Πού, ακριβώς, μείναμε στο Crans Montana και γιατί οι Κύπριοι πολιτικοί θα ριχτούν εντατικά στον αγώνα;

TOY ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ


Είναι ένα σημαντικό case study για τους φοιτητές Διεθνών Σχέσεων: Το Κυπριακό πού, ακριβώς, έμεινε στο Crans Montana, το καλοκαίρι του 2017; Και γιατί οι πολιτικοί της Κύπρου θα ριχτούν τώρα «συλλογικά και συντονισμένα» σε «έναν άνευ προηγουμένου αγώνα» κατά της Τουρκίας; Μην απορείτε και, προπάντων, μη διερωτάσθε τι συμβαίνει στο πολύπαθο νησί.

Γράφτηκαν πολλά, σημειώθηκαν πολλές πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες, ο εκλεκτός συνάδελφος Μιχ. Ιγνατίου αποκάλυψε τα πλήρη πρακτικά στον «Φιλελεύθερο», για τις συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο Crans Montana, αλλά… Δεν περνά ημέρα χωρίς ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ψαλμωδεί εμμονικά την επωδό όπως πιθανές, μελλοντικές αλλ’ αβέβαιες συνομιλίες, για την επίλυση του Κυπριακού, ξεκινήσουν «από εκεί που μείναμε στο Crans Montana».

Εννοεί, φυσικά, μετά που όλοι έφυγαν, αφού ο Γ.Γ. του ΟΗΕ βάρεσε διάλυση εξαιτίας της τουρκικής αδιστακτότητας και όχι, τάχα, της δραπέτευσης του πρώην Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη. Την ίδια επωδό ψαλμωδεί και η πρόεδρος του Δημοκρατικου Συναγερμού, Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, και, φυσικά, όλος ο εσμός των πρόθυμων και ομόθυμων υπερασπιστών της τουρκοδιζωνικής τερατογένεσης.

Το σημαντικότερο από τα έξι σημεία των συμπερασμάτων Γκουτέρες αφορούσε ένα νέο σύστημα ασφάλειας με τον τερματισμό των παρεμβάσεων και της Συνθήκης Εγγυήσεως. Πράγμα που οι Τούρκοι απέρριψαν. Δύο ήταν οι μεγάλοι στόχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Ν. Χριστοδουλίδη: Ο διορισμός «ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας», από τον ευρωπαϊκό χώρο, ώστε η ΕΕ να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο». Και ο διορισμός προσωπικού απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τον διορισμό ισχυρής ευρωπαϊκής προσωπικότητας – αναφέρθηκε και το όνομα της πρώην Καγκελαρίου Μέρκελ – δεν απέδωσαν. Τα συμφέροντα εταίρων μας με την Τουρκία υπερίσχυσαν. Τελικά, και μετά από πολλές αναβολές, ο ΓΓ του ΟΗΕ διόρισε την Κολομβιανή Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπική απεσταλμένη του, με στόχο να διερευνήσει τις πιθανότητες κοινού εδάφους για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό μετά από εφτά σχεδόν χρόνια αδιέξοδου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δηλώνει πανέτοιμος για συνομιλίες διότι, είπε μόλις την περ. Κυριακή για πολλοστή φορά, «από δικής μας πλευράς ξέρουμε τι θέλουμε, έχουμε ξεκάθαρους στόχους, ξεκάθαρες προσδοκίες από αυτήν την αποστολή (της Ολγκίν Κουεγιάρ) και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να έχει θετικά αποτελέσματα». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «επεξεργαζόμαστε ιδέες, κίνητρα, δεδομένα που μπορούν να δημιουργήσουν μια θετική προοπτική, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων», ώστε να υπάρξουν «επαφές σε πιο υψηλό επίπεδο, ακόμη και στο επίπεδο του κ. Ερντογάν».

Ποιες είναι αυτές οι ιδέες, τα κίνητρα και τα δεδομένα που επεξεργάζεται ο Ν. Χριστοδουλίδης και τι συγκεκριμένα θα πράξει, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα; Ουδεμία εξήγηση. Όμως: Ο Κύπριος Πρόεδρος κατ’ επανάληψιν δήλωσε την ετοιμότητά του να εμπλέξει τα Ευρωτουρκικά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Προεκλογικά και μετεκλογικά δήλωνε έτοιμος να συζητήσει τις «απαιτήσεις της Τουρκίας που αφορούν είτε στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είτε στη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου (85 εκ. μουσουλμάνοι να κυκλοφορούν στους 27), είτε στη συμφωνία για αεροπορική συνεργασία και πολλά άλλα. Η ΕΕ έχει στην εργαλειοθήκη της εκείνα τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στην Τουρκία, ώστε να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Άρα, θεωρώ ότι στο “καλάθι” των Ευρωτουρκικών θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η επίλυση του Κυπριακού με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ».

Το… καλάθι των Ευρωτουρκικών δεν εμφανίστηκε. Ο διορισμός «ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας» από την ΕΕ ξεχάστηκε στους διαδρόμους των Βρυξελλών. Ο Ν. Χριστοδουλίδης, μετά από πολλά παρακάλια, βρέθηκε με μιαν ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες, η οποία καλείται να τετραγωνίσει τον φαύλο κύκλο του Κυπριακού. Πώς θα τα καταφέρει, αφού άβυσσος αβυθομέτρητος χωρίζει τις θέσεις της ελληνικής από την τουρκική πλευρά;

Ο Κύπριος Πρόεδρος, με την συνεπικουρία του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, επιμένει στην τουρκοδιζωνική ανωμαλία. Ο έτερος των συνεταίρων του, η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ, την απορρίπτει και επιμένει σε λύση με πρόταξη της διεθνούς πτυχής του προβλήματος. Το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Ν. Χριστοδουλίδη ότι «σχοινοβατεί» μεταξύ αντικρουόμενων θέσεων των συνεταίρων του. Και τον καταγγέλλει ότι δεν είναι… «ξεκάθαρος» στην υποστήριξη της διζωνικής και των επιτευχθεισών συγκλίσεων.

Από την άλλη, ο εγκάθετος της τουρκικής κατοχής, Τατάρ, επιμένει σε λύση δύο κρατών, στην κυριαρχική ισότητα και στην εσαεί παρουσία τουρκικού στρατού και δεν συζητά τίποτε άλλο. Πώς η ειδική απεσταλμένη θα βρει κοινό έδαφος; Οι παντεπόπτες Εγγλέζοι, τους οποίους θα συναντήσει πριν επιστρέψει ξανά στην Κύπρο, κάτι σκέφτηκαν. Ήδη, ο Πακιστανός Αρμοστής της Αγγλίας στη Λευκωσία προδιέθεσε το κλίμα.

Καλεί τους Έλληνες να δώσουν κι άλλα κίνητρα στους poor Turks για να τους πείσουν για τις προθέσεις τους. Εξάλλου από την Αθήνα διαφαίνεται πως η Ελλάδα προχωρεί στις συνομιλίες με τον Ερντογάν αφήνοντας κατά μέρος τους Κυπρίους που δεν δέχονται «μια λύση». Όμως, να μην ανησυχεί κανείς! Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και νυν ένθερμη προαγωγός της τουρκοδιζωνικής, Αννίτα Δημητρίου, έχει τη λύση! Μιλώντας σε μνημόσυνο ηρώων και αναφερόμενη σε πιθανή επανέναρξη συνομιλιών, είπε:

«Δεν πρέπει να περάσει ούτε λεπτό αναξιοποίητο προς αυτήν την κατεύθυνση» και σάλπισε… επιστράτευση: «Πρέπει να ριχθούμε συλλογικά και συντονισμένα, όλη η ηγεσία του τόπου, με αποφασιστικότητα σε έναν άνευ προηγουμένου εντατικό αγώνα, προκειμένου να αναχαιτίσουμε τις επεκτατικές βλέψεις (της Τουρκίας) και να ανατρέψουμε τα τουρκικό αφήγημα, το οποίο δυστυχώς έχει διαβρώσει τη διεθνή σφαίρα».

Ηχήστε, σάλπιγγες, βροντερά! Η ηγεσία της Κύπρου, μετά από 50 χρόνια βολικής πολιτικής ραστώνης, αίφνης ξύπνησε, έβαλε κράνη και εξαρτύσεις, πήρε το όπλο της και είναι έτοιμη για «άνευ προηγουμένου αγώνα» κατά της Τουρκίας…

Να καγχάσει, να κλάψει ή να εξοργιστεί κανείς για την παιδαριώδη πολιτική σκέψη; Για τα κωμικά και γελοιώδη συνθήματα; Ή να εκμανεί εναντίον μιας ηγεσία που δεν κατάλαβε, δεν έμαθε και δεν ξέρει τι είναι Τούρκος και πώς να τον αντιμετωπίσει; Αυτή η ανεπαρκής ηγεσία, που καθημερινά επιβεβαιώνει ότι αδυνατεί να επιλύσει ακόμα και τα πιο απλά προβλήματα, δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί και να διασώσει την κρατική, εθνική και βιολογική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού απέναντι στον αδίστακτο και επελαύνοντα τουρκισμό.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΦοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ κατέκτησε τη 2η θέση σε Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό
Επόμενο άρθροΒασική συνιστώσα οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο ΠτΔ, παραδεχόμενος λάθη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ