Νίκος Χριστοδουλίδης: “50 χρόνια μετά ακόμη δεν έχει έρθει η δικαίωση. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.”

Σε εξαιρετικά συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου του αντιστράτηγου Γεώργιου Κατσάνη, ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή της ζωής του στις κορυφές του Πενταδάκτυλου, στην προσπάθειά του μαζί με τους καταδρομείς του να αντιμετωπίσουν τις ορδές του Αττίλα τον προδομένο Ιούλιο του 1974, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Στην τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Στίλπωνος Κυριακίδη, παραβρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. H ονοματοδοσία του πάρκου έγινε από κοινού από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης

“Ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμά σήμερα τον Γιώργο Κατσάνη του μολών λαβέ. Στο πρόσωπό του, τιμά και όλους εκείνους που έπεσαν για τα ιδανικά και τα ιδεώδη της πατρίδας”, είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Αγγελούδης. Αν σε εποχές εύκολες η μνημόνευση των ηρώων και των μαρτύρων της ελληνικής ιστορίας συνιστά χρέος ιερό, σε καιρούς πονηρούς, αποτελεί ανάγκη επιτακτική. Πενήντα χρόνια μετά, με την παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου να συνεχίζεται και τη Λευκωσία να παραμένει η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, καλούμαστε να διδαχτούμε από το πολυσήμαντο και διαχρονικό νόημα του αγώνα του και να το μετουσιώσουμε σε κανόνα και πράξη ζωής” τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και συνέχισε Έχουμε χρέος και ευθύνη να καταξιώσουμε τη θυσία του και να αγωνιστούμε με συνέπεια, επιμονή και αποφασιστικότητα για μια Κύπρο ελεύθερη. Γιατί το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή στο σώμα του Ελληνισμού. Η συνεχιζόμενη παρουσία ισχυρών Τουρκικών στρατευμάτων στο ψευδοκράτος εξακολουθεί να συνιστά μείζονα απειλή”.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

“Η θυσία του Γεώργιου Κατσάνη υπήρξε περίτρανο αποδεικτικό ανδραγαθίας για μια ελεύθερη Κύπρο” είπε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε πως “Οφείλουμε τεράστια ευγνωμοσύνη στον Γ. Κατσάνη. Με τη σημερινή ονοματοδοσία ολοκληρώνεται μια ακόμα προσπάθεια οφειλόμενης απόδοσης τιμής στην θυσία του. Το παράδειγμά του είναι ο φάρος που θα μας καθοδηγεί”. Ο Ν. Χριστοδουλίδης έκανε ειδική αναφορά στους Μακεδόνες που πολέμησαν στην Κύπρο και τόνισε ότι “50 χρόνια μετά ακόμη δεν έχει έρθει η δικαίωση. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας”.

Στη σύντομη ομιλία της η κόρη του ήρωα Γεωργίου Κατσάνη, Λίνα, είπε ότι ο Γιώργος Κατσάνης ρίχτηκε στον θάνατο για χάρη της χώρας που αγαπούσε. “Το δικό μας αλφάβητο, σταμάτησε στο γράμμα ´´Π´´ και στη λέξη Περηφάνεια” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως “Σήμερα εδώ, σε αυτήν την πλατεία δίνεται η ευκαιρία σε όλους μας να γίνουμε κοινωνοί της έντασης εκείνων των ημερών”.

“Νιώθω μεγάλη συγκίνηση. Όταν μπήκα στον χώρο, δάκρυσα. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα, τα παιδιά μου και για τον αείμνηστο σύζυγό μου”, είπε η Ερυφίλη Κατσάνη. “Μακάρι να γίνει ένωση και να γυρίσουν οι Κύπριοι στα σπίτια τους”, συμπλήρωσε.

Η τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου σε “Πάρκο Γεώργιος Κατσάνης” ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας για τον Έλληνα ήρωα και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην τελετή ονοματοδοσίας παραυρέθηκαν εκτός από την οικογένεια του ήρωα, οι επιζήσαντες συμπολεμιστές του Γιώργου Κατσάνη της 33ης Μοίρας Καταδρομών Πέλλαπαϊς, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Δημήτριος Κούβελας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Σταύρος Αυγουστίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλειος Πάππας, εκπρόσωποι των Κυπριακών Σωματείων της Β. Ελλάδας και εκπρόσωποι του Α.Σ. ΗΡΑΚΛΗΣ.

 Οι επιζήσαντες καταδρομείς της 33ης Μοίρας Καταδρομών, του Γ. Κατσάνη με την Παναγιώτα, κόρη του Θανάση Ζαφειρίου, του μοναδικού καταδρομέα που επέζησε από το καταρριφθέν αεροπλάνο της Αποστολής Νίκη, τον μαύρο Ιούλιο του 1974, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Κατάθεση λουλουδιών από τους εκπρόσωπους του Γ.Σ Ηρακλή

Η πρόταση για την ονοματοδοσία του πάρκου είχε κατατεθεί από τον Γ.Σ. Ηρακλή και έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στις 18/7/2023.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΤΕΠΑΚ/Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ: Αποστολή στην Τυνησία για ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών
Επόμενο άρθροΕλλάδα και Κύπρος έχουν μοίρα κοινή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ