Κ. Μαυρίδης: Το κατοχικό καθεστώς ενεργεί με χιτλερικές μεθόδους στο Ριζοκάρπασο

Την νέα σοβαρή παρέμβαση του κατοχικού καθεστώτος και επιβολή κλίματος τρομοκρατίας στα σχολεία στο Ριζοκάρπασο, κατά παράβαση του θεμελιώδους δικαιώματος για ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, κατήγγειλε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D) με γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης αναφέρει τα εξής:

«Νέο σοβαρό ζήτημα προκύπτει σχετικά με τον αυθαίρετο και παράνομο έλεγχο από «αξιωματούχους» του κατοχικού καθεστώτος, σε σχολεία στο κατεχόμενο χωριό του Ριζοκαρπάσου, όπου παρά τις αντίξοες συνθήκες, διαβιεί μικρός αριθμός Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων. Συγκεκριμένα, οι κατοχικές αρχές μπήκαν ξαφνικά στα ελληνικά σχολεία του Ριζοκαρπάσου (νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και εξατάξιο γυμνάσιο) ελέγχοντας τα βιβλία, τις αίθουσες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ανακρίνοντας τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την εκπαιδευτική ύλη.

Οι κατοχικές αρχές έχουν επανειλημμένως προβεί σε διάφορες παράνομες ενέργειες στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, παρεμποδίζοντας την εκπαίδευση και στελέχωση και απαγορεύοντας την μετάβαση επιθεωρητών του Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, την επιδιόρθωση κτηρίων ή άλλου είδους στήριξης. Οι ενέργειες αυτές του ψευδοκράτους αποτελούν παραβίαση της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης και φυσικά, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του δεσμευτικού Χάρτη θεμελιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ.»

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εκφράζει την μεγάλη απογοήτευσή του για την στάση της Ευρ. Επιτροπής, η οποία δεν πρέπει να επιδεικνύει ανοχή σε τέτοια σοβαρά ζητήματα, καλώντας την να απαντήσει ευθέως στα ερωτήματά του. Συγκεκριμένα, ζητά να μάθει αν η Ευρ. Επιτροπή είναι ενήμερη για το θέμα των παρεμβάσεων στα βιβλία και στην εκπαίδευση καθώς και της γενικότερης επιβολής κλίματος εκφοβισμού και τρομοκρατίας στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου και εφόσον προηγούμενες ενέργειες της Επιτροπής έχουν αποβεί άκαρπες και η καταπίεση εντείνεται, ζητά από την Επιτροπή την λήψη συγκεκριμένων μέτρων πέραν από επαφές και συστάσεις. Τέλος, καλεί την Επιτροπή να καταδικάσει δημόσια τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ευρωπαίους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟι κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δημοσιογράφων δημιουργούν νέα δεδομένα.
Επόμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Ένας χρόνος είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα απ’ όσα οφείλουμε να κάνουμε ως Πολιτεία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ