Δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας

Την πολιτική βούληση για ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλους τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στη Χάγη.

Σε δηλώσεις του για τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας κ. Mark Rutte, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «Η παρουσία μου στην Ολλανδία εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής μας βούλησης να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, με όλα τα κράτη μέλη, και ειδικότερα τα κράτη μέλη που έχουν μια ιδιαίτερη, μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από 34 χρόνια, και αυτό από μόνο του δεν είναι μόνο συμβολικής, αλλά και πολύ ουσιαστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν συζητηθεί, τον ρόλο του Ολλανδού Πρωθυπουργού στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια – έχει μια μακρόχρονη παρουσία –, τις συζητήσεις που υπάρχουν σε δημόσιο επίπεδο, αλλά και την εκφρασθείσα, από τον ίδιο, πρόθεση να διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο των συζητήσεών μας, πέραν των διμερών μας σχέσεων, που τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό, είτε αυτά αφορούν τα θέματα της εκπαίδευσης είτε της άμυνας και της ασφάλειας – έχει μάλιστα πρόσφατα υπογραφεί και μια σχετική συμφωνία για κοινές ασκήσεις με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς και των ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων – υπάρχει και το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 έχει τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας.

Επίσης, έχει ενισχυθεί η ροή τουριστών από την Ολλανδία στην Κύπρο – υπάρχουν πέραν των πέντε πτήσεων από την Ολλανδία προς την Κύπρο – αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια, για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας.

Από εκει και πέρα, με την Ολλανδία συνεργαστήκαμε στα θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Να θυμίσω ότι στηρίζει, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει δημοσίως την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το έχει πράξει και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επιδεικνύει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, και είναι κάτι το οποίο χαιρετίζουμε.

Συζητήσαμε για το Μέλλον της Ευρώπης, λαμβάνοντας υπόψη και αυτό που προανέφερα για την εμπειρία του Ολλανδού Πρωθυπουργού στα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, και συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή για τα επόμενα βήματα.

Είμαι σίγουρος, βλέποντας τις εξελίξεις, βλέποντας τις προοπτικές, αλλά και τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Mark Rutte το αμέσως επόμενο διάστημα από μια νέα, ενδεχομένως, θέση, ότι αυτά θα είναι σημαντικά και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είμαι εδώ, επισκέπτομαι την Ολλανδία, διότι έχουμε συνειδητά την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Και είναι σημαντικό ότι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεών μας δεν περιοριστήκαμε στα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος. Φυσικά το Κυπριακό σε συνάρτηση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τον ενισχυμένο ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η ΕΕ ήταν στα θέματα συζήτησης, αλλά αναδείχθηκαν και πολλά άλλα θέματα, όπως ο ίδιος ανέφερε δημοσίως, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και την προστιθέμενη αξία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Ευρώπη, για τα κράτη μέλη της ΕΕ, γενικότερα, στις περιφερειακές εξελίξεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, την Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα κα Μαριλένα Ραουνά και τον Επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρο Βενέζη, επιστρέφει στην Κύπρο νωρίς σήμερα το απόγευμα.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση μνήμης στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό για τα θύματα των Τεμπών
Επόμενο άρθροΠέθανε ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ