Ερώτηση Θ.Καράογλου στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για διαχειριστικά προβλήματα με κατασχέσεις της ΑΑΔΕ

Ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα ζητήματα και τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών, αναφορικά με τη διαχείριση των χρεών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης (Ν. 4738/2020), κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Σε αυτήν, ο Βουλευτής σημειώνει ότι οι λογιστές διαπιστώνουν το κλίμα ασφυξίας που δημιουργείται από την πλευρά της ΑΑΔΕ στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αφού για κάποιο χρέος επιβάλλεται κατάσχεση σε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς του οφειλέτη, ενώ επιδίδονται και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις χείρας τρίτων.

Δηλαδή, τονίζει ο κ. Καράογλου, ουσιαστικά απαγορεύεται στους πελάτες του οφειλέτη να τον πληρώνουν ακόμα και μετά την ρύθμιση του χρέους, με αποτέλεσμα την οικονομική του ασφυξία. Κάτι τέτοιο, προσθέτει, προκαλεί προβλήματα, διότι δεν μπορεί να υπάρξει ομαλή επαγγελματική δραστηριότητα, την στιγμή μάλιστα που όλα τα ποσά που εισπράττονται κατευθύνονται προς την ΑΑΔΕ.

Αντίθετα με την ΑΑΔΕ, στο ΚΕΑΕΟ, συνεχίζει ο κ. Καράογλου, μετά την επιβολή της κατάσχεσης και αφού ο οφειλέτης προβεί σε σχετική ρύθμιση, γίνεται άρση της κατάσχεσης. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εταιρείες, στις οποίες έχει γίνει κατάσχεση, η ΑΑΔΕ έχει εισπράξει σημαντικά ποσά από την απαίτησή της, έχει ρυθμίσει τις οφειλές και η εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς η αρμόδια ΔΟΥ αρνείται να άρει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν προτίθεται να αντιμετωπίσει τα διαχειριστικά προβλήματα που παρατηρούνται, αναφορικά με τις κατασχέσεις της ΑΑΔΕ.

Προηγούμενο άρθροΚύπρος 1η Απριλίου 1955
Επόμενο άρθροΣτ. Καλαφάτης: «Πιστεύουμε στη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ