Νότα Κυμοθόη “Στόχος της λογοτεχνίας είναι η διδαχή”

Η συγγραφέας, ποιήτρια και ζωγράφος Νότα Κυμοθόη, μιλάει στο SPEAKNEWS και τον Ανδρέα Γερμανό για το πολυσχιδές έργο της, τα τρία νέα βιβλία της που εκδόθηκαν μέσα στο 2023, την καλλιτεχνική πορεία της, τους ανθρώπους που την επηρέασαν και την έμπνευση που την οδηγεί στη συγγραφή ή την ζωγραφική.

Μέσα στο 2023 κυκλοφόρησαν τρία καινούρια βιβλία σας, ένα μυθιστόρημα και δύο
ποιητικές συλλογές! Που οφείλεται αυτή η πολλαπλή εκδοτική παρουσία;

Είναι εργασία ετών. Εργάζομαι συστηματικά. Το μυθιστόρημα με κούρασε περισσότερο. Οι 498 σελίδες του είχαν πολύ επίπονη εργασία. Αλλά το αποτέλεσμα μου έδωσε μεγίστη χαρά. Τώρα ανήκουν στα χέρια των αναγνωστών! Επιθυμώ να διαβαστούν και να τα χαρούν. Η δική μου εργασία είναι επίπονη κι επιμελής. Εργάζομαι υπομονετικά πάρα πολύ έως το τελικό αποτέλεσμα, γιατί είμαι τελειομανής. Εκδόθηκαν μαζί το 2023, γιατί έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις Εκδόσεις Όστρια κι έτσι κυκλοφορούν με την δική τους τέλεια επιμέλεια! Η λογοτεχνία και η ζωγραφική μου, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ευγνωμονώ.


Διαβάζουμε ότι το μυθιστόρημα σας “Στον χορό της φωτιάς” είναι αληθινή ιστορία.
Βασίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο; Είναι ίσως αυτοβιογραφικό;

Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν στην εποχή μας. Οι ήρωές του είναι πραγματικά πρόσωπα. Έπρεπε να βγει στο φως με άμεσο τρόπο γραφής. Οι ήρωες του βιβλίου μέσα στον χορό της φωτιάς ζουν στην Αθήνα και στον Πειραιά. Αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε σχέσεις ανθρώπων που έχουν πολύ μπερδευτεί. Βρέθηκαν στον χορό της φωτιάς. Συνειδητοποίησαν την σκληρή πραγματικότητα, καθώς οι άνθρωποι ενδιαφέρονται ο καθένας για την δική του καλοπέραση. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν; Το βιβλίο είναι βασισμένο σε γεγονότα πραγματικά, πρόσωπα και καταστάσεις, όπου άλλοι χορεύουν στον χορό της φωτιάς κι άλλοι παραμένουν απλώς θεατές. Αναγνώστες ηλικίας από 15 ετών και πάνω θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Μου αρέσει να σκιαγραφώ χαρακτήρες μέσα από τις αληθινές ιστορίες τους, για να διδάσκονται και να τέρπονται οι αναγνώστες μου μέσα από τις περιπέτειές τους. Αυτό το βιβλίο είναι γνήσια κοινωνικό και τόσο αληθινό, που ο κάθε αναγνώστης θα βρει στις σελίδες του ίσως κάποιους γνωστούς του ή τον εαυτό του. Η δύναμη του βιβλίου αυτού είναι ο τρόπος διαχείρισης καθημερινών καταστάσεων, μέσα σε ανθρώπινες σχέσεις. Ρίχνει άπλετο φως σε πρόσωπα και γεγονότα και προβληματίζει, ενώ τέρπει, διδάσκει, δυναμώνει. Βοηθά τους μεν ενήλικες να δουν τα λάθη τους, τους δε νέους να οικοδομήσουν αποφασιστικά μια καλύτερη ζωή με αρετές κι αξίες. Στόχος της λογοτεχνίας είναι η διδαχή!

Τι διαφοροποιεί μεταξύ τους τις δύο ποιητικές συλλογές σας “Ερώ” και “Σύμπαντος δωρεά”;

Στο βιβλίο ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΔΩΡΕΑ περιλαμβάνονται 10 ποιήματα, που επέλεξε ο σπουδαίος Ελληνοκαναδός Καθηγητής Aristaios Lykeiarxes (D.M.P.) και μετέφρασε τέλεια στην αγγλική γλώσσα. Περιλαμβάνονται στον τίτλο UNIVERSE’S BEQUEST στο ίδιο βιβλίο. Ένα πολύ καλό βιβλίο των εκδόσεων Όστρια είναι αυτό και πολύ χρηστικό. Βοηθά όσους σπουδάζουν αγγλικά στην Ελλάδα κι όσους σπουδάζουν ελληνικά σε άλλες χώρες. Ένα έξυπνο εκπαιδευτικό εργαλείο, που ταξιδεύει τον αναγνώστη κάθε ηλικίας και τον διδάσκει. Το βιβλίο ΕΡΩ είναι γνήσια ερωτική Ποίηση. Κυκλοφόρησε ένα μέρος του χειρόγραφο στην ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ του Θ. Κ. Τρουπή το 1995, εκδόθηκε πρώτα στις εκδόσεις Ιωλκός το 1999. Πήρε πολύ καλές κριτικές. Μελοποιήθηκε μέρος του με την συμφωνική της ΕΡΤ από τον Ι. Μπενάκη. Είχε εξαντληθεί. Ο κόσμος το αναζητούσε. Εκδόθηκε λοιπόν το βιβλίο ΕΡΩ Εκδόσεις Όστρια 2023 με βελτιωμένη γραφή. Σε 7 ενότητες απλώνεται η Ποίησή μου ΕΡΩ, αφιερωμένη στον αρχαίο θεό Έρωτα και γράφω για τον Έρωτα δίχως να φληναφώ. Γνήσια ερωτική Ποίηση, βιωματική, που έχει λάβει πολύ καλές κριτικές. Με Πρόλογο κι από τον σπουδαίο Νομικό και Φιλόλογο τέως Λυκειάρχη Παναγιώτη Μητροπέτρο, το βιβλίο λαμβάνει διαχρονικές διαστάσεις. Τέρπει και ταυτόχρονα διδάσκει ως και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Δημιούργησε και δημιουργεί συζητήσεις σε επιστημονικούς κύκλους και διαλέξεις με θέματα που αφορούν τον Έρωτα στην κοινωνία μας. Διαβάζεται άνετα από 15 ετών και άνω!

Το προηγούμενο βιβλίο σας πριν από το 2023, ήταν το δοκίμιο “Το Λ των λέξεων και του
Λόγου”! Ανάμεσα στην ποίηση, το μυθιστόρημα και το δοκίμιο, ποιο λογοτεχνικό είδος
σας εκφράζει περισσότερο;

“Το Λ των λέξεων και του Λόγου” περιλαμβάνει 49 Δοκίμια, όλα δημοσιευμένα σε εφημερίδες. Έχει εξαντληθεί. Θα επανεκδοθεί στις εκδόσεις Όστρια. Με εκφράζουν όλα τα είδη της Λογοτεχνίας. Ο Δόκιμος λόγος είναι δύσκολος, γιατί ο γράφων εναποθέτει τις απόψεις του κι εμένα με συναρπάζει ιδιαίτερα. Εργάζομαι πολύ κι έχω έτοιμα προς έκδοση Ποίηση, Δοκίμια, Παραμύθια, Διηγήματα, Μυθιστορήματα, ιστορικές έρευνες κι ένα θεατρικό.

Ποια ήταν η πρώτη σας αγάπη, η συγγραφή ή η ζωγραφική, και πως τα συνδυάσατε στην
πορεία;

Ήταν τρόποι έκφρασής μου, από μικρή ηλικία. Ζωγράφιζα τις προσκλήσεις και τα σκηνικά για τις θεατρικές παραστάσεις στο σχολείο, τις εντυπώσεις του μαθήματος, γεωγραφικούς χάρτες, έγραφα σκέψεις και ποιήματα. Γνώριζα τον Νικηφόρο Βρεττάκο. Ερχόταν στο σπίτι μας. Με ενθάρρυνε να πραγματώσω τα όνειρά μου. Ακούστηκαν ποιήματά μου όταν ήμουν μαθήτρια Γυμνασίου στο 3ο πρόγραμμα της ΕΡΤ με το Μάνο Χατζηδάκι. Υπήρξα μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη. Είχε ενθουσιαστεί με το πηγαίο ταλέντο μου στη ζωγραφική. Οι γονείς μου ήθελαν να σπουδάσω οικονομικά. Όλα όμως έχουν συμβεί όπως άρεσαν σε μένα και θέλησε κι ο Θεός του Παντός των Όλων Δυνάμεων. Τον Ευγνωμονώ!

Από που αντλείτε έμπνευση, είτε για έναν πίνακα, είτε για ένα κείμενο ή ποίημα;

Τα ερεθίσματα είναι πολλά. Στην αρχή από την Θεογονία του Ησιόδου, την Ιλιάδα και Οδύσσεια του Ομήρου, Άξιον Εστί του Οδ. Ελύτη, “Βράχος και το κύμα” του Αρ. Βαλαωρίτη, Ρωμιοσύνη Γ. Ρίτσου, το βιβλίο μου ΕΡΩ, την φύση, θρησκευτικά και κοινωνικά θέματα της ανθρωπότητας. Ζω μέσα στον κόσμο. Είμαι μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες ζυμωμένη. Τα ερεθίσματα για την Λογοτεχνία είναι μέσα από την ζωή τόσο έντονα που ξεχειλίζουν. Όταν συμπιέζονται μέσα μου είναι σαν λάβα. Με καίνε. Με πνίγουν. Αυτός ο κόσμος μέσα μου αναζητά να βγει στο φως με λέξεις, με χρώματα. Ρέει λογοτεχνικά. Ρέει με σχέδια και χρώματα. Με εκδίδει με λόγο σε βιβλία ή με σχέδια και χρώματα σε έργα μοναδικά στους τοίχους.

Πόσο εύκολη είναι η αφοσίωση στην καλλιτεχνική δημιουργία σήμερα στην Ελλάδα;

Δεν είναι εύκολη. Δεν έσκυψαν με ενδιαφέρον οι αντίστοιχοι φορείς του τόπου μας σε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας. Δεν ενδιαφέρθηκαν για να ενισχύσουν το έργο των λογοτεχνών και των ζωγράφων. Ενώσεις και Σύλλογοι υπάρχουν, αλλά αν δεν βάλει το χέρι στην τσέπη ο ίδιος ο καλλιτέχνης, δεν υπάρχει συνέχεια. Έχετε ακούσει εσείς να παρέχεται Δημόσια Ενίσχυση για τον Λογοτέχνη ή για τον Ζωγράφο; Δεν υπάρχει “πολιτισμική παιδεία” στην πολιτική κι αυτό έχει δημιουργήσει πολλές ανασφάλειες, που οδηγεί τον καλλιτέχνη εργασιακά σε άλλους τομείς για να επιβιώσει. Αν υπήρχε οικονομική ενίσχυση από την κρατική μέριμνα, σπουδαία ταλέντα που υπάρχουν, θα δημιουργούσαν νέους χρυσούς αιώνες. Είναι επίπονο το έργο μας κι απροστάτευτη η καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα. Ερωτευμένη με την Τέχνη, συνεχίζω τον μεγάλο μου αυτόν αγώνα. ΖΩ+ΓΡΑΦΩ με λόγο και σχέδια χρωματιστά, γιατί απλά αυτή είναι η ζωή μου! ΕΙΜΑΙ…


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΜιχάλης Παπαδόπουλος “Το τραύμα του ’74 θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ο ορίζοντας της γραφής μας”
Επόμενο άρθροΈνκε Φεζολάρι “Το θέατρο είναι μια ανοιχτή διαδικασία”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ