Κυριάκος Κενεβέζος: Πολύ σημαντική και καίρια η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο τ. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας & π. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος μιλάει στο SPEAKNEWS.GR για όλες τις εξελίξεις της επικαιρότητας σχετικά με την Κύπρο.

50 χρόνια από την εισβολή φέτος και υπάρχει μια περιρρέουσα ότι η Κύπρος αποτελεί βαρίδι για την Ελλάδα. Ποια η θέση σχετικά με αυτό;

Δεν εκπλήσσομαι με την ερώτηση σας, ούτε και από την ύπαρξη τέτοιων φωνών για να μη πω και τέτοιας σχολής σκέψης. Αυτό θα σας έλεγα όμως ότι δεν είναι χαρακτηριστικό που αφορά μόνο το Κυπριακό. Οι ίδιοι άνθρωποι και η ίδια σχολή σκέψης με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν κατά καιρούς τα πλείστα, για να μη πω όλα τα εθνικής υφής ζητήματα. Είναι η λεγόμενη φιλοσοφία της ώριμης και ρεαλιστικής προσέγγισης, ως οι ίδιοι τείνουν να την αποκαλούν εξωραΐζοντας έτσι την ουσία των θέσεων τους. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι η σχολή και φιλοσοφία της έκθεσης του έθνους σε απρόβλεπτους κινδύνους. Με τον «φόβο των Ιουδαίων» ως βασικό επιχείρημα. Σεβαστές όλες οι απόψεις. Σεβαστές όλες οι σχολές σκέψης, όμως θα ήταν σοφότερο από μέρους τους να κρατάνε μικρό καλάθι και να μη συστήνουν στους υπόλοιπους με ύφος «γκουρού της εξωτερικής πολιτικής» να χαμηλώσουν τον πήχη των εθνικών αξιώσεών τους. Ταπεινή μου εισήγηση λοιπόν στους «σοφούς», όπως δείχνουν περισσότερη αυτοσυγκράτηση στα θέλω τους και περισσότερο σεβασμό στον Κυπριακό Ελληνισμό, στην πορεία του στον χρόνο και στους αιώνες. Υπάρχουν οι κατά συνθήκη Έλληνες, αλλά υπάρχουν και οι κατ’ επιλογήν και κατά συνείδηση Έλληνες. Οι Έλληνες της Κύπρου στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Έλληνες κατά συνθήκη, κατ’ επιλογή και κατά συνείδηση. Όσοι λοιπόν θεωρούν τον Κυπριακό Ελληνισμό και την Κύπρο ως βαρίδι, θα έλεγα χωρίς κανέναν ενδοιασμό και καμιά αναστολή ότι αποτελούν οι ίδιοι τα μεγαλύτερα και ασήκωτα βαρίδια για τον Ελληνισμό και τα καλώς νοούμενα συμφέροντά του.

Με την εμπειρία του πρώην Υπουργού Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ποια η θέση και γενικότερη άποψή σας για το θέμα της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της υπουργικής σας θητείας σας υπήρξε σοβαρή ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα στην Κύπρο.

Η επένδυση στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση δύναται να αποτελέσει κρίσιμη μονάδα μέτρησης, εάν και εφόσον επιτευχθεί με όρους και χαρακτηριστικά ισορροπίας, σεβασμού, παράλληλης ενίσχυσης και επένδυσης στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό το μοντέλο θα υπηρετήσουν και θα στηρίξουν στη πορεία όλες οι κοινωνικές ομάδες, έστω και αν φαινομενικά θα συνεχίσουν σειρά αντιδράσεων. Αν όμως υπάρξει επένδυση χωρίς παράλληλη στήριξη των δημοσίων πανεπιστημίων τότε το οικοδόμημα δεν θα είναι ασφαλές. Αν η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, σημειώνω ότι η ανάπτυξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν οδήγησε στην υποβάθμιση, αλλά αντίθετα στην περαιτέρω πρόοδο και άνθηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν μου αρέσει να υιοθετώ τη θεωρία της παραπομπής στο κυπριακό μοντέλο γιατί δημιουργείται κλίμα διαχωρισμού. Πάντως, σημειώνω ότι το συγκεκριμένο μοντέλο επί του παρόντος πάει καλά. Απαιτεί όμως συνέχεια φροντίδα και επικαιροποίηση του προσφερόμενου προϊόντος. Καλή η επένδυση, αλλά χωρίς ποιότητα θα έρθει μια μέρα η κατάρρευση.

Παρακολουθούμε ότι μετά την αποχώρηση σας από τη θέση του Πρέσβη παραμένετε ιδιαίτερα δραστήριος σε όλα τα επίπεδα πολιτικά και διπλωματικά, με επαφές αλλά και με λόγο που φέρει διακριτά τα εθνικά χαρακτηριστικά. Σχολιάστε το σας παρακαλώ.

Εννέα χρόνια στην θέση του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα ήταν μεγάλη ευθύνη αλλά πολύ περισσότερο ήταν μεγάλη τιμή. Ευχαριστώ για την αναφορά σας στη δραστηριότητα μου στη μετά πρεσβείας εποχή. Η ενασχόληση και η σχέση με τα ζητήματα που μας αφορούν ως Έλληνες και ως Έλληνες της Κύπρου δεν σταματάνε και δεν ξεκινάνε μόνο όταν κατέχεις μια θέση αλλά πρέπει να έχουν διαχρονικά χαρακτηριστικά. Δεν ξέρω αν το κάνω ορθά ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ να εκφέρω τον λόγο που κρίνω ότι υπηρετεί όπως συνηθίζω να λέω: τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου μας αλλά και του Ελληνισμού ευρύτερα και να έχω συνομιλητές οι οποίοι να μπορούν κατά τα το δυνατόν να συμβάλουν θετικά προς την ίδια κατεύθυνση.

Τι βλέπετε ενόψει της προσπάθειας επανέναρξης διαλόγου για το Κυπριακό;

Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος αφού το συνολικό περιβάλλον αλλά και τα δεδομένα δεν το επιτρέπουν. Αντίθετα θα έλεγα. Αν ο στόχος είναι να έχουμε συνομιλίες, αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο. Αν ο στόχος είναι να έχουμε λύση πάλι δεν είναι δύσκολη.

Αν όμως ο στόχος είναι να έχουμε δίκαιη βιώσιμη λειτουργική και λύση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον του Κυπριακού αλλά και του Ελληνισμού ευρύτερα τότε είμαι απαισιόδοξος.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ικανοποιημένος από τις επαφές τους με την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ποια η γνώμη σας επ’ αυτού;

Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο των συζητήσεων τους, άρα δεν μπορώ παρά να εικάσω.

Για να είναι ο ΠτΔ ικανοποιημένος προφανώς η απεσταλμένη συμφωνεί ότι δεν μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες με τους Τούρκους να ομιλούν για λύση 2 κρατών καθώς και να συμμερίζεται τις ενστάσεις μας για σειρά προνοιών που τίθενται στον δημόσιο διάλογο, ή αποτελούν εκκρεμότητες από προηγούμενες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα την αξίωση για δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) πράγμα που δεν δύναται να γίνει από μας αποδεκτό. Πολύ δε περισσότερο τις πρόνοιες για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού και την εναρμόνιση της λύσης με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πως αξιολογείτε την εξέλιξη με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από μέρους της Κ.Δ.;

Πολύ σημαντική και καίρια. Συγχαρητήρια επ’ αυτού και εύχομαι να έχει συνέχεια με σειρά παρόμοιων δράσεων. Αυτές οι σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις είναι οι οποίες κλειδώνουν πιο επιτακτικά την υποχρέωσή μας να θωρακίζουμε με κάθε τρόπο το πιο ισχυρό μας εργαλείο. Την ασπίδα και δόρυ μας. Την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποτελούμε πηγή σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και πρέπει με κάθε τρόπο αυτό να το θυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα, καθώς βέβαια και στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Μόνο έτσι θα μετράνε τα λόγια και τις πράξεις τους δυο και τρεις φορές όταν ασχολούνται με το Κυπριακό. Όταν θα έχουν δει επί του πεδίου την αξία της παρουσίας της Κ.Δ. στη περιοχή υπηρετώντας αρχές και αξίες και όχι έρμαιο των «θέλω» της Τουρκίας.

Μια αλλού επίπεδου ερώτηση αν μας επιτρέπεται. Πως θα σχολιάζετε την συνάντηση του διαδόχου σας στη θέση του πρέσβη με τον μουφτή στην Ξάνθη;

Ήμουν στη θέση του Πρέσβη της Κύπρου στη Ελλάδα μας για 9 χρόνια. Ο καθείς επιλέγει τα χαρακτηριστικά που θέλει να προσδώσει και τα μηνύματα που θέλει να στέλνει ευρισκόμενος σε όποια θέση ευθύνης. Για λόγους προφανείς, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω.

Σας ευχαριστούμε κύριε Πρέσβη.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΝ. Δένδιας: Απόλυτη αναγκαιότητα να έχουμε ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις
Επόμενο άρθροΕμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα σε οχήματα στου Ζωγράφου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ