι αν είμαστε, δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας, αδιαπραγμάτευτα! Το γεγονός αυτό το πληρώνουμε δυστυχώς με αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνιες ασθένειες, αλλά και σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, λειτουργώντας όμως πάντα με υψηλό αίσθημα ενσυναίσθησης, αυταπάρνησης, αλληλεγγύης και επαγγελματισμού προς τους ασθενείς μας.

Ο επαγγελματίας στον τομέα της Υγείας χρειάζεται συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση. Βρίσκουν στήριξη οι νοσηλευτές από την πολιτεία σε αυτό το θέμα;

Η Συνεχιζόμενη Νοσηλευτική Εκπαίδευση είναι έμφυτη στην επιστημονική κουλτούρα των Νοσηλευτών. Πλέον είναι χιλιάδες οι Νοσηλευτές οι οποίοι είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών, Διδακτορικών Διατριβών και επιπλέον πανεπιστημιακών τίτλων. Η Νοσηλευτική Επιστήμη άλλωστε από μόνη της απαιτεί Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση καθώς τα ερευνητικά δεδομένα στο χώρο της υγείας εξελίσσονται διαρκώς και πρέπει να ανανεώνουμε τις γνώσεις μας προς όφελος των ασθενών, αλλά και του επιστημονικού κύρους τους επαγγέλματός μας. Η Πολιτεία και σε αυτό το κομμάτι παρέχει εκπαίδευση, αλλά υπάρχουν σαφέστατα πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για περαιτέρω εκπαίδευση. Στον συγκεκριμένο τομέα η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης των Νοσηλευτών με εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια, προάγοντας την επιστημονική γνώση των Νοσηλευτών.

Πόσο επηρεάστηκε το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας από τον αγώνα που έδωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Πέρα από την πανδημία οι Νοσηλευτές έχουμε αντιμετωπίσει δεκάδες υγειονομικές κρίσεις. Ωστόσο μέσα από κάθε κρίση βγαίνουμε αφενός επηρεασμένοι αλλά συγχρόνως με περισσότερες εμπειρίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επηρεαστήκαμε στον υπέρτατο βαθμό ψυχοσυναισθηματικά, καθώς βιώναμε πρωτόγνωρες ψυχοπιεστικές καταστάσεις, ιδιαιτέρως μέσα στα Νοσοκομεία. Εξαντληθήκαμε όλοι σωματικά και πνευματικά και δυστυχώς τον απόηχο από όλη αυτήν την κατάσταση αναμένουμε να τον διαπιστώσουμε τα επόμενα χρόνια πιο έντονα, αν και ήδη φαίνονται τα πρώτα σημάδια, τα οποία περιλαμβάνουν έντονη επαγγελματική εξουθένωση, εκδήλωση ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών και λοιπών χρόνιων ασθενειών όπως προανέφερα. Το κύριο όμως πρόβλημα επαναλαμβάνω είναι η έλλειψη παροχής κινήτρων τόσο στους Νοσηλευτές ώστε να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και η παροχή κινήτρων ώστε οι νέοι άνθρωποι να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Νοσηλευτή. Τα Συστήματα Υγείας χρειάζονται ανθρώπινο δυναμικό για να λειτουργήσουν και Νοσηλευτές οι οποίοι θα ηγούνται επί της ουσίας μέσα σε αυτά, όπως άλλωστε συστήνουν και όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί. Οφείλει η Πολιτεία να αναγνωρίσει εμπράκτως το έργο των Νοσηλευτών και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος, προς όφελος των πολιτών και της Δημόσιας Υγείας.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΘεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ* “Πολλοί νέοι γιατροί αναζητούν θέσεις για ειδίκευση στο εξωτερικό”
Επόμενο άρθροΑθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου “Το νοσοκομείο είναι πρώτα απ’ όλα οι γιατροί. Αν δεν έχουμε γιατρό, δεν έχουμε νοσοκομείο”

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ