Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, στο Κάιρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα αργά το απόγευμα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Κάιρο, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, μετά το πέρας της Συνάντησής τους στο πλαίσιο της Εταιρικής Στρατηγικής και Συνολικής Σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε μεγάλη τιμή και ικανοποίηση για τη συμμετοχή του στην «ιστορική αυτή μέρα», είπε ότι «σήμερα εγκαινιάζεται η Εταιρική Στρατηγική και Συνολική Σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου», εκφράζοντας ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ηγείται αυτής της δράσης και υπέγραψε την Κοινή Διακήρυξη προς αυτό τον σκοπό.

Πρόσθεσε: «Eίναι μια μέρα που αφορά την πολιτική δέσμευση για τη συνεργασία και την ηγεσία της ΕΕ και του Προέδρου Sisi.

Η Κύπρος δεν είναι μόνο το γεωγραφικά εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ στην Αίγυπτο. Κύπρος και Αίγυπτος μοιράζονται μια βαθιά ιστορική φιλία που στα πρόσφατα χρόνια έχει γίνει μια πραγματικά και σε βάθος στρατηγική συνεργασία που αντανακλά τα γερά θεμέλια της αληθινής φιλίας μας.»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ακόμη: «H Κύπρος γνωρίζοντας πολύ καλά τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου.

Σήμερα είμαστε περήφανοι που γινόμαστε μάρτυρες αυτής της εξέλιξης.

Η Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη πριν από λίγο σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου. Το ευρύ φάσμα και η στρατηγική φύση των πολλών τομέων που αναφέρονται στη Διακήρυξη αντανακλούν πλήρως τον αναντικατάστατο ρόλο της Αιγύπτου στην νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης.

Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του να καταστούμε πιο δυνατοί στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της συνεργασίας μας που δεν έχει όρια και αναμένει την περαιτέρω αξιοποίηση της.

Με την Αίγυπτο μοιραζόμαστε επίσης ένα κοινό όραμα για μια ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Είναι ένα όραμα του οποίου ο Πρόεδρος Sisi είναι βασικός αρχιτέκτονας στην οικοδόμηση και την εφαρμογή του επιδεικνύοντας πραγματική ηγετική ικανότητα.

Η Αίγυπτος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αρκετών κρίσεων, από τη Λιβύη, το Σουδάν, την Παλαιστίνη και την Ερυθρά Θάλασσα.»

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «O Πρόεδρος Sisi ασκεί τεράστιες προσπάθειες για να πετύχει κατάπαυση του πυρός, για να αποτρέψει την εξάπλωση της διένεξης, για να πετύχει μια διαρκή ειρήνη και για να παράσχει την πολύ αναγκαία ανθρωπιστική ανακούφιση για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Θέλω, για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Sisi για τις άοκνες προσπάθειες της χώρας του προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να υπογραμμίσω πάλι ότι ο εκτοπισμός των κατοίκων της Γάζας είναι απαράδεκτος και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια γειτονικών χωρών.

Όλοι συμφωνούμε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράσχουμε περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, από την αρχή του πολέμου, η Κύπρος εργάζεται για την παροχή συμπληρωματικής επιλογής για τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την παροχή βοήθειας.

Την περασμένη βδομάδα, η Κύπρος μαζί με άλλους εταίρους περιλαμβανομένης της ΕΕ, πάντοτε υπό την ηγεσία της Ursula (von der Leyen) δημιούργησε ένα ασφαλή ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο.

Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ότι αυτή η προσπάθεια είναι καθαρά ανθρωπιστικής φύσεως και συμπληρωματική στις ήδη υπάρχουσες διαδρομές και στους υπάρχοντες μηχανισμούς.»

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «H Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να δει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση να καρποφορεί, ιδιαίτερα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και της οικονομικής ευημερίας στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής.»


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑΘ Στάθης Κωνσταντινίδης στις εκδηλώσεις μνήμης της ελληνογαλλικής κοινότητας στο Μονπελιέ για την Επανάσταση του 1821 
Επόμενο άρθρο«Ουδέποτε παραβιάστηκε ή επιχειρήθηκε να παραβιαστεί ο χώρος όπου φυλάσσεται η πυρηνική διάταξη»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ