Δημήτρης Κούβελας: «Ενισχύουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και η Ελλάδα θα έχει επιτέλους μη κρατικά πανεπιστήμια»

Ιστορική χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση για την παιδεία ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Κούβελας, στην ομιλία του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Κούβελας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και στη διασύνδεση του δημόσιου πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας που επιτυγχάνονται και όπως είπε «αποτελούν διαχρονικές προοδευτικές επιδιώξεις της παράταξης της ΝΔ». Επεσήμανε επίσης ότι η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων θα τονώσει την ευγενική άμιλλα προς όφελος των δημόσιων πανεπιστημίων και παράλληλα θα κρατήσει στη χώρα χιλιάδες νέους που σπεύδουν να ξενιτευθούν για το πτυχίο τους.

Υπογράμμισε ότι η σύγχρονη, ανταγωνιστική παιδεία, μηχανή γνώσης και καινοτομίας στην Ελλάδα είναι επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ αφού ταυτόχρονα αποτελεί πάγια ανάγκη της κοινωνίας και της αγοράς.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο έχει στο κέντρο βάρους του το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, καθώς 175 από τα 205 άρθρα αφορούν την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό του και την απελευθέρωσή του από παθογένειες που το αδικούσαν για χρόνια.

Κατέδειξε την υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης καθώς όπως είπε  «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παραμένετε εγκλωβισμένοι στην κομματική πειθαρχία σας που θέλει να πουλάει το όνειρο του πανεπιστημίου στους υποψηφίους της «λευκής κόλλας» στις πανελλαδικές, σε «αιώνιους» φοιτητές, σε καταληψίες και σε «μπαχαλάκηδες». Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση για κομματικές παρωπίδες και στείρα διαφωνία σε διατάξεις του νομοσχεδίου όπως η ενίσχυση του ακριτικού Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, η διασφάλιση της διοικητικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων και η απαλλαγή τους από το τέρας της γραφειοκρατίας, αλλά και για πλήρη απουσία προτάσεων.

Ο Δημήτρης Κούβελας είπε χαρακτηριστικά ότι «άκουσα Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει προηγουμένως ότι «θα υπερασπιστούν το Σύνταγμα με το αίμα τους». Δυστυχώς για την ώρα το μόνο που βλέπω είναι να μουτζουρώνετε τους τοίχους των δημοσίων πανεπιστημίων με κόκκινη μπογιά…».

Παρατήρησε δηκτικά ότι με τη ρητορική του ο ΣΥΡΙΖΑ «ρίχνει νερό στο μύλο των μπαχαλάκηδων, των καταληψιών, αυτών που στέρησαν την εξεταστική από τους φοιτητές της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ αυτών που είναι με τη βαριοπούλα και εμποδίζουν τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, αυτών που τρομοκρατούν την πλειοψηφία των φοιτητών που ζητούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Ο Δημήτρης Κούβελας επεσήμανε επιπλέον σχετικά με τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων ότι «θεσπίζουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και, ναι, είμαστε η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέδειξε την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πια η στιγμή να προχωρήσουμε στο αυτονόητο, αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ζητά, να δώσουμε στην ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση την εικόνα που της αξίζει, η οποία απέχει πολύ από τις εικόνες ντροπής που είδαμε με τις καταλήψεις των προηγούμενων ημερών στα ίδια μας τα παιδιά».

Ο Δημήτρης Κούβελας ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια φράση του Πιττακού, «καιρόν γνώθει», καλώντας όλους τους βουλευτές να υπερψηφίσουν και «να αναγνωρίσουμε την ευκαιρία για ουσιαστική αναβάθμιση και απελευθέρωση του πανεπιστημίου στην Ελλάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ