Η Ευρώπη πρωτοπόρος στην νομοθετική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

της Μαρίνας Σαββίδου


Η πρώτη νομοθεσία στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη και τον περιορισμό των κινδύνων που εγκυμονεί μια τόσο ραγδαία αναπτυσσομένη τεχνολογία εγκρίθηκε από το  Ευρωκοινοβούλιο στην ολομέλεια Μαρτίου.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα όπλο στα χέρια μας εφόσον χρησιμοποιείται ορθώς, με σύνεση και με δεν υποσκάπτει τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες.

Η νομοθεσία στοχεύει στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου.

Ο κανονισμός ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τις επιπτώσεις που ενέχει η χρήση της τεχνολογίας,  θέτει συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας έως και απαγόρευση της χρήσης της.

Έχουμε δει πολλάκις ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να  αποδειχτεί επικίνδυνη έως και θανατηφόρα. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να καθορίσουμε τον βαθμό αυτονομίας που δίνουμε στις μηχανές.

Η Ευρώπη έδειξε το δρόμο, κατηγοριοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη σε βαθμίδες κινδύνου ούτως ώστε όπου κρίνεται ως «άκρως επικίνδυνη» για την ανθρώπινη ύπαρξη αλλά και τις αξίες που πρεσβεύουμε ως Ευρωπαίοι, όχι μόνο να περιορίζεται αλλά να απαγορεύεται.

Την ίδια ώρα, λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη ότι η ρύθμιση δεν πρέπει να βρίσκεται σε σύγκρουση με την τεχνολογική πρόοδο της Ευρώπης στην διεθνή σκακιέρα αφού έχει να ανταγωνιστεί ισχυρούς παίχτες όπως η Κίνα και η Αμερική.

Η ΕΕ ναι μεν έχει μείνει πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ωστόσο μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστήσει στον καθορισμό προτύπων, τα οποία μπορούν να γίνουν παγκόσμια πρότυπα και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα.

Με πολιτική βούληση και τις σωστές κινήσεις μπορεί να καταστεί πρωτοπόρος στη σωστή χρήσης της τεχνολογίας.

Με σύνεση λοιπόν, αυτή η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να χαρακτηριστεί ως ορόσημο αφού θα διασφαλίζει την ασφάλεια αλλά και την αξιοπιστία των συστημάτων. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά να ρυθμίσουμε τους κινδύνους, να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες και να δώσουμε ώθηση στην καινοτομία. Η πλήρης εφαρμογή των νέων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αλλάξει άρδην τις ζωές μας, όπως άλλοτε έγινε και με την γέννηση του διαδικτύου.

Οι πολίτες χρειάζονται ασφάλεια  και αξιοπιστία και αυτό είναι και το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ