Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε;

Του Θωμά Σιώμου


Διάβασα με προσοχή την ειλικρινή επιστολή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου σχετικά την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» και την υπέροχη απάντηση της Διευθύντριας του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλάντο και θέλω να μοιραστώ κάποιες σκέψεις όχι τόσο για το επίδικο των επιστολών όσο για το νόημα που κατασκευάζουν σχετικά με τις δημόσιες ανταλλαγές απόψεων.

Οι δύο επιστολές αναβλύζουν εγκράτεια και πολιτισμό, ένας δημόσιος διάλογος χωρίς φωνές και κατάρες. Αν και η θέση μου είναι σαφής υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου σε όποια μορφή και να διατυπώνεται, ρηματικά ή μή ρηματικά, έμπρακτα, ένσαρκα, αναπαραστατικά, επιτελεστικά ή λειτουργικά. Κρατώ και από τις δύο επιστολές τα αναστοχαστικά επιχειρήματα, την υπέροχη χρήση της γλώσσας, την πηγαία και γνήσια ευγένεια και τις καλές προθέσεις.

Απέναντι στο όχλο ας αναπτύξουμε μη αντιπαραθετικές δημόσιες ανταλλάγες θέσεων, απόψεων και επιχειρημάτων και ας αφήσουμε τα μέλη της κοινωνίας μας να αποφασίσουν για το ορθό, το δίκαιο, το σημαντικό. Ας βοηθήσουμε τον κόσμο που παλεύει να επιβιώσει να σχηματίσει γνώμη, να βοηθήσουμε να λάβουν θέση αφού ακούσουν ικανά ανεπτυγμένες απόψεις και πολύπλοκα νοητικά σχήματα που ξεπερνάνε τον μανιχαϊσμό, πηγαίνουν τον δημόσιο διάλογο πολύ πέρα από το μαύρο και το άσπρο, πολύ πέρα από καλό και το κακό.

Στη συγκεκριμένη δημόσια ανταλλαγή επιστολών δεν βλέπω καυγά, δεν βλέπω κραυγές και “α και ου¨φωνές και συνθήματα, βλέπω στέρεες απόψεις που διατυπώνονται από δύο πολιτισμένους και βαθιά μορφωμένους ανθρώπους. Πρέπει να διαβαστούν όχι ως μια προσπάθεια η μια άποψη να επιβληθει στην άλλη.

Δεν βλέπω ένα στείρο ανταγωνισμό που την άλλη άποψη την βαφτίζει εχθρό αλλά βλέπω ένα δημιουργικό αγωνισμό που στην απέναντι όχθη βλέπει ένα πόλο που προσεγγίζει τα πράγματα από διαφορετική γωνία θέασης, σε διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικό στοχασμό. Βλέπω πέρα από τη διαφωνία, σεβασμό στην άλλη άποψη, ευγένεια, προσπάθεια για συναίνεση ή συνεννόηση, βλέπω πολιτισμό και ελπίδα.

Βλέπω με άλλα λόγια μια φωτεινή χαραμάδα που μπορεί να μας βγάλει έξω από την υπερπολωτική σοσιαλμηντιακή ατμόσφαιρα που φαντάζει με αρένα και κοχλάζει από διαδικτυακό ακτιβισμό, παραθετικό λόγο και προσπάθεια για επιβολή απόψεων, αισθητικών, ιδεών.


* Δείτε τις δύο επιστολές στο λινκ….. για να σχηματίσετε τη δική σας άποψη σχετικά με το διακύβευμα και την ποιότητα της επιχειρηματολογίας και από τους δύο δημόσιους παράγοντες, τόσο από τον Μητροπολίτη Φιλόθεο όσο και από την Διευθύντρια του φεστιβάλ.

Ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και την Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με αφορμή μια αφίσα

Πηγή: Facebook


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΑνταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και την Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με αφορμή μια αφίσα
Επόμενο άρθροΥποψήφιος για την προεδρία της κατεχόμενης κοινότητας Αιγιαλούσας ο Ηλίας Παντελίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ