Παρουσίαση στη Λέσβο του βιβλίου “Η δημιουργία του Αιγαίου” του Σπύρου Παυλίδη

Το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου, το ΔΠΜΣ “Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών” και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου “Η δημιουργία του Αιγαίου – Από την ποίηση στις γεωεπιστήμες”, του Ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ Σπύρου Παυλίδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 18:00, στο Αμφιθέατρο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Ο πολιτισμός μας κάνει ένα ανόητο λάθος όταν διατηρεί αποστάσεις μεταξύ επιστήμης και ποίησης: και τα δύο είναι εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δούμε καλύτερα την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου» γράφει ο Ιταλός θεωρητικός φυσικός και συγγραφέας Carlo Rovelli.

Ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει πως «‘Ένα τοπίο δεν είναι όπως το αντιλαμβάνονται μερικοί, κάποιο, απλώς, σύνολο γης, φυτών και υδάτων. Είναι η προβολή της ψυχής ενός λαού πάνω στην ύλη. Τα φυσικά στοιχεία, οι βράχοι, τα δένδρα, οι θάλασσες, που φλέγονται κάτω από τον ίδιο ήλιο και κατοικούνται από τις ίδιες υπερφυσικές δυνάμεις.»

Τόσο ο ποιητής όσο κι ο επιστήμονας έχουν ως αντικείμενο πραγμάτευσής τους τον άνθρωπο και τη Φύση. Κινητήρια δύναμή είναι ένα «γιατί» μια εσωτερική ανάγκη αναζήτησης.

Γη και δημιουργία ενός τόπου . . . διάλογος ενός λαού με το περιβάλλον . . . η γεωλογική δημιουργία του Αιγαίου ακολουθώντας την πορεία της “Γένεσις” του “Άξιον Εστί” του Ελύτη, ποίηση, μύθος, φιλοσοφία και επιστημονική προσέγγιση είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου.

Ένα χρέος πρέπει να βαραίνει κάθε ολοκληρωμένο επιστήμονα. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα, στην εποχή της γνώσης και της πληροφορίας, ο σημερινός επιστήμονας είναι πλέον ανάγκη να στοχάζεται πάνω στην ειδικότητά του, αλλά και πέραν αυτής, για τις νέες ιδέες που απορρέουν από την επιστήμη του, για παλιά και νέα προβλήματα που απασχολούν την ανθρώπινη σκέψη. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να αποκτήσει τις εμπειρίες από τις προσπάθειες της επιστημονικής έρευνας.

Προηγούμενο άρθροΗ σχέση της παρουσίας της Τουρκίας στην ανατολική Αφρική με το τουρκοπακιστανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Σκούρο Μωβ” της Φωτεινής Γκιλήρη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ