Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρόεδρο της Ένωσης Helmholtz: Νέες προοπτικές συνεργασίας του ΑΠΘ με Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας

Με τον Καθηγητή Otmar D. Wiestler, Πρόεδρο της Ένωσης Helmholtz, του μεγαλύτερου ερευνητικού οργανισμού της Γερμανίας, συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Με ετήσιο προϋπολογισμό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ένωση Helmholtz είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς στον κόσμο και συνεργάζεται αποκλειστικά με τα καλύτερα ιδρύματα παγκοσμίως. Στα 18 ερευνητικά κέντρα-μέλη του Helmholtz απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 45.000 εργαζόμενοι.

Στη συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας του ΑΠΘ με την Ένωση Helmholtz, μέσω της ενεργοποίησης των γερμανικών ερευνητικών κέντρων της Ένωσης από τα οποία αναμένονται εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε η ήδη υπάρχουσα και επιτυχημένη συνεργασία του ΑΠΘ με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης (ΚΙΤ), το οποίο εντάσσεται στην Ένωση.

Στη συνάντηση, η γερμανική πλευρά αξιολόγησε ιδιαίτερα θετικά την πορεία της συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΙΤ και το ΑΠΘ, με έμφαση στο πρόγραμμα HEPTA (Helmholtz European Partnership for Technology Advances in Climate, Energy and Environment: Research and Innovation), ενώ διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε νέα ερευνητικά πεδία, όπως της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Προηγμένων Υλικών και της Νανοτεχνολογίας. Επίσης, συζητήθηκε η ενεργοποίηση του ΚΙΤ σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Thess INTEC, όπου μέτοχος είναι, μεταξύ άλλων, το ΑΠΘ, και θα επιφέρει άμεσο αντίκτυπο στις συνεργαζόμενες ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ. Παράλληλα, παρουσιάστηκε η επιτυχημένη πορεία της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EPICUR.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του ΚΙΤ, Καθηγητής Thomas Hirth και ο Πρόεδρος του Thess INTEC, Νίκος Ευθυμιάδης. Από την πλευρά του ΑΠΘ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Κυριάκος Υάκινθος, η Αντιπρυτάνισσα Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Αν. Καθηγήτρια Στέλλα Λάββα, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος για το ΑΠΘ του προγράμματος HEPTA, Καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος, ο πρώην Πρύτανης και Επιστημονικός και πρώην Υπεύθυνος του προγράμματος EPICUR, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητής Στέφανος Τριαρίδης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, Καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης, η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Αγγελική Λεμονίδου, ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Νικόλαος Θεοδοσίου και ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Δημήτρης Μπαλής.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροΣ.Σιμόπουλος – Άμεση λύση στις φοιτητικές εστίες
Επόμενο άρθροΜ. Αποστολάκη: «Η οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας έχει ονοματεπώνυμο. Συνειδητή πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού να προστατέψει τους Υπουργούς του»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ