H Καλαμαριά τιμά με τον «Αποχαιρετισμό» του Γιάννη Ρίτσου τους ήρωες της ελευθερίας της Κύπρου

Φόρο τιμής μέσω της τέχνης στους ήρωες και τους αγωνιστές της ελευθερίας της Κύπρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 ετών από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ την 1 Απριλίου του 1955, αποτίει ο Δήμος Καλαμαριάς, ο οποίος μαζί με το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, διοργανώνει μία ξεχωριστή θεατρική παράσταση.

Πρόκειται για τις «Τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου» από τον «Αποχαιρετισμό» του Γιάννη Ρίτσου, ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει στο σανίδι του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Νεοκλή Νεοκλέους, μουσική σύνθεση και λαούτο Γιώργου Καλογήρου και με τη συμμετοχή της Στέλλας Αβραμίδου στο φλάουτο και της Στέλλας Τέμπρελη στο τσέλο.

Στο πλαίσιο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων αγωνιστών η μορφή του Γρηγόρη Αυξεντίου αποτελεί ένα αξεπέραστο πρότυπο ηρωισμού και αυτοθυσίας. Η ιδιαιτερότητα του ήρωα όμως, δεν εξαντλείται στην αυτοθυσία του. Ο Ελληνοκύπριος αγωνιστής αποκλεισμένος στο κρησφύγετό του, προτού χάσει τη ζωή του, μετά από πολύωρη μάχη με τις δυνάμεις του βρετανικού στρατού κατοχής, μονολογεί. Μέσα από τον μονόλογό του αναδεικνύει τους προβληματισμούς του για τον αγώνα, την ελευθερία, την αγάπη για τη ζωή, το θάνατο, την πατρίδα, τον κόσμο, τον άνθρωπο!

Γρηγόρης Αυξεντίου 29 χρονών. «(…) Είμαι 29 μόλις χρονώ και το μόνο που ξέρω είναι πως θέλω να ζήσω. Δεν πρόφτασα ακόμη να σκεφτώ, μια και δεν πρόφτασα να ζήσω. Μες στη μάχη τι να σκεφτείς;»

Ο «Αποχαιρετισμός» γράφτηκε από τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή λίγες μέρες μετά την ηρωική θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Ρίτσος με μαεστρία περιγράφει, με κέντρο τον άνθρωπο, χωρίς πομπώδη λόγια και τυμπανοκρουσίες, τις τελευταίες ώρες του ήρωα στο κρησφύγετο του Μαχαιρά, δίνοντας μας με φυσικές διαστάσεις το μεγαλείο του που υπερβαίνει εαυτόν και θυσιάζεται για το καλό, όχι μόνο της πατρίδας του, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Μεταμορφώνεται δηλαδή ο ήρωας της Κύπρου σε πανανθρώπινο ήρωα. «Θυμάμαι πως γράφοντας τον «Αποχαιρετισμό» έκλαιγα σαν παιδί όπως όταν έγραφα και τον «Επιτάφιο» , έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος.

Η μουσική σύνθεση, που βασίζεται στο κείμενο και το συνοδεύει, έχει περιγραφικό ρόλο. Έχει ελληνικό μουσικό χαρακτήρα και αποδίδει την τρυφερότητα αλλά και την ένταση του κειμένου. Η παρεμβολή από τον συνθέτη της μελοποιημένης ποίησης του Γιάννη Ρίτσου ολοκληρώνει το σύνολο.

Οι «Τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου» θα παρουσιαστούν στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 8 μ.μ., ενώ μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν 2 πρωινές μαθητικές παραστάσεις, στις 9.30 π.μ. και στις 12.30 μ.μ.


Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του speaknews.gr στο Google News πατώντας εδώ

Προηγούμενο άρθροYποτροφίες ύψους €115.700 παραχώρησε το 2023, το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών και φοιτητριών του ΤΕΠΑΚ
Επόμενο άρθρο«Ημέρες Καριέρας» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ