Η Τουρκία δεν σέβεται την Διακήρυξη Φιλίας των Αθηνών

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης*

Η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών μπορεί να δημιούργησε μία προσδοκία επίλυσης των διαφορών με διαπραγματεύσεις, όμως το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, η Άγκυρα μας υπενθυμίζει ότι δεν την σέβεται και συμπεριφέρεται εκβιαστικά.

Η γενικότερη στάση της Άγκυρας κρίνεται προβληματική, παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλισθεί προς το παρόν ήρεμο κλίμα στο Αιγαίο και αποδίδει η συμφωνία για τους πρόσφυγες.

Η αρχή έγινε με την πραγματοποίηση της μεγάλης τουρκικής Διακλαδικής Άσκησης «Θαλασσόλυκος» την περίοδο 07-16 Ιανουαρίου εστιάζοντας στο Αιγαίο, καθώς σε περιοχή έναντι της Ρόδου εκτελέσθηκε η τελική φάση της, όπου το σενάριο προέβλεπε την κατάληψη νησιού.

Το στίγμα έδωσε σε συνέντευξή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν, ο οποίος μίλησε και πάλι για την αποστρατιωτικοποίηση και τα θέματα κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, το θέμα του Εναέριου Χώρου αλλά και την κατάσταση των «ομογενών» (εννοεί την μουσουλμανική μειονότητα) στην Ελλάδα.

Τούρκοι αναλυτές σε εκπομπές φιλοερντογανικών τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν προκλητικές εικόνες με τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων της Τουρκίας, τα οποία δύνανται να πλήξουν στόχους στην ελληνική επικράτεια, παραπέμποντας στην ακραία τουρκική ρητορική της έντασης της Ελλάδας – Τουρκίας της περυσινής περιόδου.

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί το γεγονός της ενεργοποίησης του ΦΕΚ της τουρκικής κυβέρνησης 3 χρόνια μετά την υπογραφή του (Αύγουστος 2020), για μετατροπή της Ι. Μ. της Χώρας στην Κων/πολη ως τζαμί, καθώς για πρώτη φορά θα λειτουργήσει στις 23 Φεβρουαρίου.

Πολύ προκλητική επίσης χαρακτηρίζεται η από πλευράς Άγκυρας έκδοση ΝΟΤΑΜ σε περιοχές του Αιγαίου, επικαλούμενης μάλιστα την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, σε αντίδραση αντίστοιχης ελληνικής ΝΟΤΑΜ για την πραγματοποίηση της Άσκησης «Τρίαινα».

Παράλληλα με τις κινήσεις αυτές η Άγκυρα, συνεχίζει την προώθηση σύγχρονου πολεμικού υλικού στην κατεχόμενη Κύπρο και την προκλητική κατασκευή στρατιωτικών έργων πολύ κοντά στην πράσινη γραμμή.

Στο εξωτερικό πεδίο η Άγκυρα προωθεί τις συνεργασίες με την Λιβύη οι οποίες μεσομακροπρόθεσμα στρέφονται εναντίον της Ελλάδας, αφού η τελευταία επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας στη Λιβύη αποκάλυψε την πρόθεση και τις δυνατότητες της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί τις πλούσιες θαλάσσιες ζώνες νοτίως της Κρήτης σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η Αθήνα παρακολουθεί με προβληματισμό τις κινήσεις αυτές παρά το γεγονός ότι η υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας λειτούργησε θετικά για την Άγκυρα ως «καλή μαρτυρία» προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την θετική έκβαση της προμήθειας – εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα δεν παραλείπει να μας υπενθυμίζει ότι δεν παραιτείται από τις αξιώσεις της έναντι της Ελλάδας σε υλοποίηση του Δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», του Τουρκολυβικού Μνημονίου κλπ. Εξάλλου ο Ερντογάν σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα λίγο πριν την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα δήλωσε ξεκάθαρα, «Πραγματικά από πλευράς μας δεν έχει αλλάξει τίποτα…. Αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας…».

Η Άγκυρα την περίοδο αυτή, όπου κρίνεται το μέλλον του προγράμματος προμήθειας – εκσυγχρονισμού των F-16, δείχνει ανήσυχη από την προσπάθεια του ελληνικού λόμπυ να ασκήσει πίεση στο αμερικανικό Κογκρέσο για την απαγόρευση πώλησης των αεροσκαφών στην Τουρκία και πιθανότατα θεωρεί ότι με την επαναφορά των προκλήσεων μπορεί να ασκήσει πίεση σε κάθε μοχλό που θέτει εμπόδια στο πρόγραμμα αυτό.

Αν και η Άγκυρα τηρεί μία στάση αποφυγής προκλήσεων στο Αιγαίο, δεν θα παραιτηθεί από τον στρατηγικό στόχο που έχει θέσει, δηλαδή τον έλεγχο του μισού Αιγαίου, την προώθηση της πολιτικής της στην Ελληνική Θράκη και στο Κυπριακό.

Απαιτείται η προώθηση του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος χωρίς εκπτώσεις και αναβολές, αφού η Τουρκία θα επανέλθει και πάλι στην προκλητική τακτική του παρελθόντος μόλις κλείσει την ψαλίδα του ελλείμματος αεροπορικής ισχύος έναντι της ελληνικής. Εξάλλου η «παρένθεση των τουρκικών αξιώσεων και αναζήτηση λύσεων σε θέματα που μπορούν να προχωρήσουν Ελλάδα και Τουρκία» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, θα έχει ημερομηνία λήξεως.

Η Διακήρυξη Φιλίας δεν θα πρέπει να αποσκοπεί μόνο στην εξασφάλιση ήρεμου κλίματος στο Αιγαίο αλλά να αποτελεί προϊόν ειλικρινών προθέσεων για επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα.

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ