Προσβάσιμα φάρμακα για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση

του Λουκά Φουρλά*


Πολλές φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται για πολιτικές και λόγια κενού περιεχομένου. Έχω δηλώσει όμως επανειλημμένα, ότι καμία χώρα από μόνη της και καμία άλλη συνεργασία, δεν έχει καταφέρει όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε πάρα πολλούς τομείς.

Ένας από αυτούς, ο τομέας της Υγείας. Πράγματι, αυτός ο τομέας είναι πολύ σημαντικός για όλους μας. Για αυτό ακριβώς, επενδύουμε τόσα πολλά σε αυτό το μείζον θέμα. Η διασφάλιση της ίδιας ποιοτικής φροντίδας σε όλα τα κράτη μέλη είναι η κύρια προτεραιότητά μας.

Για χρόνια η ίση πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα μας ανησυχούσε και μας προβλημάτιζε ιδιαίτερα. Προσπαθούσαμε να εξεύρουμε μια φόρμουλα μέσω της οποίας να μην αδικείται κανένα κράτος μέλος και κατά συνέπεια κανείς Ευρωπαίος πολίτης. Η κοινή έγνοια και οι κόποι απέδωσαν καρπούς.

Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η φίλη Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, έχει ετοιμαστεί πρόταση για ριζική αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας. Κεντρικός στόχος ο έγκαιρος και ισότιμος τρόπος πρόσβασης στα φάρμακα παντού στην Ευρώπη.

Το υψηλό κόστος των καινοτόμων φαρμάκων για τα εθνικά συστήματα υγείας, εκτοξεύει τις τιμές των θεραπειών. Αυτό θα αντιμετωπιστεί με την νέα πρόταση που έχει ετοιμαστεί από την Κομισιόν. Η καινοτομία θα στηριχθεί με την μεταρρύθμιση που προωθείται και συνεπώς θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στο να μειωθούν οι τιμές.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων θα αναλάβει μέσω της μεταρρύθμισης ισχυρότερο συντονιστικό ρόλο για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων και θα έχει πιο στενή επαφή με τις εθνικές αρχές. Θα έχουμε συνεχή αξιολόγηση των ελλείψεων και των αποσύρσεων φαρμάκων με υποβολές σχετικών εκθέσεων από τις εταιρείες παραγωγής.

Με τις νέες αρμοδιότητες και την ισχύ που θα έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Φαρμάκων, θα υπάρχει καλύτερος και αυστηρότερος έλεγχος της αλυσίδας εφοδιασμού, με συστάσεις και κατευθυντήριες γραμμές προς τις εταιρείες. Πέραν αυτού, θα καταρτίσει ένας κατάλογος φαρμάκων για την Ευρώπη σε περίπτωση κρίσης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, έχει γίνει σημαντική δουλειά, ώστε μέσω της ενιαίας αγοράς φαρμάκων να έχουμε δραστική μείωση στον χρόνο που λαμβάνει ένα κράτος μέλος φάρμακα. Επιπλέον, επιτυγχάνεται η διαθεσιμότητα και η πλήρης πρόσβαση σε όλους τους πολίτες όπου κι αν βρίσκονται.

Μέσω λοιπόν του καλύτερου συντονισμού για αμεσότητα, διαρθρωμένη συνεργασία, βελτίωση των δομών διαχείρισης των κρίσεων, ενίσχυση των μέσων ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευελπιστούμε να κάνουμε λίγο καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε παλεύοντας για το ίδιο όραμα, για το σπίτι μας, την Ευρώπη.

*Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ-ΕΛΚ


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα απ’ όσα οφείλουμε να κάνουμε ως Πολιτεία»
Επόμενο άρθροΕρώτηση του Θ. Καράογλου για το πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ