Τρίτη ηλικία η ραχοκοκαλιά της κοινωνικής συνοχής

Του Λουκά Φουρλά*

Το να μεγαλώνει κανείς είναι ευλογία. Γεμίζεις τον εαυτό σου με εμπειρίες ζωής, αλλά και με χίλιους δυο τίτλους. Αυτόν του γονιού, του παππού, της γιαγιάς.

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο που κυλά. Αυτό που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε ως Ευρώπη των αρχών, των αξιών, ως Ένωση της ισότητας, είναι να συμπεριλάβουμε την λεγόμενη τρίτη ηλικία στη διαμόρφωση μιας πραγματικά δίκαιης ευρωπαϊκής κοινωνίας. Οι άνθρωποι μεγαλώνουμε, αλλά γερνάμε ψυχικά μόνο όταν αισθανόμαστε απομονωμένοι. Κι αυτό, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Η παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ταυτιστεί με τη φράση ότι πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει και διαβεβαιώ πως θέλει να προστατεύσει την αξιοπιστία της, πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξει τις ιδρυτικές αρχές της. Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προάσπιση όλων των πολιτών της, τη συμπερίληψη και τη συμμετοχικότητα.

Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε, γιατί η Ένωση των 27 δεν είναι κάτι άψυχο και άυλο. Την Ευρώπη την αποτελούμε εμείς, εσείς και οι μελλοντικές γενιές.

Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχουμε συζητήσει διεξοδικά για την ανάγκη προώθησης της ηλικιακής ισότητας και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα επιτευχθεί. Επαναλαμβάνω, οι ουσιαστικές ενέργειες και πράξεις έχουν πολύ ισχυρότερο αποτύπωμα από γενικές τοποθετήσεις.

Ψηλά, τόσο στις δικές μου προτεραιότητες αλλά και της παράταξής μου, η καταπολέμηση του ηλικιακού ρατσισμού, η ενίσχυση της συμμετοχής και της ενεργού γήρανσης και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και ευημερίας των μεγαλύτερων συνανθρώπων μας.

Περνάμε από τα λόγια στις πράξεις λοιπόν. Με τη δημιουργία μιας κοινής «Στρατηγικής για την Ισότητα των Ηλικιών». Η σύσταση της επόμενης σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.

Επιμένω πάντα ότι τα λόγια δεν αρκούν. Παλεύουμε για κονδύλια που θα συνδράμουν σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ηλικιακές διακρίσεις και εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν ενεργά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε όλους τους τομείς και φάσματα της κοινωνίας και της πολιτείας. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζω να λέω ότι είναι σημαντικό να προωθήσουμε ένα πλαίσιο που θα εγγυάται την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, θα διασφαλίσουμε ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, θα είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται αλλά και να νιώθουν χρήσιμα μέλη μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Έχουν θέση και ρόλο. Μέσα από τις προσπάθειές μας, θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πολιτειακά ζητήματα, στον πολιτισμό, στη ψυχαγωγία, στον ψηφιακό εγγραμματισμό και στη δια βίου μάθηση.

Γιατί η ΕΕ οφείλει να έχει μια κοινωνία αξιοπρεπή για όλες τις ηλικίες.

  • Ευρωβουλευτή ΔΗ.ΣΥ.-ΕΛΚ
Προηγούμενο άρθροΕπαναλειτουργεί μετά από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής
Επόμενο άρθροΤέμπη: Το Ευρωκοινοβούλιο κράτησε ανοιχτή την αναφορά της υπόθεσης – Η ομιλία Καρυστιανού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ