Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας “Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση”

Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλάει στο SPEAKNEWS για την μεταρρύθμιση στην Υγεία που έχει θέσει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 10.000 νέες προσλήψεις και αύξηση των αποδοχών των γιατρών, για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στα χειρουργία, τον επαναπατρισμό των γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό, τα σχέδια σχετικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Κύριε Βαρτζόπουλε, είστε ικανοποιημένος από όσα έχετε κάνει ως κυβέρνηση μέχρι τώρα στο χώρο της υγείας, δεδομένου ότι είστε στον 5ο χρόνο διακυβέρνησης, ή θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα;

Η αλήθεια είναι πως έχουμε κάνει συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα για την βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων μας, την αύξηση των αποδοχών των ιατρών και την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών. Σίγουρα, σας διαβεβαιώνω για αυτό, θα κάνουμε ακόμη περισσότερα καθώς η μεταρρύθμιση της Υγείας και η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλες οι μάχες μας ξεκίνησαν για την αναχαίτιση της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας Υγείας. Ήταν η μεγαλύτερη κρίση μέσα στον αιώνα και κρατήσαμε όρθιο και το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία μας αλλά και τους γιατρούς μας. Επιπρόσθετα, μέσα στην πανδημία σχεδιάστηκαν και ήδη υλοποιούνται οι δράσεις για την αναβάθμιση των υποδομών με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το τρίτο είναι η επιλογή στη δεύτερη τετραετία μας να ενισχύσουμε στρατηγικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προχωράμε ήδη στην ενίσχυση των απολαβών των εργαζόμενων αλλά και στις προσλήψεις 10.000 ατόμων.

Η έλλειψη γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία αναδεικνύεται σε μεγάλο πρόβλημα, ιδίως σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης;

Επιχειρείται ήδη η ενίσχυση του ΕΣΥ με κρίσιμες ειδικότητες με την παροχή κινήτρων και την αύξηση των απολαβών. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο που προωθούμε θα φέρουμε και ένα πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού γιατρών από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία, με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επιπλέον, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια υγεία με την ολοκλήρωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού προσδοκούμε ότι θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομείων της χώρας αλλά κυρίως θα αλλάξει τη σχέση γιατρού ασθενούς, οδηγώντας το σύστημα και τους πολίτες σε μία νέα σχέση, αυτή του πολίτη με τον προσωπικό γιατρό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων Υγείας των πολιτών, ξεπερνώντας την αποσπασματική διαχείριση της ασθένειας όταν αυτή έχει εγκατασταθεί.

Τους γιατρούς του ΕΣΥ χωρίζει ένα τεράστιο μισθολογικό χάσμα, από τους συναδέλφους τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι εφικτό να καλυφθεί αυτή η διαφορά; Πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες της Υγείας που τελειώνουν το Πανεπιστήμιο, να παραμείνουν στη χώρα;

Επιχειρούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ο οποίος υπολείπεται στη χώρα μας σε σχέση με την ΕΕ. Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Με την παροχή κινήτρων στους νέους γιατρούς, ώστε να επιλέξουν τις ειδικότητες αυτές: μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως προσωπικοί γιατροί (έναντι του «αγροτικού»), όσοι επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές), πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα.

Όπως ανακοινώσαμε από την 1η Ιανουαρίου οι αποζημιώσεις των εφημεριών των γιατρών έχουν αυξηθεί κατά 20% από 530 σε 636 ευρώ, το μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται στους διευθυντές γιατρούς που απαλλάσσονται από τις εφημερίες. Επιπλέον, αυξήσαμε κατά 5% το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ειδικότερα το νέο πλαίσιο αποδοχών διαμορφώνεται ως εξής:Το ωρομίσθιο για κάθε εφημερία, ανάλογα με τη διάρκειά της, προσδιορίζεται ως εξής:

α. Για εφημερία ημέρας καθημερινής μέχρι την 22η ώρα το ωρομίσθιο επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

β. Για νυκτερινή εφημερία καθημερινής, από 22η ώρα μέχρι 6η πρωινή, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 15% επί τις αντίστοιχες ώρες νυκτερινής απασχόλησης.

γ. Για εφημερία ημέρας Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από 6η πρωινή μέχρι 22η, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 25% επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

Με αυτές τις στοχευμένες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους γιατρούς μας και να τους κρατήσουμε στην Ελλάδα.

Πως θα αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στα ραντεβού με γιατρούς και στα χειρουργεία;

Από την 1η Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε λειτουργία η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων. Η λειτουργία της είναι απλή: καταρτίζεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία.

Όπως ανακοινώσαμε η συγκεκριμένη λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Το κάθε νοσοκομείο θα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της Ενιαίας Λίστας και για τους εγγεγραμμένους ασθενείς. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση λύνουμε, μετά από χρόνια, ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τους ασθενείς και δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα και στα νοσοκομεία μας.

Οι ελλείψεις στις υποδομές είναι πιο έντονες στην περιφέρεια, ακόμη και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πως θα καλυφούν οι ανάγκες των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών, πχ των νησιών;

Όπως προανέφερα το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει δέσμη μέτρων για την στοχευμένη ενίσχυση των Επαγγελματιών Υγείας που θα καλύψουν ευαίσθητες περιοχές της χώρας. Κίνητρα οικονομικά, επιστημονικά και επαγγελματικά για ταχύτερη εξέλιξη στο σύστημα. Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο ευαίσθητος τομέας της Υγείας είναι στο επίκεντρο της παρούσας κυβέρνησης για την ενίσχυση με κάθε τρόπο και μέσο.

Οι φαρμακοποιοί “φωνάζουν” για τις ελλείψεις φαρμάκων. Πως μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση με τις φαρμακαποθήκες και τις εξαγωγές στο εξωτερικό;

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Έχουμε εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης των αποθεμάτων όλων των σκευασμάτων και ανανεώνουμε συνεχώς τον κατάλογο των σκευασμάτων, που απαγορεύεται η εξαγωγή τους. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα!

Υπάρχουν οι δομές για να υποστηριχτεί η πολυπόθητη “αποϊδρυματοποίηση” στο χώρο της ψυχικής υγείας;

Είναι γεγονός πως προχωράμε στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Είναι ένα στοίχημα της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε αλλαγές στον χώρο της Ψυχικής Υγείας. Βάζουμε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ενώ ταυτόχρονα βρισκόμαστε στο πλευρό των συγγενικών τους προσώπων. Για πρώτη φορά δημιουργούμε ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλες οι υπηρεσίες θα διοικούνται από τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Αποσκοπούμε στην ολοκληρωμένη και συνάμα ποιοτική παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στην εξουδετέρωση του στίγματος. Παράλληλα πάνω από εξήντα νέες μονάδες ψυχικής υγείας έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν με πόρους του RRF τον τελευταίο χρόνο, ενισχύοντας τόσο τον αριθμό των οικοτροφείων, όσο και τον αριθμό των κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας

Που βρισκόμαστε σήμερα σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας; Το σχέδιο για τον Οικογενειακό Γιατρό δείχνει να έχει “κολλήσει”.

Έχουν σχεδιαστεί νέες παρεμβάσεις και επίκειται η νομοθέτησή τους με σκόπο την ολοκλήρωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Είναι μία δέσμευσή μας και θα την προχωρήσουμε.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΒάσω Βακουφτσή, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος “θα πρέπει να αναζητήσουμε τις λύσεις που θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων στην υγεία”
Επόμενο άρθροΘεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ* “Πολλοί νέοι γιατροί αναζητούν θέσεις για ειδίκευση στο εξωτερικό”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ