Ομόφωνα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ και καμία πολιτεία δεν μπορεί να αποκλείσει την υποψηφιότητά του.

Αυτό απεφάνθη το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ανατρέποντας την απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο που του είχε απαγορεύσει την συμμετοχή στις εκλογές με το αιτιολογικό της εμπλοκής του στην υπόθεση της επίθεσης στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Η απόφαση είναι ομόφωνη, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης (αν και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου ψήφισαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας).

«Μεγάλη νίκη για την Αμερική», ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, μέσω ανάρτησης στη δική του πλατφόρμα  «Truth Social». Μάλιστα το έγραψε με κεφαλαία γράμματα και τρία θαυμαστικά, στον ιστότοπό του αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση.

Οι δικαστές, χωρίς να κρίνουν τις ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, ανέτρεψαν ομόφωνα την απόφαση που είχε λάβει στις 19 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο. Τότε, το δικαστήριο αυτό αποφάσισε ότι ο Τραμπ θα αποκλειστεί από τις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενο τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος που, όπως έκρινε, απαγορεύει σε όποιον έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή στάση να ασκεί δημόσιο αξίωμα.

Το άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας αποκλείει από δημόσια αξιώματα οποιονδήποτε «αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών» ο οποίος ορκίστηκε «να υποστηρίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ» και στη συνέχεια ενεπλάκη «σε ανταρσία ή στάση εναντίον τους ή παρείσχε βοήθεια ή άσυλο στους εχθρούς τους».

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι Πολιτείες μπορούν να αποκλείουν άτομα που ασκούν ή επιχειρούν να ασκήσουν πολιτειακό αξίωμα. Αλλά οι Πολιτείες δεν έχουν την εξουσία, με βάση το Σύνταγμα, να επιβάλλουν το άρθρο 3 όσον αφορά τα ομοσπονδιακά αξιώματα και ιδίως την προεδρία» αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι εννέα δικαστές έκριναν ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει αυτήν την απαγόρευση σε βάρος ομοσπονδιακών αξιωματούχων ή υποψηφίων για ομοσπονδιακά αξιώματα.

Ο Τραμπ είχε αποκλειστεί επίσης από τα ψηφοδέλτια στο Μέιν και το Ιλινόις, με βάση της 14η Τροπολογία. Η εφαρμογή εκείνων των αποφάσεων όμως είχε ανασταλεί, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης του Κολοράντο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Έξι ψηφοφόροι του Κολοράντο, τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι και δύο ανεξάρτητοι, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια του Κολοράντο κατά του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Ζητούσαν μεταξύ άλλων να λογοδοτήσει για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Προηγούμενο άρθροΔιπλή συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Διεθνή Έκθεση για την Κυκλική Οικονομία Forward Green
Επόμενο άρθροΚΑΡΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ : «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ