Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) κ. António Guterres. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το γεύμα εργασίας του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με τους ηγέτες των κρατών μελών.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για την εν εξελίξει πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» και για τη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κύπρο, στην παρουσία 36 κρατών, διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ). Ο θαλάσσιος διάδρομος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί μια συμπληρωματική επιλογή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, και στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εντατικοποίηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ρόλος του ΟΗΕ και ιδιαίτερα της Ανώτερης Συντονίστριας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα κας Sigrid Kaag, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι καθοριστικός και ευχαρίστησε τον ΓΓ για την στήριξη προς την πρωτοβουλία. Ο ΓΓ αναγνώρισε την αξία και τη σημασία της εφαρμογής της πρωτοβουλίας και εξέφρασε τη στήριξη του ΟΗΕ, όπως επίσης και προς όποια άλλη δίοδο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε προς τον ΓΓ την ικανοποίησή του για τον διορισμό από πλευράς του της κας María Ángela Holguín Cuéllar, ως προσωπικής του απεσταλμένης, αφού η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση του διορισμού της κας Holguín, και επανέλαβε για ακόμη μια φορά την διάθεση για ειλικρινή και στενή συνεργασία με την κα Holguín, ως προς την αποστολή της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η προσήλωσή του παραμένει αναλλοίωτη και αμείωτη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Crans-Montana, ενώ σημείωσε την εποικοδομητική στάση που ως Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε για τη δημιουργία κατάλληλου θετικού κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε γι’ άλλη μια φορά την αξιοποίηση της ιδιότητάς μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ, ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα από την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Ο ΓΓ επανέλαβε την προσήλωσή του προς τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και τη στήριξή του στο έργο και τις προσπάθειες της κας Holguín, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και ενημερώνεται για τις επαφές και τις συναντήσεις της.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθρο5άρα και ραντεβού με την Γεωργία
Επόμενο άρθροΔηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ